"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ataç: “Engelli Bireylere Yönelik Çalışmalarda Öncüyüz”

  • 7 Şubat 2022
Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç Belediye Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulundu.

Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir?   

AHMET ATAÇ:
Engelli bireylere yönelik çalışmalarımızla Türkiye’de öncü konumda olduğumuzu söyleyebilirim. Eskişehir’de hayata geçirdiğimiz, ülke genelinde örnek teşkil eden birçok projemiz var.

Tepebaşı Belediyesi Engelliler Sosyal Yaşam Merkezi: Merkez, 2009 yılından beri faaliyet gösteriyor. Zihinsel açıdan yetersizlik yaşayan bireylerin günlük yaşam adaptasyonunu artırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca öz bakım ve günlük yaşam becerileri, akademik dersler, sanat eğitimi, ritim, drama, spor, halk oyunları gibi alanlarda eğitim ve öğretim faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.

Gökkuşağı Kafe: Proje, engelli veya özel gereksinimli bireylerin toplumla bütünleşmesini amaçlıyor ve Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyor. 2011-2012 yıllarında faaliyete açılan Gökkuşağı Kafe, iki farklı merkezde zihinsel açıdan yetersizlik yaşayan bireyleri toplumla bütünleştiriyor, bireylerin özgüven kazanmasını sağlıyor. Zihinsel engelli bireylerin servis yaptığı Gökkuşağı Kafe’de bireylerin gelişiminin takip edilebileceği akademik çalışmalara zemin hazırlanıyor. Öte yandan, proje kapsamında engelli bireylerin ailelerinin yaşadığı zorlukların azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Proje sayesinde engelli bireyler fotoğraf çekiminden ebruya, halk oyunundan Latin danslarına kadar birbirinden farklı eğlenceli aktivitelere katılabiliyor.

İbrahim Ethem Kesikbaş Engelliler Montaj Atölyesi: Atölye, 2014’te faaliyete başladı. Merkez, açıldığı günden bu yana Eskişehir’de zihinsel ve bedensel açıdan yetersizlik yaşayan bireyler ve aileleri için umut oldu. Merkezde eğitim alan bireyler, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalardan gelen demonte parçaları birleştirerek hem fiziksel becerilerini geliştiriyor hem de sosyal yaşama dahil oluyor. Engelliler Koordinasyon Merkezi’ne kaydolarak gerekli eğitimleri tamamlayan ve Montaj Atölyesi’ne katılan engelli bireyler sertifikalarını aldıktan sonra eğitmenler gözetiminde atölyede çalışmaya başlıyor. Engelli bireylerin 2014 yılından bu yana montajını yaptıkları demonte parça sayısı 4 milyon 417 bin 607’ye ulaştı. Tepebaşı Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve İŞKUR tarafından desteklenen projeler kapsamında eğitimlere katılan 45 kişiden 22’si iş hayatına katıldı.

EOSB Engelliler Montaj Atölyesi: Atölye, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde Türkiye’de ilk ve tek olma özelliği taşıyor. Engelli bireyler, Engelliler Montaj Atölyesi’nde de iş hayatına katılmaya başladı. 2019 Ekim ayında açılan merkezde engelli bireyler tarafından montajı yapılan demonte parça sayısı 7 milyon oldu. Merkezde aldığı eğitimlerin ardından istihdam edilen öğrenci sayısı 23’e ulaştı.

Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?

AHMET ATAÇ:
Eskişehir’de engelliler için “hobi değil, istihdam” anlayışıyla projeler geliştiriyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar onlarca engelli genci iş yaşamına kazandırdık, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Böylelikle engelli veya özel gereksinimli bireyler hem sosyalleşiyor hem kendilerini geliştiriyor hem de imkân sunulduğunda neleri başarabileceklerini kanıtlıyor. Eskişehir’de faaliyet gösteren ve engelli bireyler için çalışan tüm STK’larla işbirliği yapıyoruz. Engelli bireylerin kendilerini geliştirmelerini, sosyalleşmelerini, aldıkları eğitimler neticesinde işgücüne katılmalarını sağlıyoruz. Bunların yanı sıra sayısız kurslar düzenliyoruz, sosyal aktiviteler gerçekleştiriyoruz.

Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?

AHMET ATAÇ:
Çalışmalarımızda ilke edindiğimiz ana unsur, engelli bireylerin kendi kendilerine yetmesi ve kimseye muhtaç olmadan, sağlıklı, mutlu ve başarılı bir hayat sürmesi, daha iyi koşullara kavuşabilmesi. Belediyemiz bünyesinde hizmet veren Engelliler Koordinasyon Merkezi, ilçemizde tüm engelli bireylerle iletişim kuruyor. Belediyemizdeki engelli çalışma arkadaşlarımızla birlikte ilçe halkına hizmet ediyoruz. 61 engelli birey, belediye personeli olarak görev yapıyor.

Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?

AHMET ATAÇ
: Yerel yönetimler olarak başarılı çalışmalar yapsak da, engelli bireylere yönelik çalışmalarla ilgili merkezî yönetime daha büyük görevler düşüyor. Belediyeler bu boşluğu bir yere kadar doldurabiliyor. Ülkemizde, çalışabilecek durumda olan engelli bireylerin %78’i işsiz. Aslında yasalarla önlemi alınsa da, kamuda bile kadrolar boş. Son yapılan bütçede engelli bireylere ayrılan pay yine %2’nin altında.

Tepebaşı Belediyesi, engelli bireylere yönelik çalışmalar konusunda bir model diyebiliriz. Sadece Dünya Engelliler Günü gibi özel günlerde değil, yılın 365 günü engelli bireylerle iletişim hâlindeyiz. İlçemizde faaliyet gösteren, engelli bireyler için çalışan tüm STK’larla işbirliği yapıyoruz. STK temsilcileri, “Gökkuşağı Kafe”, “Engelliler Montaj Atölyesi” gibi örnek olan projelerin hayata geçirildiği bir ilçede yaşadıkları için kendilerini şanslı hissettiklerini ifade ediyor. Bu, bizim için çok önemli.


Önerilen Haberler