"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Akay: “Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmaya devam edeceğiz”

  • 16 Şubat 2022
Adana Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir?
AKİF KEMAL AKAY:
Sivil toplum kuruluşları, dernekler ve kooperatifler, bireylerin, ortak düşünce pratikleriyle toplumsal karar alma mekanizmalarına katılması ve etkili olması açısından önemli bir araçtır. Yerel yönetimlerin sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapması, yerel demokrasiye ve toplumsal katılıma katkı sağlamaktadır. Bu bakış açısıyla ulusal/uluslararası alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapıyoruz ve onları destekliyoruz. Özellikle dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar yapan ve üretim odaklı çalışmalarla ekonomik açıdan bireylere katkı sağlamayı hedefleyen sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmalarımız devam ediyor. Tarım ve sanayi bölgesinde bulunmamız nedeniyle yoğun göç (mevsimlik ve zorunluluk) alıyoruz. İlçemizin sübvanse edilmesi için yaptığımız çalışmalarda ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğinde arz/talep dengesini kurmak için çaba gösteriyoruz. Toprak verimliliğinden yararlanmak ve bölgenin ekonomik açıdan gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla kooperatiflerle, ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde üretim yapıyoruz.

Yerel demokrasi, şeffaflık, katılımcılık ve yerelden kalkınma bağlamında yerel yönetimler-sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ve yapılandırılması için sizce neler yapılmalı? İşbirliği yaptığınız sivil toplum kuruluşlarını hangi kriterler doğrultusunda belirliyorsunuz?
AKİF KEMAL AKAY:
Hayata geçirdiğimiz ulusal/uluslararası projelerde ortaklaşa hareket etmenin önemini anlatıyoruz, katılımcılığı teşvik ediyoruz. Seyhan Üreten Kadınlar Kooperatifi’yle Seyhan Kırsal Kalkınma Kooperatifi’ne destek oluyoruz. Bu sayede kadınların el emeği ürünler üretmesine ve ürünlerini satmasına katkıda bulunuyoruz. Böylelikle hem üreten kadınlar ekonomik bağımsızlığına kavuşuyor hem de yerel ekonomi gelişiyor. Seyhan Üreten Kadınlar Kooperatifi’nde katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, model oluşturulması, üretim becerilerinin geliştirilmesi, girişimcilik üzerine eğitimler alınması, istihdam alanları yaratılması amacıyla kadınlara yönelik çalışmalar yapılıyor. Kadınlar, ekonomik ve sosyal açıdan güçlendiriliyor. Bu çalışmalara önem veriyoruz. Kadınlara yönelik çalışmalarda sivil toplum kuruluşlarından gelen tüm taleplere olumlu yaklaşıyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bütün ümidim gençliktedir,” sözünden yola çıkarak gençler için geliştirdiğimiz projelerde gençlerin katılımına ve kendi kolektif tüzel kişiliklerini oluşturmalarına destek oluyoruz. Ayrım yapmadan toplumu temsil eden bütün yapıların karar mekanizmalarında yer almasını ve ülke gelişiminde rol oynamasını destekliyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız çalışmalarda Belediye Kanunu’nun 75. maddesi çerçevesinde hareket ediyoruz.

Farklı toplumsal sınıfların ve dezavantajlı grupların yereldeki ihtiyaçlarını karşılamak için bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarından destek alıyor musunuz? Yerel yönetişimi güçlendirmek amacıyla bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarını karar alma mekanizmalarınıza dahil ediyor musunuz?
AKİF KEMAL AKAY
: Bölgenin, bölge halkının kalkınmasına ve güçlenmesine katkı sağlayacak sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmaya, onlara destek vermeye hazırız. Ayrım gözetmeksizin ulaşabildiğimiz tüm kesimlere destek olmaya çabalıyoruz. Özellikle dezavantajlı grupların ihtiyaçlarının karşılanması, toplumun farklı kesimlerinden oluşan yapılara destek verilmesi ve ihtiyaç sahiplerine ulaşılabilmesi için bölgede faaliyet gösteren, ihtiyaç sahipleriyle çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Ayrıca Seyhan Kent Konseyi aracılığıyla ortak çalışmalar yaptığımız sivil toplum kuruluşlarının karar alma mekanizmasına dahil edilmesi ve olası bir sorunu yerinde çözmek için toplantılar düzenliyoruz. İlçemizdeki mahallelerde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla da toplantılar yapıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarını karar alma mekanizmalarına dahil etmekle kalmıyoruz, yeni kolektif yapıların kurulmasını ve bu yapıların da karar mekanizmasında yer almasını teşvik ediyoruz ve çalışmalarını destekliyoruz. Bölgede faaliyet gösteren ASAM, GOAL, SENED, Hayata Destek, Mavi Kalem, Care International gibi sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversiteye bağlı Teknokent’le topluma yararlı, sosyal uyumu güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapıyoruz. Fon sağlayıcı kuruluşlarla da işbirliği hâlindeyiz (GIZ, IOM, UNHCR, UNDP, ILO, RESLOG, Kızılay, Çukurova Kalkınma Ajansı gibi). Bu projelerde de sivil toplum kuruluşlarından destek alıyoruz, mesleki eğitimlerle onların profesyonelleşme seviyesine ulaşmasını hedefliyoruz. Belediyemiz bünyesindeki çalışmalarda bölgede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve dayanışma ağlarıyla fikir alışverişinde bulunuyoruz. Proje süreçlerinde bölgenin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve meslek edindirme kurslarının düzenlenmesi için meslek odalarıyla birlikte ihtiyaç analizi yapıyoruz ve projelerin sürdürülebilirliğini sağlıyoruz. Meslek edindirme kurslarında ara ve destek eleman yetiştirmeye yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sürecinde ve ortak çalışmalarda karşılaştığınız sorunlar var mı? Varsa, bu sorunların çözümüne yönelik önerileriniz nelerdir?
AKİF KEMAL AKAY:
Sivil toplum kuruluşları, belli bir kesimin faydasını ön planda tutmakla ve hedef kitlesine uygun çalışmalar yapmakla sorumludur. Ancak yerel yönetimler, hizmet verdikleri bölgede ayrım gözetmeksizin tüm bireylerin faydasını gözetmektedir. Bu nedenle çalışmalar ve ortak faaliyetler, karşılıklı iyi niyet ve anlayışa dayalı işbirliği protokolleri çerçevesinde yapılmaktadır. İşbirliği yaptığımız ve ortak çalışmalar yürüttüğümüz sivil toplum kuruluşlarıyla bugüne kadar herhangi bir sorun yaşamadık. Herhangi bir sorun yaşanması durumunda toplum yararını ön planda tutacak ve çözüm üretecek kapasiteye, yeterliliğe ve karşılıklı iyi niyete sahibiz. Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde ilçemizin sorunlarını çözmeye ve topluma yararlı ortak çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.


Önerilen Haberler