"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çalkaya: “Kadın hareketi bir devrimdir”

  • 28 Şubat 2022
İzmir Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya Belediye Gazetesi’ne konuştu.

Belediyenizin kadın istihdamına yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Kadınların toplumsal yaşama dahil edilmesi, kadın istihdamının artırılması ve kadınların güçlendirilmesi için hangi projeleri hayata geçirdiniz?
FATMA ÇALKAYA:
Balçova, kadınların toplumsal hayata katılım oranının yüksek olduğu ilçelerden biri. Balçovalı kadınlar, ekonomik, siyasal ve sosyal açıdan aktiftir. “Eşitlik Kenti Balçova” misyonuyla yaptığımız çalışmalar nedeniyle Balçovalı kadınlar her alanda kendi güçlerinin farkındadır.  Bu durum, kadın istihdamını da etkiliyor. Biz, kadın hareketinin bir devrim olduğuna inanıyoruz. Bu devrimin en önemli gücü de zihinsel altyapıdır. Balçova Belediyesi, Balçova’daki kadın hareketi, kadın istihdamı ve kadınların toplumsal hayata dahil olması için bu zihinsel altyapıyı sağladı. Bu altyapının temeli, 2005 yılında kurulan ve Türkiye’ye örnek olan Semtevleri’yle atıldı.

Belediyenizde kaç kadın personel çalışıyor? Yerel yönetimlerde ve genel itibarıyla siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için neler yapılmalı?
FATMA ÇALKAYA:
Balçova Belediyesi’nde toplam 168 kadın personel görev yapıyor. Bu sayı, toplam personel sayısının yaklaşık %40’ı. Birim sorumlularının ve müdürlerin çoğu kadın. Üç başkan yardımcısından biri de kadın. Az önce bahsettiğim gibi, kadınlar hayatın içinde olunca, siyasette temsil oranı da artıyor. Balçova’da bunu deneyimliyoruz. Seçimlerde üç partinin adayı kadındı. Yine bir dönem, dört partinin ilçe başkanları kadındı. Balçova Belediyesi’nin meclisinde de kadınlar yer alıyor. Bu sayıyı artıracağız. Ayrıca partimizin Balçova’daki üye sayısının %52’si kadın.    

Yerel yönetimler, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında nasıl bir rol üstlenmeli? Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeye ve stratejik plan oluşturmaya ilişkin çalışmalarınız var mı?
FATMA ÇALKAYA:
Yerel yönetimlerin toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak açısından önemli bir işlevi var. Öncelikle hizmetlerde eşitliği sağlamak gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğine inanan belediyeler çalışmalarını bu çerçevede yürütüyor. Sosyal yardımlarda kadınlara öncelik vermek, eşitliği sağlamak açısından mühim. Biz, stratejik planımızda kadınlara yönelik hedefler ve çalışma alanları belirledik. Bu hedefleri şöyle sıralayabilirim:

•    Toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında kadınları destekleyecek hizmetler sunmak,
•    Kadınların eğitimine katkıda bulunmak,
•    Kadınlara yönelik sağlık hizmetlerini iyileştirmek,
•    Kadınların ekonomik açıdan güçlenmesine destek olmak,
•    Kadınları karar alma mekanizmalarına dahil etmek.


Kadınları karar mekanizmalarına dahil etmek amacıyla eşitlikçi ve kapsayıcı yerel politikaları nasıl yapılandırıyorsunuz? Bu süreçte kadın örgütleriyle ve ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?
FATMA ÇALKAYA:
Kadınlar güçlendikçe, karar alma mekanizmalarına da dahil oluyorlar. Belediyeler açısından düşünürsek, karar mekanizmasının en üstünde kadın belediye başkanının olması, süreci kolaylaştırıyor. Kadın örgütleriyle ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütüyoruz. İnşaat mühendisliği, erkek mesleği olarak kabul ediliyor. Bu meslekte kadınları güçlendirmek için İnşaat Mühendisleri Odası’yla birlikte üç yıldır Beyaz Baretliler Projesi’ni sürdürüyoruz. Proje kapsamında inşaat mühendisliğinde lisans eğitimine devam eden kadın öğrencileri (burs, mentorluk, teknik ve sosyal mühendislik eğitimi vb.) destekliyoruz. Aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçmek için mücadele ediyoruz. Ayrıca Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’yla “Kadın Acil Yardım Hattı” işbirliği protokolüne imza atacağız.

Belediyenizin bünyesinde Kadın Danışma Merkezi hizmeti veriliyor mu? Kadınlar için destek hizmetleriniz hangi alanları ve konuları kapsıyor?
FATMA ÇALKAYA:
Geçen yıl belediyemiz bünyesinde Kadın Danışma Birimi açtık. Kadınlara her alanda destek olmak, onları bilgilendirmek ve bilinçlendirmek, onların güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik şiddete maruz kalan ve maruz kalma riski taşıyan kadınların başvurması hâlinde ücretsiz psikolojik destek ve bilgilendirme hizmeti veriyoruz.

Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kadın hakları ve kadınlara yönelik sosyal politikalar konusunda yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
FATMA ÇALKAYA:
Diğer dezavantajlı gruplarda olduğu gibi, kadınların desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Hayata geçirdiğimiz hizmetlerin ve belediyemizin politikalarının temelini bu bakış açısı oluşturuyor. Belediyecilik sadece yol yapmak ve çöp toplamak değildir. Toplumsal huzuru ve refahı tesis etmek için eşitsizlikleri ortadan kaldırmak zorundayız. Bu nedenle Semtevleri’nin çalışmaları başarıya ulaşıyor. Semtevleri’ne gelen kadınlar, sosyal dayanışmanın bir parçası oluyor, ekonomik özgürlük kazanmak için becerilerini geliştiriyor. Balçova Belediyesi Semtevleri’nde üretim yapan kadınlar, ürünlerini internet sitesi aracılığıyla dünyanın her yerine pazarlayabiliyor. Kadın Kooperatifi, iç piyasaya ürün gönderebiliyor. Ekonomik açıdan güçlenen kadınlar, hayatın her alanında bu gücü kullanabiliyor.


Önerilen Haberler