YÜKLENİYOR
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras Belediye Gazetesi'nin sorularını yanıtladı.
Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir?
AHMET ARAS: Yapısal ayrımcılığa maruz kalan dezavantajlı grupların (kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler) erişebilirliğini sağlamak ve dezavantajlı bireylerin haklarını korumak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Projelerimizin ve çalışmalarımızın bir kısmını hayata geçirdik. Hâlihazırda üzerinde çalıştığımız projelerimizi de hayata geçireceğiz.
Bodrum’un kadın, çocuk, genç, yaşlı ve engelli dostu bir ilçe olması için seçim döneminde “Sosyal Politikalar Komisyonu” kuracağımıza dair söz vermiştik. Eşitlik Komisyonu kurduk ve komisyonda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Engelli bireylerin ve ailelerinin istihdam edilmesi için STK’larla toplantılar yaptık, bu konuya ilişkin bir çalışma planlıyoruz. Bu projeyle engelli bireylerin istihdam edilmesini, toplumsal yaşama dahil edilmelerine yardımcı olmayı ve toplumda farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz.
Engelli bireylerin bahçecilikle ilgilenmesi için bir alan oluşturmaya yönelik çalışmalar planlıyoruz. Engelli bireylerin spor yapabileceği, fiziksel ve ruhsal açıdan destek alabileceği projelerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz.
Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?
AHMET ARAS: 2022 yılı yatırım planımızda sürdürülebilir ve ekolojik kentsel tasarım projeleriyle dezavantajlı gruplar için hayata geçireceğimiz kentsel tasarım uygulamaları yer alıyor. Bu kapsamda park, meydan ve sahil yolu düzenlemesi için projeler hazırlıyoruz.
Engelli bireyler için Engelsiz Bodrum Merkezi’ni açacağız. Belediyemizin kafeteryalarından birini Up Down Kafe’ye dönüştüreceğiz, burada dezavantajlı bireyleri istihdam edeceğiz.
Belediye binalarını ve diğer hizmet binalarını tüm engelli bireyler için erişilebilir hâle getirdik. Yarımadanın üç noktasında engelli plajları açtık. Kısa Mola Hizmeti Tesisi kuracağız, tesis için çalışmalarımız devam ediyor.
Halk Eğitim Müdürlüğü, Ortakent Mahallesi’nde, Cumhuriyet Parkı’nda hafta içi her gün engelli bireylere ders veriyor. Eğitim alanlarının tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Belediyemizin meclis toplantılarına işaret dili eğitimcisi de katılıyor, bu sayede işitme engeli olan bireylere hizmet veriyoruz. Engelli nakil aracı her zaman hazır. Ayrıca resmî kuruluşlarla görüşerek trafik lambalarını sesli hâle getirmeyi amaçlıyoruz.
Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?
AHMET ARAS: Engelli bireylerin toplumun olanaklarından yararlanma derecesi, çağdaşlık düzeyinin bir göstergesidir. Engelli bireylerin, diğer insanlarla aynı sosyal haklardan yararlanması için sosyal çevrenin engelli bireylerin gereksinimlerini karşılayacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Bu gereklilikten yola çıkarak planlama yapıyoruz. Çevresel düzenlemeler yeterli düzeyde olmazsa, engelli bireyler gerekli olan sağlık ve rehabilitasyon hizmetlerini tam olarak alamayacak, eğitimlerini sürdüremeyecek, iş hayatında var olamayacak, eğlence, kültür ve spor etkinliklerine ulaşamayacak, özetle toplumsal yaşamın içinde yer alamayacak. Engelli ve engelli olmayan bireylerin ihtiyaçlarının aynı olduğu düşüncesi, engelli bireylerin yaşadığı sorunların başında geliyor.
Dünyanın hemen her yerinde engelli bireylerin toplumsal yaşamda birçok sorunla (sağlık, eğitim, istihdam, ulaşım) karşılaştıkları biliniyor. Sosyal hizmet politikalarımızı oluştururken engelli olmayan bireyleri de engelli birer birey gibi düşünüyoruz. Çevre düzenlemesinden oyun alanlarına, yürüyüş parkurlarından trafik lambalarına, mekân tasarımından ulaşıma kadar her alanda öncelikle engelli bireyleri düşünüyoruz. Belediyemizin bütçesinde engelli bireyler için “ulaşılabilirlik bütçesi” oluşturduk. Belediyemizin birçok biriminde engelli personel çalışıyor.
Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?
AHMET ARAS: Engelli bireylere yönelik çalışmalar yürüten STK’larla toplantılar yapıyoruz. Engelli bireylerin bağımsız olarak yaşamlarını sürdürmesini sağlamak, kent donatılarının engellilere uygun hâle getirilmesi için projeler üretmek, ailelerin ve toplumun engellilik konusunda farkındalıklarını artırmak, engelli bireylere ve ailelerine meslek kazandırmak, onları toplumsal yaşama dahil etmek amacıyla kurulan Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı’yla işbirliği yapıyoruz. Yerelde, ulusal/uluslararası alanda ilgili sivil toplum örgütleriyle, kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Yerel yönetimlerin engelli bireylere yönelik hizmetleri, toplumsal entegrasyon açısından da büyük öneme sahiptir. Engelli bireyler için hak temelli bir yaklaşımı baz alarak her türlü hizmetin doğru kitleye ulaşması için belediye sınırları içinde demografik yapı tespit edilmelidir. Özele indirgediğimiz bu veriler üzerinden hangi hizmetin kimlere ulaşacağı belirlenmelidir. Doğrudan ya da dolaylı tüm hizmetler gözden geçirilmelidir. Engelli bireyler özgürce yaşayabilmeli, yaşamın bütün alanlarına dahil olabilmeli, eşit hizmete ulaşabilmeli, engelleyici hiçbir duruma maruz kalmadan yaşamlarını sürdürebilmeli. Bu bağlamda yerel yönetimler, engelli bireyleri toplumla bütünleştiren çalışmalar yapmalı. Düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve uygunluğunun denetlenmesi amacıyla meslek birlikleri ve engelli dernekleriyle ortak platformlar oluşturuyoruz, işbirliğimizi sürdürüyoruz.