"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Seçer: “Kapsayıcı ve şeffaf işbirliği süreçleri yapılandırılmalı”

  • 21 Şubat 2022
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Belediye Gazetesi’yle görüştü.

Belediyenizin sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir?
 VAHAP SEÇER:
Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptığımız konuları ve alanları şöyle sıralayabilirim:

•    Sosyal içerme, cinsiyet eşitliği, sürdürülebilir kalkınma, ulaşım, göç, iklim değişikliği,
•    Bisiklet festivalleri, (Uluslararası Mersin Maratonu, Tarsus Maratonu, Yüzme Maratonu, Kilikya Ultra Maratonu, Dağcılık Festivali, Havacılık Festivali ve spor etkinlikleri),
•    Çevre ve çevre sağlığı,
•    Deprem, sel, yangın vb. doğal afetlerle ilgili farkındalık çalışmaları,
•    Kadına yönelik şiddet, hane içi şiddet, cinsiyet eşitliği, kadın istihdamı, çocuk hakları, koruyucu aile tanıtımı ve yaygınlaştırılması,
•    Hak temelli yaklaşıma yönelik personel eğitimi,
•    Üniversite, sanayi, kent işbirliği, kent ve çevre, doğa ve hayvan hakları, kültür, sanat, turizm, gençlik hakları,
•    Kırsal kalkınma, yerelde sorunların tespiti, kırsal alanda yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalar, ortak yaşam alanları,
•    İstihdam, farkındalık çalışmaları, erişilebilirlik, ulaşım, sosyal yardımlar, spor faaliyetleri, sosyo-kültürel etkinlikler, mesleki eğitim kursları,
•    Bilirkişilik, fiyat tespitleri,
•    Psikolojik danışmanlık, rehberlik, bilinçlendirme, sosyal hayata katılım, halk sağlığı, bulaşıcı hastalıklar, pandemi, evde sağlık ve bakım hizmetleri, iş sağlığı ve güvenliği.

İş ve emek dünyasının temsilcileriyle, meslek odalarıyla ve sendikalarla da görüşüyoruz. Altı ayda bir tüm kuruluşlarla toplantılar yapıyoruz. Belediyemizin çalışmalarını ve hizmetlerini basın ve sosyal medya kanalları aracılığıyla kamuoyuyla paylaşıyoruz, meslek odalarına ve sivil toplum kuruluşlarına medya raporu gönderiyoruz.

Yerel demokrasi, şeffaflık, katılımcılık ve yerelden kalkınma bağlamında yerel yönetimler-sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ve yapılandırılması için sizce neler yapılmalı? İşbirliği yaptığınız sivil toplum kuruluşlarını hangi kriterler doğrultusunda belirliyorsunuz?
VAHAP SEÇER:
Mersin, gelişen ve sürekli büyüyen bir kent. Bu nedenle sorunlarla başa çıkmanın yolu sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmaktan geçiyor. Yerel ölçekte demokratik, şeffaf ve katılımcı bir yönetişim yapısı kurmak, yerelden kalkınma için hayati öneme sahip. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarıyla etkin işbirlikleri yapmak gerekiyor. Stratejik planımızı belediyemizin daire başkanlıkları temsilcileriyle sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla şekillendirdik, çalıştaylar düzenledik. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle daha etkin ve verimli ilişkiler kurabilmek için belirli aralıklarla toplantı yapıyoruz, çalıştaylar düzenliyoruz. Bu toplantılar ve çalıştaylar ortak stratejilerin belirlenmesine yardımcı oluyor.

Sivil toplum kuruluşları, yerel kamuoyu oluşturmak, proje üretmek, yerel halkı yönlendirmek, bilgilendirmek ve organize etmek amacıyla kurumsal yapıya ve kapasiteye sahip olmalı. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları gönüllülük esasına göre yapılmalı, sorunlar bağımsız ve adil bir bakış açısıyla çözülmeli. Kamuoyu, doğru ve tarafsız bilgilendirilmeli, kâr amacı güdülmemeli. İşbirliği yapacağımız sivil toplum kuruluşlarını bu kriterler çerçevesinde belirliyoruz.

Farklı toplumsal sınıfların ve dezavantajlı grupların yereldeki ihtiyaçlarını karşılamak için bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarından destek alıyor musunuz? Yerel yönetişimi güçlendirmek amacıyla bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarını karar alma mekanizmalarınıza dahil ediyor musunuz?
VAHAP SEÇER:
Dezavantajlı gruplarla ilgili çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla iletişim hâlindeyiz. Belediyemiz bünyesindeki daire başkanlıklarının yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileriyle bir araya geliyor ve birlikte hareket ediyor. Belediyemizin plan, proje ve politikalarında sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz, onların desteğini alıyoruz. Dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının saha deneyiminden yararlanıyoruz. Bu sayede yerel yönetişime katkıda bulunuyoruz. Karar alma süreçlerinde sivil toplum kuruluşlarının deneyim ve düşüncelerini göz önünde bulunduruyoruz. Birlikte etkinlikler düzenliyoruz. Farklı toplumsal sınıfların ve dezavantajlı grupların kültür-sanat alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak için sivil toplum kuruluşlarından gelen yazılı talepleri belediyemizin Etkinlik Değerlendirme Komisyonu’nda değerlendiriyoruz. Belediyemizin 2020-2024 yılı stratejik planı için hedefler oluştururken Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’yla çalıştay yaptık, sivil toplum kuruluşlarını karar alma mekanizmasına dahil ettik.

Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sürecinde ve ortak çalışmalarda karşılaştığınız sorunlar var mı? Varsa, bu sorunların çözümüne yönelik önerileriniz nelerdir?
VAHAP SEÇER:
Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sürecinde ve ortak çalışmalarda karşılaştığımız sorunlardan biri, daha önce yerel yönetimlerle işbirliği tecrübesi olmayan kuruluşların yönetişime dahil olmakta zorlanması. Koordinasyon eksikliği, kurumlar arası entegrasyon ve iletişim sorunlarını da beraberinde getiriyor. Kamu, özel sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliği geliştirilmeli, dijital dönüşüm sistemi oluşturulmalı. Deneyim eksikliğinden doğan sorunlar, kapsayıcı ve şeffaf işbirliği süreçlerinin geliştirilmesiyle ve paydaş sayısının artırılmasıyla çözülebilir.


Önerilen Haberler