"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Özyol: “Toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanan hizmet modelleri geliştirilmeli”

  • 28 Şubat 2022
Amasya Gümüşhacıköy Belediye Başkanı Zehra Özyol Belediye Gazetesi’ne konuştu.

Belediyenizin kadın istihdamına yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Kadınların toplumsal yaşama dahil edilmesi, kadın istihdamının artırılması ve kadınların güçlendirilmesi için hangi projeleri hayata geçirdiniz?
ZEHRA ÖZYOL
: S.S. Gümüşhacıköy Karınca Kadınlar Kooperatifi, belediyemizin öncülüğünde 2021 yılında faaliyete başladı. Bir yıl gibi kısa bir sürede kooperatif bünyesinde çalışan kadın sayısı 30’a yükseldi. S.S. Gümüşhacıköy Karınca Kadınlar Kooperatifi’ne yer tahsis ettik, makine ve malzeme desteği verdik, kooperatifte üretilen ürünlerin sergilenmesi ve pazarlanması için yurtiçi fuar, şenlik, sergi ve kermes gibi faaliyetlere katılım sağlanmasına yardımcı olduk. Kadın istihdamını artırmak amacıyla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’yle işbirliği yapıyoruz ve girişimcilik kursları açıyoruz. Kadın istihdamının artırılması için ilçemizdeki sektörlere (tekstil, hafif plastik sanayi vb.) destek oluyoruz.

Belediyenizde kaç kadın personel çalışıyor? Yerel yönetimlerde ve genel itibarıyla siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için neler yapılmalı?
ZEHRA ÖZYOL:
Göreve geldiğimizde belediyemizdeki kadın personel sayısı beşti. Bu sayıyı üç katına çıkardık, şu anda belediyemizde 15 kadın personel çalışıyor. Yönetici pozisyonunda (başkan da dahil) beş kadın, belediye meclisinde üç kadın üye var. Üç kadın üyenin ikisi CHP’li.

Yerel yönetimlerde ve genel itibarıyla siyasette kadın temsili oranını yükseltmek için toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamalıyız, siyaseti erkek egemenliğinden uzaklaştırmalıyız, kadınları siyasi yaşama dahil etmeliyiz, kadınların siyasi alandaki görünürlüğünü ve kadın kotasını artırmalıyız. Demokratik bir toplum için ön koşul, karar alma süreçlerinde kadın-erkek dengesinin kurulmasıdır.

Yerel yönetimler, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında nasıl bir rol üstlenmeli? Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeye ve stratejik plan oluşturmaya ilişkin çalışmalarınız var mı?
ZEHRA ÖZYOL:
Yerel yönetimler, toplumsal cinsiyet eşitliğini ana akımlaştırma (politika, plan ve programlara toplumsal cinsiyet eşitliğini dahil etme) yaklaşımını benimsemelidir. Belediyeler, kadınları karar alma mekanizmalarına ve süreçlerine dahil etmelidir, yerel eşitlik eylem planı hazırlamalıdır. Biz, etkin bütçe yönetimiyle vatandaş odaklı kamu yönetimini benimsiyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğine önem veriyoruz. Şeffaflığı ve hesap verilebilirliği ön planda tutuyoruz. Karar alma süreçlerine katılımı artırmayı hedefliyoruz. Dezavantajlı grupların sosyo-ekonomik ihtiyaçlarını karşılayacak kamusal hizmet mekanizmaları ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe oluşturmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Kadınları karar mekanizmalarına dahil etmek amacıyla eşitlikçi ve kapsayıcı yerel politikaları nasıl yapılandırıyorsunuz? Bu süreçte kadın örgütleriyle ve ulusal/uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?
ZEHRA ÖZYOL:
Belediyemizin amaçları arasında toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen kurumsal mekanizmalar oluşturmak, stratejik plandaki hedefleri ve öncelikleri eşitlik temelinde belirlemek, toplumsal cinsiyet eşitliğini yaygınlaştırmak, yerel eşitlik eylem planı yapmak, örnek uygulamalar ve metotlar geliştirmek, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışmak yer alıyor.

Belediyenizin bünyesinde Kadın Danışma Merkezi hizmeti veriliyor mu? Kadınlar için destek hizmetleriniz hangi alanları ve konuları kapsıyor?
ZEHRA ÖZYOL:
Belediyemizin bünyesinde Kadın Dayanışma Merkezi kurmak için çalışmalarımız devam ediyor. Belediye meclisimiz 05.11.2019 tarihinde kadın ve çocuk haklarının korunmasıyla ilgili karar aldı. Bu karar kapsamında kadınları bilinçlendirmek amacıyla seminerler düzenleyeceğiz. Kadınların sağlıklı ve bilinçli bir yaşam sürmesini sağlamak, kadınların ve çocukların rahat hareket edebileceği, kendilerini güvende hissedebileceği parklar ve yaşam alanları oluşturmak, kültür, sanat ve spor alanlarında faaliyetleri düzenlemek, kadın ve çocuk haklarını korumak için çalışmalar yapacağız. Kadın ve çocuk haklarıyla ilgili kitapçıklar bastırdık ve dağıttık. Ayrıca ilçemizdeki kadınları bilinçlendirmek ve bilgilendirmek amacıyla birçok konuda seminerler düzenliyoruz, farkındalık yaratıyoruz.

Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet, kadın hakları ve kadınlara yönelik sosyal politikalar konusunda yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir?
ZEHRA ÖZYOL:
Yerel yönetimler, toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanan hizmet modelleri geliştirmeli. Kadınlara istihdam alanı yaratacak ve kadınların güçlenmesini sağlayacak çalışmalar yapılmalı. Ayrıca yerel yönetimlerin plan ve program süreçlerine toplumsal cinsiyet eşitliği prensibi dahil edilmeli. Bu doğrultuda birimler kurulmalı. Kadın örgütleriyle işbirliği yapılmalı, kadın örgütlerinin güçlenmesi için destek verilmeli. İstanbul Sözleşmesi’nin tek taraflı kaldırılması nedeniyle 2022 Mayıs ayında kadın istihdamı konulu Cumhuriyet Kadınları Buluşması’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyoruz. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’yla “Kadın Acil Yardım Hattı” işbirliği protokolü imzalayacağız. Protokolün amacı, şiddete maruz kalan kadınlara sahip çıkmak ve bu konudaki sorumluluğumuzu yerine getirmek.



Önerilen Haberler