"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Hançerli: “Avcılar’ı hak ettiği yere taşıyacağız”

  • 28 Şubat 2022
İstanbul Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli Belediye Gazetesi’ne konuştu.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
TURAN HANÇERLİ:
Göreve gelir gelmez israfın önüne geçtik. Kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanarak az parayla çok iş yaptık. “Avcılar’ın geleceğini Avcılar halkı şekillendirecek,” diyerek 2020-2024 stratejik planını vatandaşlarla birlikte hazırladık.

Depreme dayanıklı bir ilçe inşa etmek amacıyla “Hayat Kurtarma Hareketi” başlattık. Bu kapsamda Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kurduk. Deprem Risk Yönetimi ve Eylem Planı Çalıştayı düzenledik. Riskli yapıları belirledik. Hak kaybına neden olacağı için yenilenemeyen riskli binalarla ilgili imar planı değişikliği teklifleri hazırladık. Avcılar’daki yapıların güvenli, güçlü yapılara dönüşmesi için hazırlanan değişiklik teklifi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’nda bekletildi. Teklifin hayata geçirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda oturma eylemine başladım. Kararlı mücadelemizin sonunda tekliflerimiz kabul edildi. Afetlere karşı kentsel altyapıyı güçlendirme çalışmalarına başladık. Toplanma alanları belirledik. Kentsel dönüşümde Türkiye’ye örnek olacak Avcılar modeli geliştirdik. Kentsel dönüşüm sürecinin yerinde, güvenli ve hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlayan, binasını yenilemek isteyen vatandaşlara sürecin her aşamasında destek olan bu model sayesinde kentsel dönüşüm yasasından faydalanmak isteyen vatandaşların sayısı büyük ölçüde arttı.

Yeşilkent Mahallesi’nin kırk yıldır çözüm bekleyen imar sorunu için harekete geçtik. Vatandaşlarla birlikte hazırladığımız 1/5000’lik nazım imar planı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nden oybirliğiyle geçti.

Vatandaşları tozdan kurtarmak ve sürüş güvenliğini artırmak amacıyla yol bakım-onarım ve asfalt çalışmaları yaptık. İlçemizi erişilebilir kılmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle ortak projeler üzerinde çalışıyoruz. Avcılar sahilini ve meydanı araç-yaya trafiğine uygun hâle getireceğiz. Bu sayede ulaşım daha konforlu ve güvenli olacak, modern bir ilçe inşa edeceğiz.

Avcılar’da dijital kütüphane devrini başlattık, Türkiye’de ilk kez, aynı anda binlerce kitaba ücretsiz ulaşılmasını sağladık. Tanıtımı yapıldığından bu yana 55.000’i öğrenci olmak üzere toplam 71.000 kullanıcıya ulaşan “Oku Avcılar” hizmetimiz, Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri’nde “Akıllı Şehir Uygulamaları” dalında ödül aldı. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için ihtiyaç sahibi öğrencilere tablet desteği verdik.

93.526 sokak hayvanını tedavi ettik. Mama kapasitesini artırdık, ilçemizdeki yüzlerce noktada mama ve su odakları oluşturduk. Vatandaşların rahatlıkla denize girmesi için atıl hâldeki Denizköşkler sahilini düzenledik. Avcılar Belediyesi Roman Kültür Sanat ve Eğitim Atölyesi’ni açtık. 2020 yılında başlattığımız kampanyalar aracılığıyla binlerce ton ambalaj atığını, bitkisel atık yağı, elektronik atığı, tekstil atığını geri dönüşüme ve ülke ekonomisine kazandırdık.

Kaz Dağları’nda hafriyat altında kalarak yok olma tehlikesi yaşayan asırlık zeytin ağaçlarını ilçemizin dört bir yanına diktik. İklim İçin Kentler Deklarasyonu’nu imzaladık. Doğaya verdiğimiz zararı minimize etmek, tüm canlıların yaşam hakkını korumak için Avcılar’ın karbon salımını 2024 yılına kadar %40 oranında düşürmeye söz verdik.
 
“Spor Yap Zinde Kal” sloganıyla Avcılar sahilde spor faaliyetleri başlattık. Uzman eğitmen kadrosuyla her yaşa uygun hazırlanan spor programlarını daha önce bu hizmetin ulaşmadığı mahallelere de taşıdık.

Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
TURAN HANÇERLİ:
Hedeflerimize emin adımlarla ulaşacağız. Bazı olumsuz durumlar nedeniyle hedeflerimizde ve planlarımızda aksaklıklar söz konusu oldu. Pandemi döneminde “önce sağlık” dedik, önleyici ve koruyucu çalışmalar yaptık. Pandemi döneminde evlerinden çıkamayan vatandaşlara her konuda destek olduk.

Ekonomik kriz, yüksek enflasyon, döviz kurundaki artış ve zamlar, maliyetleri de artırdı. Ekonomik kriz nedeniyle yatırımlarımızı ve çalışmalarımızı gözden geçirdik. Vatandaşların parasını doğru kaynaklara harcamak için tasarruf tedbirleri aldık. Önceliği olmayan gereksiz harcamalardan kaçındık. Tasarruf tedbirleriyle hem belediyemizin borçlarını büyük ölçüde ödedik hem de ihtiyaç sahibi vatandaşlar için kaynaklarımızı koruduk. Aynı zamanda hizmetlerimize de devam ettik.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?
TURAN HANÇERLİ:
Avcılar, göl ve deniz arasında kalan bir cennet. İlçemizi hak ettiği yere taşımak için Avcılar 2029 vizyonuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Avcılar, 1999 depremiyle eski değerini kaybetti. 2029’da projelerimizi tamamlayacağız, Avcılar’ı ayağa kaldıracağız ve güvenli bir ilçe hâline getireceğiz. Avcılar 2029 vizyonu, farklı alanlardaki sorunlara çözüm önerileri sunuyor.

Avcılara değer katan projelere bir yenisini daha ekliyoruz. Gençlerin yaratıcı fikirlerini desteklemek amacıyla Çözüm ve İnovasyon Merkezi’ni hayata geçireceğiz. Merkez, gençlerin buluşma noktası olacak.

İlçemizde yaşayan vatandaşların kültür ve spor faaliyetlerine katılabileceği, içinde dersliklerin, etüt odalarının, konferans ve toplantı salonlarının yer alacağı, kreş hizmetinin de verileceği Mustafa Kemal Paşa Kent Evi’ni hizmete açmaya hazırlanıyoruz. Kütüphanesi, çalışma alanları, sergi ve fuaye alanlarıyla gençler için yeniden düzenlediğimiz Barış Manço Kültür Merkezi’ni hizmete açtık.

Belediye başkanlığı merkez binasını ve birçok mülkün tapusunu Avcılar’a kazandırdık. Güvenli olmayan belediye binamızı yıktık. Avcılar’a çevreye duyarlı bir belediye binası kazandıracağız. Çok yakında daha güçlü ve daha güvenli yeni binamızda hizmet sunacağız.

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
TURAN HANÇERLİ:
Sayın Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle koordineli çalışmaya başladık, iki yeni projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadık. Projeler sayesinde yayalaştırılmış alanların sayısını artıracağız. Daha kullanışlı, engelsiz, yeşil ve modern alanlar oluşturacak projeler, bütüncül bir kentsel tasarım yaklaşımıyla tasarlandı. İmar, çağdaş bir kentin olmazsa olmazıdır. Kırk yıldır çözülemeyen sorun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin katkısıyla çözüldü. İmar nedeniyle Yeşilkent’in altyapı sorunlarının çözülmesi gerekiyordu. Avcılar bölgesinde yaklaşık 200 milyon TL’lik İSKİ yatırımı yapıldı. 100.000 vatandaşın yaşadığı bölgede kırk yıldır çözülemeyen sorunun çözümü için adım atıldı. Sayın Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyelerine, bürokratlarına ve sürece katkıda bulunanlara teşekkür ederim. Önümüzde 1/1000’lik nazım imar planı var. Planla ilgili çalışmalarımızı belediye meclisimizin gündemine taşıyacağız, vatandaşlara müjdeli haber vereceğiz.
                                                        
İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
TURAN HANÇERLİ:
İlçemizde hizmet veren sivil toplum kuruluşları bizim için çok kıymetli. Bölgemizde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını ve gönüllü kuruluşları Gülten Nakipoğlu Engelli Yaşam Merkezi’nde buluşturduk. Tüm engel gruplarına yönelik çalışmaları birlikte yürütüyoruz. Yapımı devam eden Mustafa Kemal Paşa Kent Evi’nde sivil toplum kuruluşları için çalışma alanları ve ofisler yer alacak. Avcılar Kent Konseyi, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü vatandaşlar, hayvan hakları, doğal afet, sosyal hizmetler, toplum sağlığı ve çevre konularında beraber çalışan kocaman bir aile oldu.

Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
TURAN HANÇERLİ:
Ekonomik krizin beraberinde getirdiği en önemli sorun, işsizlik. Belediyemizin bünyesindeki Kariyer Merkezi aracılığıyla iş arayan vatandaşlarla ilgileniyoruz. Bir yılda 1.500 vatandaşa iş olanağı sağladık. Engelli vatandaşların ve ailelerinin hayatını kolaylaştırmak ve onların sosyal yaşama katılmasını sağlamak amacıyla Gülten Nakipoğlu Engelli Yaşam Merkezi’ni hayata geçirdik. Ne yazık ki, ülkemizdeki engelli vatandaşların büyük bir kısmı sistematik ayrımcılığa maruz kalıyor. Kaldırımlara bırakılan panolar, plansız ve düzensiz alanlar bunun en büyük örneği. Avcılar Belediye Başkanı olarak bu sorunu çözmek istiyorum. 2005 yılında çıkan kanun, 2012 yılında Türkiye’nin tüm kamusal kurumlarının erişebilir olmasını öngörüyordu. Yıl 2022, kamusal kurumlar hâlâ erişilebilir değil. Üzgünüm, özür diliyorum. Bu konuda çok çalıştık, yol katettik, ancak Avcılar henüz erişilebilir değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte ilçemizde “Prestij Cadde” çalışmasını başlattık. Avcılar, 2029 yılında caddeleriyle, sokaklarıyla engelli vatandaşlar için erişilebilir bir ilçe olacak. Şimdiden söz veriyorum.  

Ayrıca kadınları her alanda bilgilendiren, destekleyen, şiddete maruz kalan ve maruz kalma riski taşıyan kadınlara hukuksal ve psikolojik danışmanlık hizmeti veren Kadın Danışma Merkezi kurduk.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
TURAN HANÇERLİ:
Pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle zorluk yaşıyoruz. Bu süreçle başa çıkmak ve vatandaşlara hizmet sunmak için çalışıyoruz.

AVCILAR BELEDİYESİ

KURUMSAL YAPI: Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Ulaşım İşleri Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü.

MİSYON: Evrensel ve sürdürülebilir ilkeler temelinde kent kültürüne sahip çıkan, sosyal ve ekonomik gelişmeleri takip eden, tüm canlıların yaşam hakkına saygı duyan, hesap verebilirliği ilke edinen bir belediye olmak.

VİZYON: Yeni nesil belediyecilik anlayışıyla kamu yararını korumak, vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek, şeffaf, hesap verebilir ve katılımcı yönetim modelini benimsemek, vatandaş memnuniyetini esas almak, hizmette eşitliği sağlamak, çevreye duyarlı olmak, sosyal refahı yüksek bir ilçe yaşamı sunmak.

STRATEJİK HEDEFLER: Halkçı, katılımcı, yenilikçi, erişilebilir, şeffaf, hesap verebilir, güvenilir, verimli, çözüm odaklı, etkin kaynak yönetimi yapabilen, sürdürülebilir hizmetler sunan, yaşanabilir bir ilçe yaratan, eşit ve adil hizmet üreten, vatandaş memnuniyetini önemseyen, bilgi güvenliği sağlayan, çalışanlarının ihtiyaçlarını dikkate alan bir belediye olmak.

ÇALIŞAN SAYISI:
1.700            

BÜTÇE: 385.000.000 TL
                                                             
TURAN HANÇERLİ KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Yüksek lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Ekonomi Hukuku alanında tamamladı. Marka ve patent vekilidir, aktif olarak avukatlık yapmaktadır. Türkiye Sakatlar Derneği’nde Genel Başkan Yardımcılığı ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nda Hukuktan Sorumlu Genel Sekreterlik görevlerini yürüttü. Dezavantajlı grupların eşitlik mücadelesi için çalıştı. 85.000 engelliyi ve yaşlıyı icradan, davalardan kurtaran 18.01.2017 tarih ve 6770 sayılı yasanın 6. maddesinin yasalaşmasında aktif rol oynadı. Birçok yasa değişikliğiyle ilgili TBMM ve parti grupları nezdinde savunuculuk faaliyetlerinde bulundu. Çorlu tren faciasında yakınlarını kaybeden ailelerin gönüllü avukatlığını yaptı. 2019 yerel seçimlerinde Avcılar Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler