"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşları Arasındaki İşbirliğine İlişkin Örnekler

  • 16 Şubat 2022
Dünyadan yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğine yönelik çalışmaları derledik.

Yedi yeni yerel özyönetim, ReLOaD2 kapsamında sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğini geliştirecek.

https://www.rs.undp.org/content/serbia/en/home/presscenter/articles/2021/reload2-izabrane-lokalne-samouprave.html

3 Ağustos 2021’de yerel yönetimlere yapılan kamu çağrısı kapsamında Belgrad, Babusnica, Krusevac, Novi Sad, Subotica, Topola, Vladicin Han i Vrnjacka Banja, Batı Balkanlar’da Yerel Demokrasiye İlişkin Bölgesel Program’ın (ReLOaD2) ikinci aşamasına seçildi. Proje, AB tarafından finanse ediliyor. Projenin uygulayıcısı, UNDP.

Seçilen belediyeler ve kentler, proje ekibinin mali ve profesyonel danışmanlık desteğiyle yerel yönetim (LG) ve sivil toplum arasındaki ortaklığı, vatandaşlar ve yerel toplulukların yararına güçlendirecek. Proje kapsamında karar alma süreçlerine ve kamu hizmetlerine daha fazla sivil katılım sağlanacak. Proje, sivil toplum kuruluşlarının yerel yönetimlerin bütçesinden finanse edilmesi için şeffaf mekanizmaların tanıtılmasını ve yaygın olarak uygulanmasını destekliyor.

Seçilen yerel yönetimler, sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu çalışmalar yapacak. Sivil toplum kuruluşlarının kamu yararına yönelik projelerini finanse etmek amacıyla toplam bir milyon ve 50 bin ABD doları tutarında hibe kullanma fırsatına sahip olacak.

Sırbistan, sivil toplum kuruluşlarının devlet bütçesinden şeffaf bir şekilde finanse edilmesini öngören mevzuatı kabul etti, ancak uygulamada bazı eksiklikler (kentlerde ve belediyelerdeki eksik tüzükler, proje başvurularının değerlendirilmesindeki belirsizlikler, değerlendirme komisyonlarına üyelik ve proje uygulamasının izlenmesi için eksik kılavuzlar) var.

Proje ekibi bu sorunları çözmek ve sivil toplum kuruluşlarının finansmanında şeffaflığı sağlamak için seçilen yerel yönetimlerle birlikte çalışacak. Proje, gençlerin katılımını teşvik edecek ve partner yerel yönetimlerin ekonomik perspektifini geliştirmek için gençlik girişimlerinin uygulanmasını destekleyecek.

https://www.uclg-cisdp.org/en/news/united-nations-and-uclg-partnership-human-rights-ten-points-advance-common-agenda-local

Yerel yönetimlerin küresel insan hakları yönetimine katılımını teşvik etmek: OHCHR’yle Anlaşma Mektubu
BM ve UCLG İnsan Hakları Ortaklığı:
15-18 Kasım 2021’de Barselona’da düzenlenen UCLG Dünya Konseyi’nde UCLG ile BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) arasındaki anlaşma mektubunun resmî sunumu yapıldı. CSIPDHR koordinasyonuyla oluşturulan anlaşma, işbirliğine ve somut eylemlere yönelik on madde içeriyor. Bu belge, önümüzdeki dönemde “Yerel Yönetimler ve İnsan Hakları” gündeminin ileri taşınmasında kilit rol oynayacak.

Anlaşma mektubu, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet tarafından UCLG Dünya Konseyi’ne sunuldu. Yüksek Komiser, UCLG Dünya Konseyi’ne yerel yönetimlerin temel toplumsal taleplerin ele alınmasında nasıl ön sıralarda yer aldığını, toplumsal sözleşme fikrini ve uygulamaya yardımcı olan insan merkezli yaklaşımları nasıl teşvik ettiğini hatırlattı. Yüksek Komiser, göçmenlerin dahil edilmesi, yeterli barınma veya kadın haklarına erişim gibi önemli konularda anlamlı yerel uygulama örneklerinin altını çizdi.

Yüksek Komiser, OHCHR ve UCLG arasındaki işbirliğinin detayını, 10 işbirliği yolunu ve eylem önerisini derleyen bu anlaşma mektubunun neden kabul edilmesi gerektiğini anlattı. Anlaşma sayesinde yerel yönetimlerle toplantılar, eğitim ve kapasite geliştirme etkinlikleri düzenlenecek, iyi uygulamalar teşvik edilecek. Anlaşma mektubu, kapsayıcı bir sisteme ulaşmak için BM Genel Sekreteri’nin “Ortak Gündemimiz” yol haritasında yer alan vizyona da katkıda bulunacak.

Grigny Belediye Başkanı ve UCLG-CSIPDHR eşbaşkanı Philippe Rio, “UCLG ile OHCHR arasındaki anlaşma aracılığıyla insan hakları değerlerini anlamlı ve kararlı bir şekilde teşvik etmek için dünya çapında daha fazla bölgeye ilham vermeyi dört gözle bekliyoruz,” dedi. UCLG-CSIPDHR, önümüzdeki dönemde bu yol haritasının takibini de yapacak. Bu, üyelerin küresel insan hakları tartışmalarına katılması için ilginç fırsatlar da yaratacak.  

https://uclg-cisdp.org/en/news/updates-e-learning-strategy-human-rights

İnsan haklarına ilişkin e-öğrenme stratejisindeki güncellemeler
MOOC, yerel düzeyde insan hakları konusunda bir çalışma programı oluşturmak için üye yerel yönetimlerin ve ortakların uzmanlığını bir araya getirecek. Bu girişim, UCLG Sosyal İçerme, Katılımcı Demokrasi ve İnsan Hakları Komitesi (UCLG-CSIPDHR) ve UCLG Learning tarafından desteklendi.

Yerel düzeyde insan haklarına ilişkin MOOC, yerel insan hakları politikaları ve uluslararası eylem hakkında ikna edici çevrimiçi öğrenme kaynakları oluşturacak. Üye yerel yönetimlerin mevcut politika deneyimlerini sergileyecek. Yerel düzeyde insan hakları konusunda daha somut bir eylem planının nasıl geliştirileceğini anlamak isteyen tüm ilgili yerel yönetimlerin ve ötesindeki kişilerin katılımına açık olacak.

UCLG, yerel uygulamalara dayalı insan hakları konusunda küresel bir çalışma programı sayılacak. Daha doğrusu, yerel düzeyde insan haklarına ilişkin MOOC, aşağıdaki öğrenme aşamalarını kapsayacak:

•    “Yerel Yönetimler ve İnsan Hakları” gündemine giriş,
•    Yerel politika oluşturma yoluyla hak temelli yaklaşımın uygulanması,
•    Tematik öncelikleri ve ortaya çıkan gündemleri keşfetmek,
•    Yerel yönetimler ve BM: İnsan hakları işbirliği,
•    Kent hakkını birlikte yaratmak,
•    İnsan hakları konusunda yerel yönetim uluslararası işbirliği.

Bu girişim, UCLG-CSIPDHR ve UCLG Learning tarafından (insan hakları ve yerel yönetimler konusundaki uzmanlıklarıyla geniş çapta tanınan birkaç kuruluşla ortaklaşa) geliştirilecek. Diğer ortaklar, yerel düzeyde insan hakları konusunda genişletilmiş öğrenim topluluğunun bir parçası olarak katılacak.

https://www.uclg.org/en/media/news/second-dialogue-between-civil-society-local-governments-and-un-special-rapporteurs

Sivil Toplum, Yerel Yönetimler ve BM Özel Raportörleri Arasında İkinci Diyalog
Aralık 2020’de ilk geniş katılımlı toplantının ardından Kent Hakkı İçin Küresel Platform (GPR2C), Habitat Uluslararası Koalisyonu (HIC) ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler (UCLG), 3 Şubat’ta özel raportörlerle ikinci kez diyalog kurdu. Görüşmede #CitiesAreListening sürecinin bir parçası olan kuruluşlar (yerel ve bölgesel yönetimler) yer aldı. Bu etkinliklerin amacı, aktörler ve sorunlar arasındaki bağlantıları güçlendirmek, ortak öncelikleri belirlemek ve insan hakları savunuculuğu çabalarını ilerletmek. İkinci diyalog, insan haklarının uygulanması, korunması ve yerelleştirilmesi için ana temalar üzerinde çalışan dört BM Özel Raportörü’nün katılımını içeriyordu.

Raportörler, yetkiler arasındaki olası bağlantıları araştırırken, insan haklarının mekânsal ve bölgesel boyutlarına ilişkin temel önceliklerini paylaştı. Görüşme, yetkiler arasında ve sivil toplum kuruluşlarıyla yerel ve bölgesel yönetimlerle işbirliği için olası yolları ve alanları belirlemeye odaklandı. Üç ortak organizatörün temsilcileri etkinlik sırasında kendi gündemleriyle raportörlerin gündemleri arasındaki mevcut bağlantıları ve ortak çalışma için olası yolları belirleyerek görüşlerini paylaştı.

https://civilsocietycooperation.net/project/sustainable-communities-in-armenia-georgia-and-germany/

Ermenistan, Gürcistan ve Almanya’da Sürdürülebilir Topluluklar
İklim krizi, türlerin kitlesel olarak yok olması ve diğer ekolojik sorunlar, birçok insanın yaşamını tehdit ediyor. Özellikle gençler bu gelişmelerden etkileniyor. Bu nedenle EcoHub (AM), Neighborhood (GE) ve Villa Fohrde (D), “Sürdürülebilir ve Katılımcı Topluluklar Oluşturun” projesini yürütüyor. Ermenistan, Gürcistan ve Almanya’dan gençler ve bölgesel aktörler, fikir alışverişinde bulunmak, sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi edinmek ve eylemleri uygulamak için bir araya geliyor. Proje kapsamında yedi farklı uygulama var. Bunlar; çevrimiçi eğitimler, yerel karar vericiler için topluluk çalıştayları, sürdürülebilir değişim için gençlik seminerleri, yerel eylemler ve uluslararası öğrenme değişimi. Politik etkiyi artırmak için Vanadzor yerel belediyeleri, Zemo Magharo ve Jugendforum Nachhaltigkeit Brandenburg gibi gençlik girişimleriyle işbirliği yapılıyor.

https://civilsocietycooperation.net/project/mitgestalten-active-youth-participation-in-eastern-europe/

Mitgestalten!: Doğu Avrupa'da Gençlik Katılımı
Mitgestalten! projesi, çocukların ve gençlerin sosyal katılımı için çeşitli faaliyetleri teşvik ediyor. Proje, Ukrayna, Gürcistan, Rusya ve Ermenistan’daki yerel ortaklarla işbirliği içinde DRA demokrasi yeterliliklerini güçlendirmeyi ve 50.000’den fazla gencin sosyal katılımında geleceğe yönelik perspektif oluşturmayı başardı. Gençlik forumlarında ve eğitim gezilerinde katılımcılar, UNICEF’le işbirliği yaparak eğitim profesyonelleri için bir müfredat üzerinde çalıştılar. Yerel uzmanlarla birlikte gençlerin katılımına ilişkin dört dilli bir yöntem kılavuzu oluşturuldu. Toplam 750 katılımcı proje düzenlendi.


Önerilen Haberler