"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Albayrak: “Toplumsal fayda odaklı çalışmalar için özel bir ödenek olmalı”

  • 14 Şubat 2022
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Belediye Gazetesi’ne konuştu.

Belediyenizin sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir?  
KADİR ALBAYRAK
: Kentimizde farklı alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları var. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak oldukça geniş bir hizmet alanına sahibiz. Kültür, eğitim, sağlık, spor, sosyal hizmetler, turizm, çevre, tarım-hayvancılık, ekonomik kalkınma ve komşu Balkan ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi gibi konularda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz.

Yerel demokrasi, şeffaflık, katılımcılık ve yerelden kalkınma bağlamında yerel yönetimler-sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ve yapılandırılması için sizce neler yapılmalı? İşbirliği yaptığınız sivil toplum kuruluşlarını hangi kriterler doğrultusunda belirliyorsunuz?
KADİR ALBAYRAK
: Katılımcı yönetim anlayışımız kapsamında kararlarımızı kentimizin paydaşlarıyla birlikte alıyoruz. İlçe belediyeleriyle, muhtarlıklarla, toplum yararına çalışan derneklerle, vakıflarla, meslek odalarıyla, kalkınma kooperatifleriyle düzenli aralıklarla toplantılar yapıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğimizin yegâne kriteri, kamu, toplum, kent ve ülke yararı. Ayrım gözetmeksizin toplumun tüm kesimlerini kucaklıyor, kentimizi insan odaklı, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla yönetiyoruz.

Farklı toplumsal sınıfların ve dezavantajlı grupların yereldeki ihtiyaçlarını karşılamak için bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarından destek alıyor musunuz? Yerel yönetişimi güçlendirmek amacıyla bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarını karar alma mekanizmalarınıza dahil ediyor musunuz?
KADİR ALBAYRAK
: Sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız toplantılarda istek ve önerileri kayıt altına alıyoruz, karar alma süreçlerimize dahil ediyoruz. Hizmet, yatırım ve proje planlarken sivil toplum kuruluşlarının istek ve önerilerini dikkate alıyoruz. Çiftçilere ve besicilere yönelik çalışmalar yürüten dernek ve kooperatiflerle ortak projeler yapıyoruz. Aynı şekilde dezavantajlı gruplar için hayata geçirdiğimiz hizmet ve projelerimiz var. Bu çalışmalarımızda sivil toplum kuruluşlarının istek ve önerileri bize yol gösteriyor.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sürecinde ve ortak çalışmalarda karşılaştığınız sorunlar var mı? Varsa, bu sorunların çözümüne yönelik önerileriniz nelerdir?
KADİR ALBAYRAK:
Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptığımız ortak çalışmalarda karşılaştığımız en önemli sorun, bütçe ve kaynak yetersizliği. Bilindiği üzere, tasarruf tedbirleri kapsamında belediyelere tahsis edilen ödeneklerde kesintiye gidildi. Bu durum, hizmet, yatırım ve proje olanaklarını kısıtlıyor. Yerel yönetimlerin sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğini güçlendirmek için belediyelere özel bir ödenek tahsis edilmeli. Ayrıca toplumsal yararı gözeten hizmet odaklı projeler için ilgili bakanlıkların bünyesinde hibe fonları oluşturulmalı. İhtiyaç duyulan kaynaklar sağlandığı takdirde yerel yönetimlerin sivil toplum kuruluşlarıyla yapacağı işbirlikleri güçlenecek, verimli koşullarda çalışabilme imkânı söz konusu olacak.



Önerilen Haberler