"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Becan: “Kadınları çalışmaya teşvik ediyoruz”

  • 28 Şubat 2022
Edirne Uzunköprü Belediye Başkanı Özlem Becan Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kadın istihdamına yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Kadınların toplumsal yaşama dahil edilmesi, kadın istihdamının artırılması ve kadınların güçlendirilmesi için hangi projeleri hayata geçirdiniz?
ÖZLEM BECAN
: Ben de kadın mücadelesinin bir parçasıyım. Kadınların günümüzdeki uyanışının farkındayım. Bu nedenle ilçemizde kadınların özgürleşmesini, bilinçlenmesini ve toplumsal hayata katılmasını destekleyecek projeler geliştiriyoruz. Örneğin, ilçemizin en değerli ve güzel noktalarından birine Kadın Emek Pazarı inşa ettik. Kadınların ürettiği ürünlerin tüketiciyle buluşmasına yardımcı oluyoruz. Kadınlara modern ve konforlu satış alanlarını ücretsiz tahsis ediyoruz. Bir kadın ürettikçe ve kazandıkça daha özgür hissedecek, ataerkil toplum yapısının rollerini dönüştürebilecek. Çocuklarının eğitim sürecinde de kadınları yalnız bırakmamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle ilçemizde Çocuk Gündüz Bakımevi açtık. Kadınlar, çocuklarını gönül rahatlığıyla merkezimize emanet ediyor. Çocuk bakımının ev içi emek kapsamındaki payı düşünüldüğünde kadınlar için yarattığımız özgürlük alanı onların ekonomik açıdan da özgürleşmesine olanak tanıyor. Çocuk Gündüz Bakımevi’nde kadın istihdamına da önem veriyoruz. Çocuk Gündüz Bakımevi’nin tüm personeli kadınlardan oluşuyor. Eşit hizmet anlayışıyla ilçemizin her bölgesinde yeni ve daha geniş kapasiteli Çocuk Gündüz Bakımevi inşa etmeye hazırlanıyoruz.

Belediyenizde kaç kadın personel çalışıyor? Yerel yönetimlerde ve genel itibarıyla siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için neler yapılmalı?
ÖZLEM BECAN:
Belediyemizde toplamda 53 kadın personel çalışıyor. İstihdam edilen erkek sayısı ise, 318. Görüldüğü üzere belediyemizde görev yapan kadın ve erkek personel sayısı arasında geçmişten gelen dengesizlik söz konusu. Bu dengesizliği azaltmak için işe alımlarda kadınlara pozitif ayrımcılık uyguluyoruz, daha fazla sayıda kadın istihdam etmeye özen gösteriyoruz. Belediyemizin kadın personeli, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü gibi genellikle erkek personelin çalışmasına alışkın olunan alanlarda emek veriyor, ataerkil toplum yapısının geleneksel rollerini dönüştürüyor ve önyargıları kırıyor. Bu sayede kadının temsil edildiği alanları genişletiyoruz. Belediyemizin iki başkan yardımcısı da kadın. Kadınların yönetici pozisyonlarındaki sorumluluklarının artırılması, toplumun ilerlemesi açısından da önemli. “Cam tavanları kıran” bir kadın olarak diğer kadınlara da bunu yapabileceklerini göstermekten, onları teşvik etmekten mutluluk duyuyorum. Belediyemiz bünyesinde mimarlık, mühendislik gibi teknik pozisyonlarda da kadınları istihdam ediyoruz, kadınların gücünü ve yeteneğini değerlendiriyoruz. Kadınların ekonomik özgürlüğü, toplumsal hayatta aktif rol almalarını kolaylaştırıyor. Aynı zamanda hem yerel hem de ulusal ölçekte siyasete katılmaları da mümkün oluyor. Kadınların her alanda özgürleşmesi, siyasete katılım oranını da yükseltecek. Kadın mücadelesine verilen emek, her gün daha fazla kadının toplumsal hayata katılmasıyla sonuçlanacak. Yerel yönetimlerin kadınlara tanıdığı imkânlar kadar kadın mücadelesinin gücü de kadınların görünürlüğünü ve siyasetteki sorumluluğunu artıracak.

Yerel yönetimler, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında nasıl bir rol üstlenmeli? Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeye ve stratejik plan oluşturmaya ilişkin çalışmalarınız var mı?
ÖZLEM BECAN:
Yerel yönetimler, halkın ilk temas ettiği kurumlardır. İhtiyaçların karşılanması ve problemlerin çözülmesi için başvuru noktalarıdır. Yerel yönetimlerin hedeflerine ulaşması için kadınları her sürece dahil etmesi gerekmektedir. Bu bakış açısıyla toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadınların mücadelesine ortak olmak amacıyla elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Şiddete maruz kalan kadınlara psikolojik destek veriyoruz. Kadınların hayatını kolaylaştırmak ve ekonomik açıdan özgürleştirmek için projeler geliştiriyoruz. Kadınlara yönelik çalışmalarımızda kadınların fikirlerini alıyoruz. Bu konudaki en önemli stratejimiz, iletişim. Belediyeyle kadınlar arasındaki mesafeyi kaldırdık. İlçemizdeki her kadınla bir araya geliyoruz, onların sorunlarına çözüm üretiyoruz. Kadınları çalışmaya teşvik ediyoruz. Belediyemizdeki kadın personel sayısını artırıyoruz.

Kadınları karar mekanizmalarına dahil etmek amacıyla eşitlikçi ve kapsayıcı yerel politikaları nasıl yapılandırıyorsunuz? Bu süreçte kadın örgütleriyle ve ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?
ÖZLEM BECAN
: Mesafeleri ortadan kaldırmak, kapsayıcılık açısından önemli. Yerel yönetimle arasında mesafe olduğunu hissetmeyen bir kadının karar mekanizmalarına katılmaması için hiçbir sebep yok. Samimi ve ulaşılabilir bir yönetim anlayışıyla kadınları karar mekanizmalarımıza dahil ediyoruz. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Kent Konseyi Kadın Meclisi başta olmak üzere kadın meslek örgütleriyle ve kadın mücadelesinde etkin rol oynayan diğer örgütlerle iletişim hâlindeyiz. Ürettikleri projeleri her açıdan destekliyoruz, belediyemizin imkânlarından yararlanmalarını sağlıyoruz, etkinliklerine katılıyoruz. Toplumun farklı kesimlerini içine alan ortak çalışmalar yapıyoruz ve geleceğe yönelik işbirlikleri geliştiriyoruz.

Belediyenizin bünyesinde Kadın Danışma Merkezi hizmeti veriliyor mu? Kadınlar için destek hizmetleriniz hangi alanları ve konuları kapsıyor?
ÖZLEM BECAN:
Kadınlar karşılaştıkları her sorunda belediyemize başvurabiliyor. Yetkilerimiz dahilinde kadınlara her konuda destek oluyoruz. Yetkimizi aşan durumlarda onlara yol gösteriyoruz. Belediyemiz bünyesinde Kadın Danışma Merkezi yok. Kadınlara yönelik olarak psikolojik danışmanlık hizmeti veriyoruz. Kadınlar birçok farklı konuda (aile içi şiddet, iletişim, evlilik, ebeveynlik, aile yaşam döngüsü vb.) belediyemizin psikoloğuyla görüşebiliyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kadın hakları ve kadınlara yönelik sosyal politikalar konusunda yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
ÖZLEM BECAN:
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yerel yönetimler mevcut yetkilerini kullanmalıdır ve harekete geçmelidir. Biz, bu anlayışla çalışıyoruz. Yasal zorunlulukları titizlikle inceliyoruz, kadınların hiçbir konuda zorluk yaşamaması için çaba sarf ediyoruz. Tüm Yerel-Sen yetkilileriyle imzaladığımız toplu iş sözleşmesine kadın çalışanları koruyan ve caydırıcılık özelliği taşıyan yeni maddeler ekledik. Eklediğimiz maddelerde belediyemizin çalışanlarının aile içi şiddet uyguladığı tespit edildiğinde söz konusu çalışanın sözleşme hükümlerindeki mali ve sosyal yardım kazanımları elinden alınıyor, çalışanın eşine ödeniyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde belediyemizin kadın çalışanlarına idari izin veriyoruz. Bu sayede farkındalık yaratıyoruz. Yasal açıdan kadınlara yeni haklar tanıyoruz, kadına yönelik şiddete ilişkin yaptırımları artırıyoruz.


Önerilen Haberler