"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Fatma Kaplan Hürriyet: “İstihdam öncelikli hizmetler hayata geçirilmeli”

  • 28 Şubat 2022
Kocaeli İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin kadın istihdamına yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Kadınların toplumsal yaşama dahil edilmesi, kadın istihdamının artırılması ve kadınların güçlendirilmesi için hangi projeleri hayata geçirdiniz?
FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
Kadınların iş hayatına katılmasını önemsiyorum. Kadın istihdamını artırmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak açısından önemli bir role sahip olduğumuza inanıyorum. Göreve geldiğimizde kadınların ve çocukların önceliğimiz olduğunu söylemiştim. Projelerimizi ve hizmetlerimizi bu bakış açısıyla şekillendiriyoruz. Atıl durumdaki Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nü hemen aktif hâle getirdik. Kadın Girişimciler Merkezi’nde kadınlara ve çocuklara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Kadın Girişimciler Merkezi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, eşitlikçi toplumsal yapının inşa edilmesi ve kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılması amacıyla hizmet veriyor. Merkezde kadınların yeni iş fikirleri geliştirmesi ve ekonomik açıdan güçlenmesi için “Girişimcilik Ofisleri” yer alıyor. Kadınlara ofis, ekipman, mali kaynak desteği ve teknik destek veriyoruz. Düzenlediğimiz seminerlerle ve eğitimlerle kadınları bilgilendiriyoruz. Kadınlara mikro kredi imkânı sağlıyoruz. Mikro kredi hizmeti sayesinde İZGİM’de projeleri olan ve kendi hesabına çalışan beş kadın bir araya gelerek 1.000 TL’yle 15.000 TL arasında kredi çekebiliyor. 2021 yılında mikro kredi sayesinde İzmit’te 203 mikro girişimci kadına toplamda 665 bin 500 TL kredi verildi.

İZGİM’de Kadın Danışma Merkezi de bulunuyor. Merkezde ücretsiz danışmanlık hizmetleri veriliyor. Kadınlar, İZGİM’deki Çocuk Oyun Evi’ne çocuklarını gönül rahatlığıyla emanet edebiliyor. Kadınlara ve çocuklara ücretsiz psikolog hizmeti veriliyor. Beslenme ve kilo yönetimi konusunda da destek sunuluyor. Atölyeler aracılığıyla kadınların el emeği ürünleri vatandaşlarla buluşuyor, ürünler kentin çeşitli noktalarında ve AVM’lerde sergileniyor, satış imkânı yaratılıyor.

Kadınların sosyal ve ekonomik yaşamda daha fazla yer almasını sağlamak amacıyla Çınar Kadın Kooperatifi’ni hayata geçirdik. Pandemi döneminde kooperatifte maske ürettik. Yerel üreticilerle tüketicileri buluşturmak için e-ticaret platformunu Good4Trust.org işbirliğiyle hayata geçirdik. Paltformda 152 açık sanal dükkân yer alıyor. Bu dükkânların 118’i kadın üreticilerden oluşuyor. Ayrıca İzmit Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (İZMEK), 45 kurs merkezinde ve 65 branşta her yıl binlerce kişiye meslek ve el becerisi kazandırmaya devam ediyor.

Belediyenizde kaç kadın personel çalışıyor? Yerel yönetimlerde ve genel itibarıyla siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için neler yapılmalı?
FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
Belediyemizde 12 kadın yönetici ve 308 kadın personel çalışıyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak için Sabancı Vakfı Hibe Programı’yla Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) ve Avrupa Yerel Demokrasi Derneği’yle imzaladığımız Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı’nı önemsiyorum. Yerel yönetimlerde ve siyasette farkındalık yaratmak da mühim. Kadın belediye başkanı olmak geçmişte bir milattı. Ama gördüler ki, kadınlar da belediye başkanı olabiliyor. Bu sayede kadınlara bakış açısı değişmeye başladı. Türkiye’de genel olarak kadın temsilini etkileyen en önemli faktör, kadınların eğitim seviyesi ve iş hayatına katılım oranı. Bu nedenle kadınların eğitimine önem vermek gerekiyor. Öte yandan, parlamentodaki ve siyasi partilerdeki kadın sayısının artması, bir sonraki seçimlerde siyasi karar alma mekanizmalarında daha fazla kadının yer almasına yol açıyor. Bu nedenle kadınların kendilerini geliştirmesi, özgüven kazanması ve siyasete katılması gerekiyor.

Yerel yönetimler, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında nasıl bir rol üstlenmeli? Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeye ve stratejik plan oluşturmaya ilişkin çalışmalarınız var mı?
FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
Kent konseylerini ve kadın meclislerini önemsiyorum. Bu oluşumlar, kadınların ihtiyaçlarını ve taleplerini belirlemek, ihtiyaçları ve talepleri yetkili yerel yönetim birimlerine iletmek açısından toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunuyor. Kadın meclisleri, kadınları merkeze alan stratejik planların hazırlanması bağlamında önemli. Yerel yönetimlerle yereldeki kadın örgütleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi gerekiyor.

2020-2024 stratejik planımızda toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeye ve stratejik plan oluşturmaya ilişkin çalışmalarımız var. Belediyemizin Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nde meslek kursları düzenliyoruz,  Kadın Girişimciler Merkezi’nde ve İzmit Çarşısı’nda mikro kredi çalışmaları yapıyoruz, Çınar Kadın Kooperatifleri’nin çalışmalarını destekliyoruz, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerini planlıyoruz, farklı konularda eğitimler (gebe eğitimleri, girişimcilik ve satış pazarlama eğitimleri, hukuksal eğitimler) verilmesini sağlıyoruz. Belediyemizin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’yle kadınların ve sosyal yardım alanların işgücü piyasasına katılmasını sağlamak için işbirlikleri yapıyoruz. Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, kadınları ve dezavantajlı grupları tarımsal üretime teşvik edecek projeleri hayata geçiriyor. 2022 yılında tüm paydaşlarımızla yapacağımız çalıştay ve toplantılarla yerel eşitlik eylem planı oluşturacağız. Kadınların toplumsal alanda ve yerel karar alma mekanizmalarında eşit olarak temsil edildiği, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimin kolay olduğu, şiddete maruz kalmadığı ve kentin kadınların kullanımına uygun hâle getirildiği “Kadın Dostu Kent İzmit” için çalışıyoruz.

Kadınları karar mekanizmalarına dahil etmek amacıyla eşitlikçi ve kapsayıcı yerel politikaları nasıl yapılandırıyorsunuz? Bu süreçte kadın örgütleriyle ve ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?
FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
Yanındayız Derneği’yle İstanbul Üniversitesi’nin işbirliğinde yayımlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Raporu’na göre İzmit Belediyesi, “Politik Katılım ve Karar Alma” alanında Türkiye ortalamasının üzerinde (belediye başkan yardımcısı sayısında 3.9 kat, belediyedeki müdür sayısında 8.67 kat,  müdürlerin yönettiği toplam bütçe miktarında 8.92 kat) bulunuyor. Kadınları her açıdan güçlendirecek projelere imza atıyoruz.

Kadınlar ve erkekler arasındaki eşitsizliklerin giderilmesi, kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan toplumsal hayata aktif olarak katılması ve kadınların güçlendirecek çalışmaları hayata geçirmek için İzmit Çarşısı’nda dayanışma toplantıları yapıyoruz. Kadın Girişimciler Merkezi’nde kadın dernekleriyle ve gruplarıyla toplantılar yapıyor, eğitimler düzenliyoruz.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’yla “Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı” protokolü imzaladık. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çalıştayı düzenledik. Şiddete maruz kalan kadınlar için 0549 656 96 96 numaralı destek hattının kurulmasına öncülük ettik. Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı imzaladık.

Belediyenizin bünyesinde Kadın Danışma Merkezi hizmeti veriliyor mu? Kadınlar için destek hizmetleriniz hangi alanları ve konuları kapsıyor?
FATMA KAPLAN HÜRRİYET
: Kadın Girişimciler Merkezi’ndeki Kadın Danışma Merkezi’nde çocuklara ve gençlere psikolojik destek hizmetiyle bireysel ve aile danışmanlık hizmetini ücretsiz veriyoruz. Kadın Danışma Merkezi’ne her kadın kolaylıkla başvurabiliyor, psikolog ve pedagoglardan farklı alanlarda danışmanlık hizmeti alıyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kadın hakları ve kadınlara yönelik sosyal politikalar konusunda yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
FATMA KAPLAN HÜRRİYET:
Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı kurumsal tutum geliştirilmesi, bu tutumun kente yayılması ve farkındalığın artırılması gerekiyor. Yerel eşitlik eylem planının yapılması şart. Kadınların ihtiyaç haritası çıkarılmalı, mahalleler sınıflandırılmalı, hizmetler bu doğrultuda planlanmalı. Kadınların güçlenmesi için istihdam öncelikli hizmetler ön planda tutulmalı. İzmit Belediyesi olarak kadına ve aile bireylerine şiddet uygulayan kişilerle yolumuzu ayırıyoruz.



Önerilen Haberler