"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Savaş: “Karşılıklı şeffaflık ilkesi doğrultusunda işbirliği yapılmalı”

  • 21 Şubat 2022
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Belediye Gazetesi’ne konuştu.

Belediyenizin sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? 
LÜTFÜ SAVAŞ:
Dernekler, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları, demokrasinin temel yapı taşlarıdır. Özellikle yerel yönetimlerin bu yapılarla işbirliği içinde çalışması, kentin gelişmesi ve markalaşması açısından oldukça önemlidir.

2014 yılından bu yana kentteki yapılar arasında birleştirici özne olmaya özen gösteriyoruz. Sosyal, kültürel ve ekonomik konularda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmaya ve çalışmalarımızı kentin ihtiyaç duyduğu noktalara ulaştırmaya gayret ediyoruz.

2010 yılında başlayan ve on yılı aşkın süredir devam eden Suriye’deki savaş sebebiyle ekonomik, psikolojik, sosyolojik ve demografik açıdan olumsuz etkilenen kentimizin sorunlarına paydaşlarımızla birlikte kalıcı çözümler bulmaya çalışıyoruz.

İhtiyaç sahibi vatandaşlara her konuda destek olmak için projeler üretiyoruz. Bu projelerin finansmanında ve tamamlanma aşamasında sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmaya devam ediyoruz. Temel ihtiyaçların giderilmesinden tarımsal üretime, eğitimden sağlığa kadar birçok alandaki işbirliğimizi samimiyetle ve saygıyla yürütüyoruz.

Yerel demokrasi, şeffaflık, katılımcılık ve yerelden kalkınma bağlamında yerel yönetimler-sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ve yapılandırılması için sizce neler yapılmalı? İşbirliği yaptığınız sivil toplum kuruluşlarını hangi kriterler doğrultusunda belirliyorsunuz?
LÜTFÜ SAVAŞ:
İşbirliği yaptığımız ve yapmayı düşündüğümüz sivil toplum kuruluşlarının samimi olmamasına, kâr ve çıkar amacı gütmemesine, hukuk çerçevesinde hareket etmesine özen gösteriyoruz. Daha önceki çalışmalarında şeffaf, güvenilir ve hesap verebilir olmalarına dikkat ediyoruz. Bu ilkelerle hareket eden sivil toplum kuruluşlarıyla üreticiler, esnaf, iş insanları, gençler, kadınlar ve çocuklar için işbirliği yapıyoruz.

Merkezî yönetimin yereldeki tüm sorunlara çözüm üretebilmesi, yerelin hassasiyetini göz önünde tutabilmesi mümkün değil. Bu nedenle sorumluluk yerel yönetimlere düşüyor. Biz de ademimerkeziyetçi anlayışla hayat verdiğimiz projeleri sivil toplum kuruluşlarına sunuyoruz, onlarla yeni işbirlikleri yapmayı hedefliyoruz.

Yerel yönetimlerle sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkinin güçlenmesi demek, o bölgede yaşayan vatandaşların daha mutlu yaşaması demektir. Kurum ve kuruluşlar arasındaki bağın güçlenmesi için öncellikle iki tarafın da samimi olması gerekiyor. Kurumların başındaki yöneticilerin siyasi kimliklerini ve kaygılarını bir tarafa bırakması, kentin, bölgenin ve ülkenin gelişmesi için hayata geçirilen projeleri nasıl iyileştirebilirim diye düşünmesi elzemdir.

Farklı toplumsal sınıfların ve dezavantajlı grupların yereldeki ihtiyaçlarını karşılamak için bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarından destek alıyor musunuz? Yerel yönetişimi güçlendirmek amacıyla bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarını karar alma mekanizmalarınıza dahil ediyor musunuz?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Farklı toplumsal sınıfların ve dezavantajlı grupların ihtiyaçlarını karşılamak için kapsamlı çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarda psikolog, sosyolog, istatistikçi ve anketörlerden oluşan uzman personelden destek alıyoruz. İşbirliği yaptığımız sivil toplum kuruluşlarıyla ortak hareket ediyoruz. Paydaşlarımız arasında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Bürosu (UNHCR), Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ), Danimarka Mülteci Konseyi (DRC), İskenderun Ticaret Borsası, Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) ve Koruma Klor Alkali yer alıyor. İşbirliği yapacağımız konularda sürecin başından itibaren paydaşlarımızla birlikte karar alıyoruz, süreci beraber yönetiyoruz. Katılımcılığa, ortak paydada buluşmaya ve süreci iyileştirmeye özen gösteriyoruz. “Ben yaptım oldu,” demek yerine “Daha iyisini nasıl yaparız,” diye düşünüyoruz.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sürecinde ve ortak çalışmalarda karşılaştığınız sorunlar var mı? Varsa, bu sorunların çözümüne yönelik önerileriniz nelerdir?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Kamusal sorunların bertaraf edilmesi ve kaynakların yönetilmesi için işbirliği yaptığımız sivil toplum kuruluşlarıyla karşılıklı şeffaflık ilkesi doğrultusunda hareket ettik. Sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmaları yasalar, yönetmelikler ve ilgili mevzuat çerçevesinde yaptığımız için herhangi bir sorun yaşamadık. Yukarıda da belirttiğim gibi, işbirliği yapacağımız sivil toplum kuruluşlarının belediyemizle aynı bakış açısına sahip olmasına dikkat ediyoruz. Bu nedenle sorun yaşama olasılığını da ortadan kaldırıyoruz.


Önerilen Haberler