"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Doğan: “Kadınlara her konuda destek olmaya çalışıyoruz”

  • 28 Şubat 2022
Denizli Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kadın istihdamına yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Kadınların toplumsal yaşama dahil edilmesi, kadın istihdamının artırılması ve kadınların güçlendirilmesi için hangi projeleri hayata geçirdiniz?
ŞENİZ DOĞAN:
8 Mart 2020’de Merkezefendi Kadın Kooperatifi’ni açtık. Kooperatif iki yıldır gastronomi alanında hizmet veriyor. Kooperatifin ortağı olan kadınlar hem üretiyor hem kazanıyor hem de toplumsal yaşama katılıyor. Özellikle dezavantajlı mahallelerdeki kadınların ekonomik ve toplumsal yaşama katılması için kreş projelerimize öncelik veriyoruz. Kreşlerin eğitim ücreti oldukça yüksek, her vatandaş bu ücreti karşılayamıyor. İlçemizde eğitim-öğretim faaliyetlerine devam eden bir kreş var. İkinci kreşi de kısa sürede hizmete açacağız. İlçemize daha fazla sayıda kreş kazandırmayı, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamayı ve kadınları çalışma hayatında görmeyi amaçlıyoruz.

Önem verdiğimiz diğer projemiz, Kadın Çocuk Yaşam Merkezleri. Dezavantajlı mahallelerden başlayarak altı yeni Kadın Çocuk Yaşam Merkezi açmaya hazırlanıyoruz. Kadın Çocuk Yaşam Merkezleri’nde kadınlar ve çocuklar güvenli ekipmanlar, uzman antrenörler eşliğinde spor yapıyor, yabancı dil öğreniyor, farklı branşlardaki kurslara katılıyor. Bu sayede hem kaliteli zaman geçiriyorlar hem de kişisel gelişim alanlarına katkıda bulunuyorlar. Merkezlerde ayrıca ihtiyaç sahibi çocukların derslerine destek kursları veriliyor. Kadın Çocuk Yaşam Merkezleri’nin önemli bir işlevi daha var. Belediyemize gelemeyen, sorunlarını ve taleplerini iletemeyen kadınlarla bu merkezlerde bir araya geliyoruz. Onların dertlerini dinliyoruz, dertlerine çözüm bulmaya çalışıyoruz. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan üretici kadınlara fide, gübre, küçükbaş hayvan ve yem desteği veriyoruz. Kırsal mahallelerde yaşayan kadınların üretmesini, en az kent merkezindeki kadınlar kadar faal olmasını önemsiyoruz.

Belediyenizde kaç kadın personel çalışıyor? Yerel yönetimlerde ve genel itibarıyla siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için neler yapılmalı?
ŞENİZ DOĞAN:
Toplamda 260 kadın çalışma arkadaşımız var. Ofisteki ve alandaki kadın çalışma arkadaşlarımız yaptıkları işlerle ilçemizi güzelleştiriyor, hizmetlerimize değer katıyor. 2020 yılı itibarıyla siyasette kadın temsili açısından dünya ülkeleri arasında 120. sırada yer aldık. Atatürk’ün eşine rastlanmayan vizyonu sayesinde ülkemizdeki kadınlar birçok ülkeden daha önce seçme ve seçilme hakkını elde etti, dünyada kadınların çalışması tartışma konusuyken öğretmen, doktor, muhtar oldu. Bugün geldiğimiz noktayı bu açıdan değerlendirirsek, durumun ne kadar üzücü ve vahim olduğunu daha net görebiliriz. Siyasette kadın kotası artırılmalı, kadınlar seçilebilecekleri yerlerden aday gösterilmeli. İlk gençlik dönemlerinden itibaren kadınlara yurttaşlık bilgisi ve siyaset dersleri verilmeli, kadınların gençlik örgütlerinde aktif rol alması sağlanmalı.

Yerel yönetimler, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında nasıl bir rol üstlenmeli? Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeye ve stratejik plan oluşturmaya ilişkin çalışmalarınız var mı?
ŞENİZ DOĞAN
: Yerel yönetimler, hizmet verdikleri bölgede yaşanan sorunların tespit edilmesinde merkezî yönetime nazaran daha etkilidir. Çünkü yerel yöneticiler, bölgenin niteliklerine ve sorunlarına hâkimdir. Ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili daha doğru gözlem yapabilirler. Yerel yönetimlerin toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin ilk sorumluluğu, iyi gözlem ve doğru teşhistir. Diğer ortak sorumluluk, ortak akılla karar alma anlayışıdır. Kadın derneklerini, meslek odalarını, akademisyenleri, kanaat önderlerini dikkate almayan çözüm önerileri eksiktir. Bütçemizi, stratejik planımızı, kısa-orta vadeli programlarımızı yapılandırırken kadınlar lehine pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Özellikle dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadınlara yaşamın her alanında destek olmaya çalışıyoruz. Kadınların işe giriş sürecinde elenmesini, ayrımcılığa, mobbinge ve aşağılamaya maruz kalmasını, tacize uğramasını, aynı işi yaptığı hâlde erkeklerden daha az ücret almasını kabul etmiyoruz. Bu konuda her zaman elimizden ne geliyorsa yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.

Kadınları karar mekanizmalarına dahil etmek amacıyla eşitlikçi ve kapsayıcı yerel politikaları nasıl yapılandırıyorsunuz? Bu süreçte kadın örgütleriyle ve ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?
ŞENİZ DOĞAN:
Kadınlar için hayata geçireceğimiz her projede ve hizmette, atacağımız her adımda kadın dernekleriyle iletişim kuruyoruz. Yerel/ulusal kadın dernekleriyle kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın istihdamı konularında işbirliği yapıyoruz. Konuyla ilgili uzmanların bilgisinden ve birikiminden istifade ediyoruz. Bu sayede kaynakları etkin ve verimli kullanıyoruz.

Belediyenizin bünyesinde Kadın Danışma Merkezi hizmeti veriliyor mu? Kadınlar için destek hizmetleriniz hangi alanları ve konuları kapsıyor?
ŞENİZ DOĞAN
: Belediyemiz bünyesinde kadınlara yönelik psikolojik danışmanlık, aile danışmanlığı, hukuki danışmanlık psiko-sosyal destek hattı hizmeti veriyoruz. Mobil destek aracımız ve alan ekiplerimiz, mahalleleri gezerek kadınların ihtiyaçlarını tespit ediyor, sorunlarını dinliyor, ihtiyaçları ve sorunları çözüm ekiplerimize yönlendiriyor. Bu sayede kadınların yaşadığı sorunlara hızlı ve kalıcı çözümler üretiyoruz.

Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kadın hakları ve kadınlara yönelik sosyal politikalar konusunda yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
ŞENİZ DOĞAN:
Yerel yönetimler, mevzuatla tanımlanan tüm olanaklarını kadınlara sunmalıdır. Bu, idari olmaktan öte, vicdani ve insani bir sorumluluktur. Kadınlar için eğitimler düzenlenmelidir, mesleki kurslar açılmalıdır, kadınların gelişimine katkı sağlayacak kültürel, sanatsal projeler hayata geçirilmelidir, kadınlar için çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşları desteklenmelidir ve bu kuruluşlarla işbirliği yapılmalıdır, kadınlara istihdam olanağı yaratılmalıdır, kolektif üretim ve kooperatifçilik desteklenmelidir.




Önerilen Haberler