"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Böcek: “Toplumsal fayda ön planda tutulmalı”

  • 14 Şubat 2022
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliği yerel demokrasi açısından oldukça önemli. Belediyenizin sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir?
MUHİTTİN BÖCEK:
“Ben, sen yok, biz varız,” diyerek göreve geldiğimiz günden bu yana Antalya’yı ortak akılla yönetmeye çalışıyoruz. Yerel yönetimlerle sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğine önem veriyoruz. Bu nedenle birçok çalışmamızda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptık, çalıştaylar düzenledik. Antalya’yı planlı, kurallı, kimlikli bir kent yapmak için meslek ve esnaf odaları başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarıyla iletişim hâlindeyiz. Göreve geldiğimiz ilk günlerde kenti yakından ilgilendiren en önemli konular arasında yer alan ulaşım için bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştaya belediyemizin bürokratlarının yanı sıra akademisyenler, jandarma ve emniyet teşkilatı mensupları, esnaf ve meslek odalarının, kent konseyinin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. “Yerelden kalkınacağız,” dedik. “Kooperatiflerle neler yapabiliriz?” diye düşündük ve kooperatifçilikle ilgili çalıştay düzenledik.

Antalya’ya yeni bir imar yönetmeliği kazandırdık. Bu yönetmeliğin çalışmalarına 19 ilçe belediyesinin temsilcileri, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın temsilcileri katıldı. Yönetmelik çalışmaları kapsamında defalarca bir araya geldik, toplantılar yaptık. Herkes fikrini özgürce söyledi, çalışmaya katkıda bulundu. Çalışmaların neticesinde herkesin üzerinde hemfikir olduğu bir yönetmelik taslağı ortaya çıktı ve herkes bu taslağın altına imza attı.

Konyaaltı sahilini meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız ortak akıl toplantılarından çıkan sonuçlar doğrultusunda yönetiyoruz. Bu sayede vatandaşın ihtiyaçları ve güvenliği doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz. Muhtarlarla, esnaf ve iş dünyası temsilcileriyle çalıştaylar düzenliyoruz, sorunlara birlikte çözüm arıyoruz. Sınırlarımız dahilindeki kooperatiflerle, meslek odalarıyla, hemşeri dernekleriyle, farklı alanlarda hizmet veren derneklerle yerel kültürü koruyup geliştirmek için işbirliği yapıyoruz.

Yerel demokrasi, şeffaflık, katılımcılık ve yerelden kalkınma bağlamında yerel yönetimler-sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ve yapılandırılması için sizce neler yapılmalı? İşbirliği yaptığınız sivil toplum kuruluşlarını hangi kriterler doğrultusunda belirliyorsunuz?
MUHİTTİN BÖCEK:
Sivil toplum kuruluşlarıyla aramızdaki bağı güçlendirmek için belediyemizin sivil toplum kuruluşları için ulaşılabilir olmasına önem veriyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediyede öncelikle kimi arayacağını bilmelidir. Yerel yönetimlerle sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkiler düzenlenmeli ve sağlam bir altyapıya kavuşturulmalı. Sivil toplum kuruluşlarının talepleri ve yapmak istedikleri faaliyetler ilgili birimlere iletilmeli, hangi konuda, nasıl yardımcı olunacağı belirlenmelidir. Sivil toplum kuruluşlarıyla yapılacak işbirliğinin toplum yararına olmasına, kamuoyunu ilgilendirmesine dikkat edilmelidir. Bireylere kişisel çıkar sağlamak yerine vatandaşların faydasına olacak faaliyetlere destek verilmelidir. Biz de bu bakış açısıyla sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz.

Farklı toplumsal sınıfların ve dezavantajlı grupların yereldeki ihtiyaçlarını karşılamak için bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarından destek alıyor musunuz? Yerel yönetişimi güçlendirmek amacıyla bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarını karar alma mekanizmalarınıza dahil ediyor musunuz?
MUHİTTİN BÖCEK:
Dezavantajlı grupları elbette ihmal etmiyoruz. Bu, son derece hassas ve üzerinde önemle durulması gereken bir konu. Dezavantajlı grupların ihtiyaçlarını karşılamak için onların yaşamını kolaylaştıracak mekânlar, yollar, hizmet noktaları oluşturulmasına önem veriyoruz. Bu kapsamda belediyemizin Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde Şube Müdürlüğü kurduk. Müdürlük, dezavantajlı grupların oluşturduğu derneklerle ve topluluklarla iletişim hâlindedir. Engelli Hizmet Komisyonu’nda belli aralıklarla yapılan toplantılarda sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geliyoruz, fikir alışverişinde bulunuyoruz ve yol haritası belirliyoruz. Biz de uygulayıcı olarak görevimizi yerine getiriyoruz. Kurduğumuz Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nde Özel Gereksinimli Bireyler Destekleme Derneği’yle birlikte çalışıyoruz.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sürecinde ve ortak çalışmalarda karşılaştığınız sorunlar var mı? Varsa, bu sorunların çözümüne yönelik önerileriniz nelerdir?
MUHİTTİN BÖCEK:
Sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa yaptığımız çalışmalarda bürokratik sıkıntılarla karşılaşıyoruz. Bildiğiniz gibi, belediyeler Sayıştay denetimine tabi. Çalışmalarımızı, hizmetlerimizi ve projelerimizi yasalar çerçevesinde hayata geçiriyor, imkânlarımızı bu doğrultuda kullanıyoruz. Bu nedenle taleplerin karşılanmasıyla ilgili olarak sivil toplum kuruluşlarıyla zaman zaman sorun yaşayabiliyoruz.


Önerilen Haberler