"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Özyiğit: “Katılımcı yönetim anlayışını benimsiyoruz”

  • 14 Şubat 2022
Mersin Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? 
ABDULLAH ÖZYİĞİT:
Vatandaşların refah düzeyini yükseltmek ve ilçemizi geliştirmek amacıyla sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız işbirliğine önem veriyoruz. Çalışmalarımızın etki alanının genişlemesi, sosyal hizmet ve sosyal yardım uygulamalarımızın etkin olması için ilimizdeki ve ilçemizdeki sivil toplum kuruluşlarıyla iletişim hâlindeyiz.

Rutin belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra yerel hizmet seçeneklerini artırıyoruz. Katılımcılığı özendirmek konusunda da yükümlülüğümüzün farkındayız. Hizmet kalitemizi ileri taşımak ve yerel demokrasiyi sağlamak amacıyla sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışıyoruz.

Cinsiyet eşitliği, engelli hakları, ekoloji, kentleşme, eğitim, kültür, sanat, spor, sağlık, sosyal yardımlar ve ekonomi gibi yaşamın her alanı ilgilendiren konularda sivil toplum kuruluşlarıyla çeşitli projeler yürüttük, çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), Avrupa Yerel Demokrasi Derneği (ALDA) ortaklığıyla hayata geçirilen Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz Projesi’ne katıldık. Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı’nı imzaladık. İlçemizde toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri verdik, vermeye de devam ediyoruz. AB ve Türkiye Arasındaki Sivil Toplum Diyaloğu Projesi kapsamında Engeli Olan Bireyler ve Aileleri Gelişim Merkezi Derneği (EBAGEM) tarafından hazırlanan “Sürdürülebilir Diyalog İle Köprüler Kuralım” projesinde iştirakçi kurum olarak yer aldık.

Yenişehir’in imar planlarını hazırlarken, sivil toplum kuruluşlarının ve meslek odalarının temsilcilerinin katılımıyla “Nasıl Bir Kent İstiyoruz Sempozyumu” düzenledik. Böylece hem yaptığımız çalışmalar hakkında bilgi aktardık hem de planlarla ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin önerilerini aldık. Erken Çocukluk Gelişimi Projesi kapsamında Türkiye’de 0-3 yaş erken çocukluk gelişimine yönelik eğitimler veren ve bu konuda müfredat hazırlayan ilk ve tek belediye olarak BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Erken Çocukluk Gelişimi Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (EÇG-P) ortaklığıyla düzenlenen uluslararası kongreye davet aldık, proje deneyimimizi paylaştık. UNICEF yetkilileri, projemizi yerinde incelemek üzere Mersin’e gelecek. Bu sayede UNICEF’le çalışma fırsatı yakalayacağız. Öte yandan, Türk Psikologlar Derneği’yle birlikte Türkiye’de ilk kez “Uzaktan Eğitim Aile Rehberi” kitapçığı hazırladık, vatandaşlara dağıttık. Eğitim konusunda hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik birçok sivil toplum kuruluşuyla çalışma yürütüyoruz.

Gelişmiş ve modern mekânlara sahip olduğumuz kültür, sanat ve spor alanlarında hem eğitime hem sanatçılara hem de sporculara destek veriyoruz. Tiyatrolar, konserler, sergiler ve sportif yarışmalar gibi birçok konuda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içindeyiz. İklim ve Enerji İçin Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi imzacısı olarak “İklimi Değil, Politikaları Değiştirelim” sloganıyla sivil toplum kuruşlarıyla birlikte panel dizisi düzenledik, ilçemizin ekoloji konusunda gelecek vizyonu için beraber hareket ettik. İlçemizdeki yeşil alanları artırmak amacıyla TEMA Vakfı’yla birçok kez ortak çalışmalar yürüttük. Halk sağlığı konusunda yine sivil toplum kuruluşlarıyla güç birliği yapıyoruz. Örneğin, Yenişehir Yaşam Gönüllüleri’yle işbirliği yaparak sosyal güvencesi olmayan kadınlara ücretsiz meme kanseri taraması yapılmasını sağladık.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Deniz Ticaret Odası (MTDO) ve Mersin Ticaret Borsası’yla “Barışa Kulaç At” sloganıyla Mersin-KKTC arası yüzme geçişi düzenledik. Bu etkinliğimiz, Dünya Açık Su Yüzme Birliği (WOWSA) tarafından Yılın Performansı’na aday gösterildi.  Atatürkçü Düşünce Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’yle birçok kez eğitim, kültür ve sanat etkinliklerinde işbirliği yaptık.

Millî bayramlarda Mersin Off Road Kulübü, Vosteam Mersin, Türkiye Motosiklet Federasyonu Mersin İl Temsilciliği, Mersin Bisiklet Derneği, Red Warrios Mc Mersin, Mersin Çukurova Klasik Otomobilciler Derneği ve Mersin Motosiklet Spor Kulübü üyeleriyle birlikte caddelerde ve sokaklarda kortej geçişleri düzenledik. Engelli dernekleriyle engelli bireylerin önündeki engelleri kaldırmak için ortak çalışmalar gerçekleştirdik. Rotary ve Lions kulüpleriyle festivallerde ve sosyal yardımlarda işbirliği yaptık. Vatandaşların ekonomik açıdan zor günler geçirdiği bu süreçte sivil toplum kuruluşlarıyla dayanışma içinde vatandaşlara destek veriyoruz. Yani yaşamın her alanında yan yana olmaya ve güç birliği yapmaya devam ediyoruz.

Yerel demokrasi, şeffaflık, katılımcılık ve yerelden kalkınma bağlamında yerel yönetimler-sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ve yapılandırılması için sizce neler yapılmalı? İşbirliği yaptığınız sivil toplum kuruluşlarını hangi kriterler doğrultusunda belirliyorsunuz?
ABDULLAH ÖZYİĞİT:
Yenişehir’deki tüm çalışmalarımızda vatandaşları karar alma süreçlerine dahil ediyor, ilçemizi katılımcı bir anlayışla birlikte yönetiyoruz. Vatandaşların aynı çatı altında birlikte hareket ettiği sivil toplum kuruluşlarıyla vatandaşlara en yakın kurumların başında gelen belediyelerin birlikteliği, katılımcılık, yerel demokrasi ve şeffaflık için olmazsa olmazdır. Yerel kalkınmanın sağlanması ve sürdürülebilir olması açısından belediyelere önemli görevler düşüyor. Belediyelerin bu misyonu yerine getirirken sivil toplum kuruluşları gibi yerel aktörlerle işbirliği yapmasını önemsiyoruz. Bu konuda belediyelerin öncü rol üstlenmesi ve sivil toplum kuruluşlarını yönetime dahil etmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz de bu anlayışla hareket ediyoruz. Herhangi bir sivil toplum kuruluşuyla yasal çerçevede işbirliği yapmayı planlarken, öncelikle vatandaşların maksimum faydasını göz önünde bulunduruyoruz, birlikte çalışacağımız sivil toplum kuruluşlarının geçmişte yaptığı faaliyetleri ve deneyimlerini detaylı olarak araştırıyoruz.

Farklı toplumsal sınıfların ve dezavantajlı grupların yereldeki ihtiyaçlarını karşılamak için bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarından destek alıyor musunuz? Yerel yönetişimi güçlendirmek amacıyla bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarını karar alma mekanizmalarınıza dahil ediyor musunuz?
ABDULLAH ÖZYİĞİT:
İlçemizde yaşayan dezavantajlı grupların hayatını kolaylaştırmak ve temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla büyük bir gayretle çalışıyoruz. Bu ihtiyaçların giderilmesi için hem belediye kaynaklarımızı kullanıyoruz hem de bağış kabul ediyoruz. Bu nedenle birçok kez gerek yardımsever vatandaşlarla gerek sivil toplum kuruluşlarıyla dayanışmada bulunduk.  

İlçemizin geleceği için doğru kararlar vermek sadece ortak akılla mümkün olabilir. Bu anlayışla, seçildikten hemen sonra beş yıllık stratejik planımızı oluşturmak amacıyla 32 mahallede toplantılar düzenledik, vatandaşları dinledik. Muhtarlıklara sandıklar kurduk, toplantılara katılamayan vatandaşların öneri ve taleplerini yazılı olarak aldık. Uzmanların ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla farklı konularda (spor, sosyo-kültürel, sosyal hizmetler, kentsel hizmetler ve ekoloji) çalıştaylar düzenledik.  Mahalle toplantıları ve çalıştaylarda elde ettiğimiz veriler, stratejik planımızın temelini oluşturdu. Türkiye’de ilk defa bir belediye, stratejik planını vatandaşların katılımıyla hazırladı.  Vatandaşları ve sivil toplum kuruluşlarını karar alma süreçlerine dahil etmeye devam edeceğiz. Çünkü tek adam yönetiminin veya dar çerçevede alınan kararların yaşamımızda açtığı derin yararları ne yazık ki tecrübe ettik.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sürecinde ve ortak çalışmalarda karşılaştığınız sorunlar var mı? Varsa, bu sorunların çözümüne yönelik önerileriniz nelerdir?
ABDULLAH ÖZYİĞİT:
Vatandaşlara hizmet sunmak için yaptığımız güç birliğinin önünde hiçbir engelin duramayacağını bu zor günlerde bir kez daha gördük. Siyasi ve geçici amaçlar uğruna çalışmalarımıza engel olanlara müsaade etmeyiz. Bize yüklenen sorumluluğun farkındayız, aynı yaşam alanını paylaştığımız hiçbir hemşerimizi yüzüstü bırakmayacağız.


Önerilen Haberler