YÜKLENİYOR
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Belediyenizin sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir?
OSMAN GÜRÜN: Demokratik ülkelerde sivil toplum kuruluşları önemli bir görev üstleniyor, toplumla karar vericiler arasında bağ kuruyor. Toplumu ilgilendiren konularda (ekonomik, sosyal, siyasi, sağlık vb.) sivil toplum kuruluşlarının sorumluluk alması gerektiğine inanıyorum. Kamu düzeninin devamlılığı için sivil toplum kuruluşlarıyla belli bir hiyerarşi doğrultusunda çalışıyoruz, özellikle üretim ve çevre konularında işbirliği yapıyoruz. Muğla’yı korumak ve Muğla’nın değerlerini gelecek nesillere aktarmak için sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere tüm kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz. İmar konusunda sivil toplum kuruluşlarıyla fikir alışverişinde bulunuyoruz, kentin görüntüsünü bozacak ve çevreye zarar verecek planlara karşı birlikte mücadele ediyoruz. Çiftçileri desteklemek, esnafın kazancını artırmak için sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yapıyoruz. Sağlık, medya ve ticaretle ilgili konularda da sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüyoruz. Kadın platformlarıyla iletişim hâlindeyiz. Kadınlara yönelik çalışmalarda sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket ediyoruz. Muhtarları temsil eden sivil toplum kuruluşlarıyla sürekli görüşüyoruz. Kentimizdeki tarihî alanların restorasyonu, kentimizin tanıtımı ve arkeolojik çalışmalar için de sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz, kültür-sanat etkinlikleri düzenliyoruz. Kentimizin ulaşım ağını genişletmek için sivil toplum kuruluşlarıyla önemli projeler geliştirdik. Ticaret ve sanayi faaliyetlerinin desteklenmesi için kentimizdeki ticaret odalarıyla birlikte çalışıyoruz. Üretim ve tüketim kooperatiflerini buluşturuyoruz, tüketiciye ve üreticiye kazandırıyoruz.
Yerel demokrasi, şeffaflık, katılımcılık ve yerelden kalkınma bağlamında yerel yönetimler-sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ve yapılandırılması için sizce neler yapılmalı? İşbirliği yaptığınız sivil toplum kuruluşlarını hangi kriterler doğrultusunda belirliyorsunuz?
OSMAN GÜRÜN: Yerel yönetimlerle sivil toplum kuruluşlarının güçlü bir bağ kurması ve kenti ilgilendiren kararları birlikte alması gerekiyor. Yerel yönetim bürokratları, sivil toplum kuruluşlarıyla fikir alışverişinde bulunmalı. Bu sayede iletişim süreci güçlendirilebilir. İşbirliği yapacağımız sivil toplum kuruluşlarını talepler ve ihtiyaçlar doğrultusunda belirliyoruz. Hayatın her alanına dokunacak hizmetler üretmek için kentimizde faaliyet gösteren birçok sivil toplum kuruluşuyla görüşüyoruz.
Farklı toplumsal sınıfların ve dezavantajlı grupların yereldeki ihtiyaçlarını karşılamak için bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarından destek alıyor musunuz? Yerel yönetişimi güçlendirmek amacıyla bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarını karar alma mekanizmalarınıza dahil ediyor musunuz?
OSMAN GÜRÜN: Dezavantajlı gruplar için birçok projeyi hayata geçiriyoruz. Bu projelerde de sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Özellikle yaşlı vatandaşlar için sağlık hizmetlerimizi geliştirdik. Yaşlı vatandaşların sosyalleşmesi için 100 Yaş Evleri kurduk. Kadınlara üretim desteği sağlıyoruz. Engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için çalışıyoruz. Çocukları geleceğe hazırlıyoruz.
Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sürecinde ve ortak çalışmalarda karşılaştığınız sorunlar var mı? Varsa, bu sorunların çözümüne yönelik önerileriniz nelerdir?
OSMAN GÜRÜN: Sivil toplum kuruluşlarıyla belli bir disiplin ve hiyerarşi içinde çalışıyoruz, sorunları birlikte çözüyoruz. Muğla’yı geliştirmek, eşit ve adil hizmet sunmak, toplumun her kesimini kapsayan çalışmalar yapmak için sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğimizi güçlü bir temel üzerine inşa ediyoruz.