"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Bağdat: “Yerel yönetimler engelli bireylerin ihtiyaçlarını dikkate almalı”

  • 7 Şubat 2022
Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürü Mehmet Bağdat görüşlerini Belediye Gazetesi'ne aktardı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin engelli bireylere yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak, temel insani haklarına ulaşmalarını sağlamak amacıyla erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?

MEHMET BAĞDAT
: Engelli bireyler için kent içinde erişilebilirliği sağlamak amacıyla çevre düzenlemeleri yapılıyor. Bu kapsamda ilgili daire başkanlıkları yasal mevzuat çerçevesinde engellilere yönelik hizmet ve düzenlemeleri standartlara uygun şekilde gerçekleştiriyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürlüğü bünyesinde engelli bireylerin kent içinde bir başkasına ihtiyaç duymaksızın toplumsal yaşama katılmasını sağlamak, farklı alanlarda (sosyal, kültürel, sağlık, spor, eğitim, bilişim) onlara destek olmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Engelli bireylerin hayatını bir nebze de olsa kolaylaştırmak, onları doğru yönlendirmek, ihtiyaçlarını ve taleplerini belirlemek için rehberlik ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Ev ortamında engelli bireylere hizmet verme ve destekleme modellerinde örnek olan Engellilere Hizmet ve Rehabilitasyon Merkezi’nde psikolojik destek, sağlık, fizyoterapi-hidroterapi, ortopedik engelliler için asansörlü araç, temizlik/bakım ve ev içi tamirat hizmetleri veriyoruz. Ayrıca Tekerlekli Sandalye Bakım Onarım Atölyesi’nde akülü tekerlekli ve/veya manuel tekerlekli sandalye kullanan üyelerimizin garantisi biten sandalyelerinin teker bakımı, yağ kontrolü, kömür, fren ve kumanda bakımı, kart temizliği, gövde bakımı, kaporta düzeltilmesi gibi bakım ve onarım işlemleri yapılıyor.  

Bu hizmetlerin yanı sıra ihtiyaç sahibi engelli bireylere cihaz yardımında bulunuyoruz (manuel tekerlekli ve akülü tekerlekli sandalye, beyaz baston, hasta bezi, havalı hasta yatağı, yataklı hasta karyolası).

Engelli bireyleri hiçbir alanda yalnız bırakmamaya çalışıyoruz. Onların ihtiyaçlarını belirleyip, hizmetlerimize yön veriyoruz. Bu anlayışla hayata geçirdiğimiz sıcak yemek hizmetimiz var. Evde yemek yapacak kimsesi olmayan ihtiyaç sahibi engelli bireylere kahvaltı ve akşam yemeği gönderiyoruz.

Teknoloji alanında önemli ve değerli bir hizmetimiz var. Görme Engelliler Eğitim ve Teknoloji Merkezi aracılığıyla görme engelli bireylerin bilişim teknolojisinden yararlanmasını sağlıyoruz. Merkezimiz tarafından Braille alfabe baskısı, kitap-doküman tarama ve düzeltme, kitap ve dokümanların sese (mp3) çevrilmesi, Braille yazılı kütüphane, jaws yüklü bilgisayarlarda internete erişim ve bilgisayar kullanımı, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri, az görenler için cihazlar, Ankara dışındaki üyelere kargoyla istedikleri formatta (Braille baskı-mp3-word-pdf) kitap gönderimi hizmetleri veriliyor.

Engelli bireyler ve aileleri için sosyal-kültürel etkinlikler düzenliyoruz. Özel günlerde ve haftalarda toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla programlar yapıyoruz, eğlenceli aktiviteler ve geziler düzenliyoruz. Engelli bireyleri bir hafta süreyle Balıkesir/Akçay ve Akçakoca kamplarımıza ücretsiz tatile götürüyoruz.

Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken nelere dikkat ediyorsunuz? Bu kapsamda ayrı bir bütçeniz var mı?

MEHMET BAĞDAT:
Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarımızı oluştururken dil, din, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce ayrımı gözetmeksizin herkese eşit, ulaşılabilir, etkin, fayda sağlayıcı, sürdürülebilir ve kalıcı hizmet sunmaya dikkat ediyoruz. İhtiyaç sahibi engelli bireylere sosyal yardımların ulaştırılmasını önemsiyoruz. Engelli bireylerin sosyal hizmetlere ve kültürel etkinliklere eşit şekilde ulaşabilmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Sosyal yardım uygulamalarını ve sosyal hizmetleri hayata geçirebilmemiz için Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından müdürlüğümüze bütçe ayrılıyor, bu bütçe her yıl yenileniyor.

Engelli bireylerin ayrımcılığa maruz bırakılmadan toplumsal yaşama dahil edilmesi için özellikle yerelde geliştirilecek sosyal politikalar sizce nasıl olmalı?

MEHMET BAĞDAT:
Öncelikle toplumsal önyargıların, ayrımcı tutumların ortadan kaldırılması gerekiyor. Toplumsal duyarlılığın ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi için bilgilendirme, bilinçlendirme ve farkındalık programları geliştirilmeli. Belediyeler, engelli hizmetleri konusunda üniversitelerle, STK’larla, diğer paydaşlarla işbirliği yapmalı, hizmetlerin niteliği geliştirilmeli. Yerel yönetimler kendi aralarındaki koordinasyonu güçlendirmeli, engelli bireylere yönelik başarılı hizmet uygulamalarını birbirleriyle paylaşmalı. Biz, Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürlüğü olarak engelli bireyler için çalışan STK’larla, derneklerle, üniversitelerle, kamu-özel kurum ve kuruluşlarıyla ortak çalışmalar (proje, etkinlik, fikir alışverişi) yapmaya hazırız. Hâlihazırda devam eden ortak çalışmalarımız da var.

Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir? Kentsel alanların engelli bireylerin erişim hakkına uygun olması için yerel yönetimler hizmet sunumunda hangi kriterleri ön planda tutmalı?

MEHMET BAĞDAT:
Kentsel planlama sürecinde engelli bireylerin ihtiyaçları dikkate alınmadığında engelli bireyler toplumla bütünleşemiyor. Bu nedenle yerel yönetimler, engelli bireylerin günlük yaşamlarını rahat, güvenli ve özgür bir şekilde sürdürebilmesini sağlayan, gereksinimlerini karşılayan, erişilebilir ve ulaşılabilir kentsel çevre sunmaya yönelik çalışmalar yapmalı. Engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımının önündeki tüm mimari-fiziki engellerin kaldırılması için toplu taşıma araçları, yol, kaldırım, park-bahçe, kamusal bina ve trafik düzenlemelerinin engelli bireylere uygun nitelikte yapılması gerekiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi, mevzuat çerçevesinde ve bütçe imkânları dahilinde engelli bireyler için erişilebilir ve sürdürülebilir hizmetler üretmeye, farkındalığı artırmak amacıyla sosyal hizmet planlamaları yapmaya ve çalışmaya devam ediyor.



Önerilen Haberler