YÜKLENİYOR
Mersin Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
Belediyenizin sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir?
NEŞET TARHAN: Vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için üretim, hizmet, dayanışma ve yardımlaşma alanlarında faaliyet gösteren farklı sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Mezitli’deki dernekleri, kooperatifleri ve diğer kuruluşları Mezitli Kent Konseyi’nin çatısı altında buluşturuyoruz. Mahalle Meclisi de kurduk. On yedi kırsal mahallede, her mahalleden beş temsilcinin katıldığı mecliste vatandaşların yaşadığı sorunları çözmek ve eşit hizmet sunmak için Üretici Danışma Meclisi oluşturduk.
Üreten kadınları bir araya getirdik, Üretici Kadın Kooperatifi’nin kurulmasına öncülük ettik.
Tarımsal üretim ve sokak ekonomisi için kooperatifle işbirliği yapıyoruz. Pazaryeri esnafıyla ve vatandaşlarla birlikte kompost üretiyoruz, üreticilere dağıtıyoruz. Belediyemizin gönüllülerini tek çatı altında toplayan dokuz Gönüllü Evi’nde sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak kültür-sanat faaliyetleri ve kurslar düzenliyoruz. İlçemizin farklı noktalarında Sanat Evi, Gençlik Merkezi, sosyal tesisler, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’yle birlikte Basın Evi, Muhtarlar Derneği işbirliğiyle Muhtarlar Evi ve emekliler için Emekli Evi açtık. İlçemizde yaşayan hayırsever vatandaşlar da tıpkı sivil toplum kuruluşları gibi belediyemizle ortak çalışmalar yapıyor. Üç hayırsever vatandaş sayesinde anaokulu, kafe kütüphane, taziye evi ve Gençlik Merkezi açtık.
Yerel demokrasi, şeffaflık, katılımcılık ve yerelden kalkınma bağlamında yerel yönetimler-sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ve yapılandırılması için sizce neler yapılmalı? İşbirliği yaptığınız sivil toplum kuruluşlarını hangi kriterler doğrultusunda belirliyorsunuz?
NEŞET TARHAN: Yerel demokrasiyi geliştirmek için katılımcılığı esas alan ve yerel kalkınmaya önem veren bakış açısı geliştirilmeli. Geleceğin yerel yönetimlerini bugünden kurmak, ülke siyasetini de olumlu etkileyecek. Yerel kalkınma, ekonomik, kültürel, sosyal ve farklılıkları içeren, çoğulculuğu benimseyen, hizmetlerin eşit dağılımını kapsayan bir süreç. Gelecek nesillere aktarılacak kültürel mirasın da bir parçası. Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmanın yanı sıra vatandaşları sürece dahil etmek de oldukça önemli. Biz, bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz. İşbirliği yapacağımız sivil toplum kuruluşlarını seçerken öncelikle Mezitli’de faaliyet göstermelerine dikkat ediyoruz. Kuruluşların bağımsız inisiyatifleriyle sürece katılmasını önemsiyoruz. Gönüllülüğe öncelik vermelerini, toplumsal fayda için sorumluluk üstlenmelerini, hesap verilebilirliği benimsemelerini göz önünde bulunduruyoruz.
Farklı toplumsal sınıfların ve dezavantajlı grupların yereldeki ihtiyaçlarını karşılamak için bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarından destek alıyor musunuz? Yerel yönetişimi güçlendirmek amacıyla bölgenizdeki sivil toplum kuruluşlarını karar alma mekanizmalarınıza dahil ediyor musunuz?
NEŞET TARHAN: Engelli vatandaşların yaşadığı sorunlara çözüm bulmak ve ihtiyaçlarını karşılamak için sivil toplum kuruluşlarını Kent Konseyi Engelli Meclisi’nin çatısı altında buluşturduk. İlçemizdeki iki mahallede Mersin Alzheimer Derneği’yle işbirliği yaparak Aktif Yaş Merkezi açtık. Merkez, her yaştan vatandaşın yararlanabileceği, dinlenebileceği, dayanışmada bulunabileceği, kültür-sanat faaliyetlerinin yürütüleceği şekilde tasarlandı. Down sendromlu çocuklar için Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı’yla işbirliği yapıyoruz, Otizm Köyü için çalışmalarımız devam ediyor. Pandemi sürecinde kurduğumuz Destek Birimi, ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve dezavantajlı gruplara yardımcı olmak için faaliyetlerini sürdürüyor. İlçedeki meslek odalarının, birliklerin, kooperatiflerin, demokratik kuruluşların ve özel şahısların desteğiyle yapılan bağışlar, büyük bir yardımlaşma seferberliğine dönüştü.
Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sürecinde ve ortak çalışmalarda karşılaştığınız sorunlar var mı? Varsa bu sorunların çözümüne yönelik öneriniz nelerdir?
NEŞET TARHAN: Sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği sürecinde ve ortak çalışmalarda karşılaştığımız en önemli sorun, sivil toplum kuruluşlarının sürecin sürekliliğine etki edememesi. Otoriter yönetimin örgütlü topluma karşı engelleyici tutumu da unutulmamalı. Vatandaşların sivil toplum kuruluşları aracılığıyla fikirlerini iletmesi için fiili ve psikolojik eşiklerin aşılması gerekiyor. Sivil toplum kuruluşlarının yerel yönetim süreçlerine katkıda bulunamama ve etki edememe sorunu çözülmeli.
Mezitli, yeni yerleşim alanlarının, mahallelerin ve sitelerin yapılaşmasıyla oluşan bir ilçe. Bu kapsamda her siteden bir temsilciyle Siteler Birliği Dayanışma Derneği kurma ve federasyon çalışmalarımız devam ediyor. Sivil toplum kuruluşlarının sayısı artırılmalı. İlçemizde kırk mahalle var. Her hafta bir mahalleye gidiyoruz. “Halk Günü” düzenliyoruz, sorunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz.