YÜKLENİYOR
İstanbul Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık Belediye Gazetesi'nin soruları cevapladı.
Belediyenizin sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir?
MEHMET MURAT ÇALIK: Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmayı önemsiyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde etkinlikler düzenlemeye ve farkındalık projelerini hayata geçirmeye devam ediyoruz. İşbirliği yaptığımız sivil toplum kuruluşlarıyla sağlık, çevre, kültür-sanat ve eğitim gibi birçok farklı alanda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının güçlenmesi ve daha fazla alanda çalışabilmesi için 2019 yılında ilçemizdeki dernek binalarını bir araya getirdik, “Beylikdüzü Dernekler Yerleşkesi” projemizi hayata geçirdik. Yerleşkede derneklere donanımlı alanlar sağladık. Öneri ve taleplere de her zaman kulak veriyoruz. Aynı zamanda vatandaşlar da yerleşkeye gidip rahatlıkla bilgi alabiliyor, fikirlerini dernek yöneticileriyle paylaşabiliyor. Her zaman dile getirdiğimiz gibi, bundan sonraki süreçlerde de sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelmeye, birlikte çalışmaya, üretmeye ve fikir alışverişinde bulunmaya devam edeceğiz.
Yerel demokrasi, şeffaflık, katılımcılık ve yerelden kalkınma bağlamında yerel yönetimler-sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ve yapılandırılması için sizce neler yapılmalı? İşbirliği yaptığınız sivil toplum kuruluşlarını hangi kriterler doğrultusunda belirliyorsunuz?
MEHMET MURAT ÇALIK: Bana göre, toplumdaki her bireyin içinde yaşadığı topluluğun sorunlarına karşı duyarlı ve çözüm üreten bir bakış açısına sahip olması gerekiyor. İşbirliği yapmak ve bu doğrultuda çaba göstermek, vatandaşlık görevidir. Yerel yönetimlerle sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ve yapılandırılması için doğru planlama, iletişim ve sağduyu oldukça önemli. Toplumsal sorunlara ve ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çalışmalar yürüten tüm kurumlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmaya hazırız. Toplum yararını gözeten, kâr ve çıkar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşlarına kapımız açık.
Farklı toplumsal sınıfların ve dezavantajlı grupların yereldeki ihtiyaçlarını karşılamak için bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarından destek alıyor musunuz? Yerel yönetişimi güçlendirmek amacıyla bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarını karar alma mekanizmalarınıza dahil ediyor musunuz?
MEHMET MURAT ÇALIK: Başlıca sorumluluğumuz, ilçemizde yaşayan vatandaşların yaşam standartlarını yükseltmek. Farklı toplumsal sınıfların ve dezavantajlı grupların yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğini önemseyen bir belediye başkanıyım. Proje üretirken ve yeni bir çalışma planlarken sivil toplum kuruluşlarıyla fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bilgi ve deneyim paylaşımı bizi her zaman daha ileri götürüyor. Yerel yönetişimi güçlendirmek için bölgemizdeki sivil toplum kuruluşlarını karar alma mekanizmalarımıza dahil ediyoruz. Sivil toplum kuruluşları, vatandaşın sesidir. Biz de bu sese kulak veriyoruz. Farklı toplumsal kesimler için “Neler yapabiliriz?” diye düşündüğümüzde ilk olarak sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geliyoruz.
Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sürecinde ve ortak çalışmalarda karşılaştığınız sorunlar var mı? Varsa, bu sorunların çözümüne yönelik önerileriniz nelerdir?
MEHMET MURAT ÇALIK: Yönetişim sistemlerini işletebilmek için birçok sivil toplum kuruluşuyla ortak çalışmalar yapıyoruz, karar alma süreçlerinde birlikte hareket ediyoruz. Yönetişim anlayışı çerçevesinde yönetim ve karar alma süreçlerine vatandaşların etkin katılımını sağlamak amacıyla sivil toplum kuruluşlarıyla iletişim hâlindeyiz. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, belediyemizi de etkiledi. Pandemi nedeniyle yüz yüze toplantılar ve ziyaretler azaldı. Bu durumun iletişim aksaklıklarına neden olmaması için online görüşmelerin sayısını artırdık. Vatandaşların desteğe en çok ihtiyaç duyduğu bu zorlu süreçte sivil toplum kuruluşlarıyla dayanışma ve işbirliği içinde üretmeye ve çalışmaya devam ettik.