"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Batur: “Sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine önem veriyoruz”

  • 14 Şubat 2022
İzmir Konak Belediye Başkanı Abdül Batur Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir?
ABDÜL BATUR:
Konak Belediye Başkanlığı’na aday gösterildiğim günden itibaren öne çıkan söylemlerimizden ve vaatlerimizden biri, ilçemizi kentin tüm paydaşlarıyla birlikte yönetmekti. Bu bağlamda “Birlikte Konak” sloganını bulduk ve belediyemizin kapılarını sivil toplum kuruluşlarına sonuna kadar açtık. Birçok çalışmada ve projede sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket ediyoruz. Özellikle dezavantajlı gruplara yönelik hizmetlerimizin büyük çoğunluğunu bu işbirliğiyle geliştiriyoruz. Yerel yönetimlerle sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliği daha iyi projeler üretmek ve dinamik çalışmak açısından oldukça önemli. Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşlarının katkısıyla daha da güçleniyor. Sivil toplum kuruluşlarına destek olmaya hazırız.

Yerel demokrasi, şeffaflık, katılımcılık ve yerelden kalkınma bağlamında yerel yönetimler-sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ve yapılandırılması için sizce neler yapılmalı? İşbirliği yaptığınız sivil toplum kuruluşlarını hangi kriterler doğrultusunda belirliyorsunuz?
ABDÜL BATUR:
Konak, İzmir’in kalbi. Aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının da merkezi. Biz, sivil toplum kuruluşlarıyla iletişimimizi güçlü tutuyoruz, onların görüş ve önerilerine önem veriyoruz. Bu nedenle belediyemiz bünyesinde Sivil Toplum Kuruluşları Birimi kurduk. İlçemizin ve vatandaşların yararına olacak her konuda sivil toplum kuruluşlarıyla aramızdaki dayanışmayı güçlendiriyoruz. İlçemizin ve vatandaşların yararına olan çalışmalara öncelik veriyoruz. Bu doğrultuda tüm sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz, dayanışma ağımızı her geçen gün büyütüyoruz. “Kentteki insanlara, kadınlara, gençlere, çocuklara nasıl faydalı oluruz?” anlayışıyla çalışmaya devam ediyoruz.

Farklı toplumsal sınıfların ve dezavantajlı grupların yereldeki ihtiyaçlarını karşılamak için bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarından destek alıyor musunuz? Yerel yönetişimi güçlendirmek amacıyla bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarını karar alma mekanizmalarınıza dahil ediyor musunuz?
ABDÜL BATUR:
Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmamızın, bu kuruluşları karar alma mekanizmalarımıza dahil etmemizin nedeni, farklı toplumsal sınıfların ve dezavantajlı grupların ihtiyaçlarını belirlemek, bu ihtiyaçları karşılamak ve onların yaşamına katkıda bulunmak. Özellikle Roman vatandaşlar için hayata geçirdiğimiz projelerde, gençleri madde bağımlılığından korumaya yönelik tüm çalışmalarımızda sivil toplum kuruluşlarından destek alıyoruz.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptığımız çalışmalarımızın listesi uzun. Ancak birkaç örneği burada paylaşmak isterim.

5 Şubat’ta CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın’ın da katıldığı bir törenle 11 Roman sivil toplum kuruluşuyla işbirliği protokolü imzaladık. Türkiye’de ilk kez böyle bir protokol yapıldı. Protokol kapsamında partimizin Romanlara Yönelik Eylem Planı ve Beş Yıllık Stratejik Plan doğrultusunda çalıştık. Roman toplumu için ortak projeler, çalıştaylar, sempozyumlar, seminerler ve eğitim çalışmaları yapacağız.

Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi daha hayata geçirdik. Engelli Bireyleri Koruma ve Eğitim Vakfı’yla birlikte Engelsiz Yaşam Köyü’nü kurduk. Merkezde zihinsel engelli çocuklara ve ailelerine hizmet veriyoruz. Bu çalışmamızla gurur duyuyoruz. Çocukların gelişimi üzerindeki etkiyi gördükçe iyi ki bu merkezi kurduk diyorum. Farklı sivil toplum kuruluşlarıyla merkez bünyesinde çocuklar için özel çalışmalar da yapıyoruz.

İzmir İş Kadınları Derneği’yle işbirliği hâlindeyiz. Konaklı kadınlara istihdam sağlayan önemli projelerde birlikte çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz.

Sosyal sorumluluk projeleri başta olmak üzere ortak projeler geliştirmek amacıyla işbirliği yaptığımız dernekler arasında İyilik Takipçileri Derneği de bulunuyor.

Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği’yle birlikte “Bir Kitap Bir Dünya” projesini hayata geçirdik. Derneğin İzmir’de 2004 yılında açtığı Türkiye’nin ilk ve en büyük görme engelliler kitaplığına katkıda bulunduk.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sürecinde ve ortak çalışmalarda karşılaştığınız sorunlar var mı? Varsa, bu sorunların çözümüne yönelik önerileriniz nelerdir?
ABDÜL BATUR:
Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yaptığımız çalışmalarda onları her aşamaya dahil ettiğimiz ve çözüm odaklı olduğumuz için herhangi bir sorun yaşamıyoruz, uyum içinde ilerliyoruz. Konak, dayanışmayla daha güçlü. Dayanışmanın temelini ilçemize daha iyi hizmet verme, hizmetleri zamanında ulaştırma anlayışı oluşturuyor. Bu nedenle biz, “Birlikte Konak” diyoruz. Bu anlayışı güçlendirmeye kararlıyız.


Önerilen Haberler