"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Günel: “Kuşadası’nın ekonomisini geliştirmek istiyoruz”

  • 14 Şubat 2022
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Belediye Gazetesi'nin sorularını cevapladı.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?

ÖMER GÜNEL: Kuşadası, 1960’lı yıllardan itibaren ekonomisini turizm üzerine kurdu. Türkiye’de turizmin başladığı ilçeydi. Aynı zamanda turizmin amiral gemisiydi. Ne yazık ki, yanlış politikalar nedeniyle popülaritesini yitirdi. Öncelikli hedefimiz, Kuşadası’nı eski güzel günlerine kavuşturmaktı. Bu nedenle sloganımızı “Güçlü Bir Kuşadası, Güzel Bir Gelecek” olarak belirledik. “Güçlü Bir Kuşadası, Güzel Bir Gelecek” hedefine caddeleri, sokakları, parkları, meydanları, plajlarıyla pırıl pırıl, modern bir turizm ilçesi yaratarak ulaşacağımıza inandık. İlçemizde altyapı ve üstyapı hizmetlerinden mahrum kalan bölgeleri belirledik. Türkmen Mahallesi’yle yenileme çalışmalarına başladık. Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yaparak Kemal Arıkan Caddesi’ni, Balıkçılar Meydanı’nı, İkiçeşmelik Mahallesi’ni ve turistik çarşıları bütünüyle yeniledik. Altyapı ve üstyapı çalışmalarımıza Davutlar Mahallesi’nde devam ediyoruz.

Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?

ÖMER GÜNEL: Altyapı ve üstyapı yenileme çalışmalarının yanı sıra turizm sektörünü geliştirmeyi, üç ayla sınırlı kalmaktan kurtarmayı ve tüm yıla yaymayı hedefledik. Bu amaçla ekoturizm, kültür turizmi, termal sağlık turizmi gibi alanları geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürürken pandemi gerçeğiyle karşı karşıya kaldık. Pandemiyle birlikte değişen alışkanlıklara ve yaşam tarzlarına bağlı olarak turizm konseptleri de değişmeye başladı. Dolayısıyla planlarımızı “yeni dünyanın yeni turizm anlayışına” öncülük edecek yatırımlar üzerine yapmaya başladık. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz projelerin başında Ada Camping Kamp ve Karavan Alanı Projesi geliyor. Diğer önemli projemizin, Kampinova’nın da temelini attık. Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Habitat Derneği’yle işbirliği yaparak hayata geçireceğimiz Kampinova’yla ilçemizi pandemi sonrasında sayıları artan “dijital göçebeler” için bir merkez hâline getireceğiz. Ayrıca turizmde değişen konsepte uyum sağlamak için misafirlerimize uzay ve Mars deneyimi yaşatabilecek “Mars Colony” projemizin hazırlıklarını sürdürüyoruz. Bölgemizdeki termal kaynakları etkin bir biçimde kullanmak ve ilçemizi sağlık turizmi alanında da ön plana çıkarmak için gerekli yatırımları yapıyoruz. Aydın Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz Trafik Sakinleştirme Projesi kapsamında ilçemizin trafik ve otopark sorununu da büyük oranda çözdük.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?

ÖMER GÜNEL: Öncelikle Kuşadası’na bir kent meydanı kazandırmayı planlıyoruz. Kent Meydanı Projesi için hazırlıklarımıza devam ediyoruz. Proje kapsamında mevcut belediye binası yıkılacak, binanın bulunduğu alan kent meydanı olarak düzenlenecek. Önemli projelerimizin başında gelen Sahil Bandı Projesi için Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaklaşık üç kilometre uzunluğundaki Kuşadası sahil bandını yeniden düzenleyeceğiz, yürüyüş ve bisiklet yolları, dinlenme alanları, seyir terasları, çocuklar için oyun parkları, gençler için aktivite alanları yapacağız, plaj düzenlemesiyle, ilçenin doğasına uygun peyzaj tasarımıyla bambaşka bir görünüme kavuşturacağız. İlçemizde yaşayan dar gelirli ailelerin çocuklarına eğitim ve bakım hizmeti vermek için Ekolojik Kreş ve Kadın Danışma Merkezi’nin temelini attık. Kreş, ekolojik bir konsepte sahip olacak. Bu sayede çocuklar doğayla ve toprakla iç içe olabilecek. Ayrıca Camiatik Mahallesi’ndeki Çalıkuşu Evi’nde kadınlara ve çocuklara sosyal/psikolojik danışmanlık hizmeti veren Kuşadası Belediyesi Kadın Danışma Merkezi’ni daha etkin, verimli faaliyet yürütebilmesi amacıyla ekolojik kreşin bulunduğu alanda oluşturacağımız yeni binasına taşıyacağız.

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?

ÖMER GÜNEL: Büyükşehir Belediyesi Yasası’yla ilçe belediyelerinin yetki ve sorumluluk alanından çıkarılan altyapı yatırımları başta olmak üzere Kuşadası’na değer katacak, ilçemizi modern bir turizm ilçesi hâline getirecek her türlü projeyle ilgili Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği ve uyum içinde hareket ediyoruz. Bu uyum ve işbirliği ilçemize hizmet olarak dönüyor. Örneğin, Kuşadası’ndaki içme suyu ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Kirazlı Mahallesi İçme Suyu ve İsale Hattı yenileme çalışmalarına Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından 16.5 milyon TL kaynak ayrıldı. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte ilçemizin tamamı kısa süre içinde içme suyuna kavuşacak. Ayrıca ikinci konutların yoğun olduğu Davutlar ve Güzelçamlı Mahalleleri’nin kanalizasyon sorununu çözmek için önemli adımlar atıldı. Geçtiğimiz yıl 65 milyon TL’lik bir yatırımla Davutlar TM3 terfi merkezinin yapımını tamamlayarak kullanıma açan, terfi merkezine bağlı kanalizasyon altyapısının şebeke-kolektör hatlarıyla elektromekanik işlerini tamamlayan Aydın Büyükşehir Belediyesi, Davutlar-Güzelçamlı Grup Kanalizasyon İnşaatı Projesi’nin ikinci etabına başladı. 12 milyon TL’lik bir yatırımla 30.850 metre uzunluğunda kanalizasyon hattı döşenecek. Böylece Davutlar-Güzelçamlı bölgesinin kanalizasyon sorunu kalıcı olarak çözüme kavuşacak. Yine Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yaparak hayata geçirdiğimiz Trafik Sakinleştirme Projesi, ilçemizin trafik ve otopark sorununu büyük oranda çözdü. Aydın Büyükşehir Belediyesi, ilçemizin vitrini konumundaki Türkmen Mahallesi’nin yenilenmesi sürecinde belediyemize destek oldu, altyapı çalışmalarının kısa sürede tamamlanmasını sağladı. İkiçeşmelik Mahallesi’ndeki yenileme çalışmalarına da destek verdi. Çalışmalarımız Davutlar Mahallesi’nde sürüyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında 25 milyon TL bedelle kamulaştırılan 10 dönümlük Tariş arazisini ilçemize kazandırmak için başlatılan çalışmalar tamamlanmak üzere. Kuşadası, %80’i yeşil alandan oluşacak projeyle modern ve çevreci bir yaşam alanına kavuşacak. Tariş Alanı Projesi, tescilli binaların korunacağı yeşil alanlarla, kent meydanıyla, kültür merkeziyle, otoparkıyla Kuşadası’na değer katacak. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu, Kent Meydanı Projesi’nin bir an önce hayata geçirilmesi amacıyla Tariş Alanı Projesi kapsamında yapımı devam eden binayı belediye hizmet binası olarak kullanmamız için belediyemize tahsis etti. Belediye hizmet binasını Tariş alanına taşıyacağız ve Kent Menydanı Projesi’ne başlayacağız.

İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?

ÖMER GÜNEL: İlçemizi ilgilendiren her konuda sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerini alıyoruz, onlarla ortak hareket etmeye gayret ediyoruz. İşbirliği yaptığımız konuların başında kültür, sanat ve eğitim geliyor. Kuşadası Altın Güvercin Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı’yla ortak projeler yapıyoruz. Kuşadası Altın Güvercin Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı’yla birlikte Ada Modern Sanat Galerisi’ni kurduk. Kuşadası’yla özdeşleşen Altın Güvercin Beste Yarışması’nı altı yıllık bir aranın ardından bu yıl üçüncü kez düzenleyeceğiz. Öte yandan, Güvercinada Kalesi’nde müzik dinletileri düzenlemeye, pandemi nedeniyle ara verdiğimiz kültür-sanat etkinlikleriyle ilçemizi yeniden buluşturmaya başladık. Engelliler yararına çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla iletişim hâlindeyiz. Otizmli bireylerin toplumsal entegrasyonunun sağlanması, bu doğrultuda sürdürülebilir politikaların oluşturulması, otizmle ilgili farkındalığın artırılması, olumsuz toplumsal algının değiştirilmesi ve otizmli bireylerin karşılaştığı ayrımcılıkla mücadele edilmesi amacıyla “Otizm Dostu Belediye” protokolünü Kuşadası Otizm Derneği’yle imzaladık. Protokol kapsamında Kuşadası Otizm Derneği Yaşam ve Spor Alanı’nın yapılması için mülkiyeti belediyemize ait olan yaklaşık 2.000 metrekarelik bir taşınmazı Kuşadası Otizm Derneği’ne devrettik. İlçemizi ulusal/uluslararası alanda tanıtmak amacıyla turizmcilerle, turizm alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket ediyoruz.  

Türkiye’nin farklı kentlerinde TOBB, ICC, Habitat Derneği ve Facebook ortaklığıyla açılan istasyonlara yenisini ekledik, Kuşadası İstasyon Topluluk Merkezi’ni açtık. Bireylere, topluluklara ve işletmelere yönelik yüksek teknoloji ve girişimcilik eğitimleri veren Kuşadası İstasyon Topluluk Merkezi, Türkiye’de bir belediyeyle işbirliği yapılarak açılan ilk istasyon olma özelliğini taşıyor. Kadınlar Denizi Mahallesi’ndeki 1.000 metrekarelik binanın yenilenmesinin ardından açılan Kuşadası İstasyon Topluluk Merkezi, farklı sosyal grupların ve toplulukların bir araya gelmesi, fikir alışverişinde bulunması ve çalışması için alan sunuyor.

Kent konseyimiz var. Göreve geldikten sonra Kuşadası Kent Konseyi Genel Kurulu’nu düzenledik, yeni yönetimin belirlenmesine ve kent konseyinin ilçemizin sorunlarının çözümünde aktif bir rol üstlenmesine öncülük ettik. Kent konseyi bünyesinde faaliyet gösteren meclisleri kurduk. Pandemi sürecinde de konsey yönetimi ve meclis yönetimleriyle iletişim kurduk, işbirliği içinde hareket ettik.

Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?

ÖMER GÜNEL: Dezavantajlı ya da kırılgan gruplar adıyla tanımlanan dar gelirliler, kadınlar ve engelliler, sosyal belediyeciliğe en fazla ihtiyaç duyan kesimlerin başında geliyor. Ne yazık ki, pandemiyle birlikte ekonomik açıdan zorluk yaşayan vatandaşların sayısı arttı. Bu nedenle ayni ve nakdi sosyal yardımlarımızı artırdık, dayanışma kampanyalarına öncülük ettik, hayırsever vatandaşlarla ihtiyaç sahibi vatandaşları buluşturduk. Bu kapsamda 8.000’in üzerinde gıda paketi ve 350 adet tablet bilgisayar dağıttık. Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı günlerde ihtiyaç sahibi vatandaşların evlerine sıcak çorba ulaştırdık. Kadınlara yönelik olarak hayata geçirdiğimiz projelerin başında Kadın Danışma Merkezi geliyor. Başta şiddet mağduru kadınlar olmak üzere sosyal/psikolojik desteğe ihtiyaç duyan kadınlara ve çocuklara ücretsiz sosyal/psikolojik danışmanlık hizmeti veren merkezimizi ekolojik kreşin bulunduğu alana taşıyacağız ve daha iyi koşullarda hizmet vermeye devam edeceğiz. Kuşadası Kent Konseyi bünyesinde kurulan Engelliler Meclisi aracılığıyla engelli vatandaşların yaşadığı sorunlara çözüm üretiyoruz. Engelli vatandaşlar, engelli ulaşım aracımızla istedikleri yere rahatça gidebiliyor. Öte yandan, Kuşadası Belediyesi Tiyatrosu’nun bünyesinde kurduğumuz Engelsiz Tiyatro aracılığıyla engelli bireyleri kültürel ve sosyal aktivitelere katılmaya teşvik ediyoruz.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?

ÖMER GÜNEL: Hizmetlerimizi yerine getirirken bütçe sıkıntısıyla karşılaşıyoruz. Sahil ilçesi olduğumuz için yaz nüfusuyla kış nüfusu arasında ciddi bir fark var. Bütçemizin kayıtlı nüfusa göre hesaplanması önemli bir sorun. Kuşadası’nın kayıtlı resmî nüfusu 107.000. Bu sayı yaz aylarında bir milyona yaklaşıyor. Ancak bütçeden aldığımız pay değişmiyor. İlçemizi ziyaret eden konuklarımıza eksiksiz ve kaliteli hizmet sunmak için ek gelir kaynakları yaratmaya çalışıyoruz. Bu sorun, tüm kıyı belediyelerinde yaşanıyor. Sorunun çözülmesi için yasal düzenleme yapılması ve bütçeden ayrılan payın hizmet verilen nüfusa göre hesaplanması gerekiyor.

KUŞADASI BELEDİYESİ

KURUMSAL YAPI: Mali Hizmetler Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Koordinasyon İşleri Müdürlüğü, Etüt ve Proje Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Dış İlişkiler Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü.

MİSYON: Sürdürülebilir hizmetler sunan, tüm paydaşlarına değer katan, katılımcılığa odaklanan ve demokrasinin güçlenmesine yönelik çalışmalar yapan bir belediye olmak.

VİZYON: Hizmette ve yönetimde sürdürülebilir yenilikçi yaklaşımlarla, sosyal belediyeciliğin uluslararası standartlarıyla, birleştirici ve insan odaklı bir bakış açısıyla herkesi kucaklayan bir ilçe olmak.

STRATEJİK HEDEFLER: Belediye çalışanlarını, belediyenin kaynaklarını ve süreçlerini çağdaş yönetim anlayışıyla yönlendirmek. Paydaş memnuniyetini sağlamak. Başarılı bir kurumsal performansa ulaşmak. Sağlıklı, kaliteli ve planlı bir marka ilçe oluşturmak. Çevre sorunlarına kalıcı çözümler üretmek. Bütün canlılar için yaşanabilir bir yeşil ilçe oluşturmak. Kültürel, sosyal ve bilimsel faaliyetleri ön plana çıkarmak. Kültür ve sanat alanında fark yaratmak. Kuşadası’nın turizmdeki payını artırmak. İlçe ekonomisini geliştirmek. Kırılgan grupların yaşam koşullarını iyileştirmek.

ÇALIŞAN SAYISI: 1.042

BÜTÇE: 171.000.000,00 TL

ÖMER GÜNEL KİMDİR?

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde, Ekonomi Hukuku Anabilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Avrupa Birliği Uzmanlığı eğitimi aldı. 2008-2009 yılları arasında CHP Kuşadası İlçe Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. 2009 yerel seçimlerinde Kuşadası Belediye Meclisi’ne seçildi. Çağdaş Hukukçular Derneği üyesidir. Ada Spor Kulübü Derneği, Kuşadası Genç İşadamları Derneği, Kuşadası Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği, Kuşadası Motosiklet ve Motor Sporları Derneği gibi birçok derneğin kuruluşunda ve yönetiminde aktif görev aldı. 2019 yerel seçimlerinde Kuşadası Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler