"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Böcek: “Kapsayıcı hizmet modelleri geliştirmeyi hedefliyoruz”

  • 7 Şubat 2022
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Belediye Gazetesi'nin sorularını yanıtladı.

Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir?   

MUHİTTİN BÖCEK: Antalya’da yaşayan her bireye sosyal belediyecilik anlayışımız doğrultusunda hizmet sunmaya devam ediyoruz. Bu hizmetlerden engelli bireylerin de eşit ve adil şekilde yararlanmasını sağlamak için çalışıyoruz. Amacımız, hiç kimseyi ötekileştirmeden hizmet üretmek.

Özel gereksinimli bireylere daha iyi hizmet sunabilmek ve onları toplumsal yaşama aktif olarak dahil etmek için belediyemiz bünyesinde oluşturduğumuz birimlerle hizmet veriyoruz. Çalışmalarımız arasında “Engelli Hizmet Merkezleri”, “Görme Engeliler Sesli Kütüphane Hizmeti”, “Danışmanlık ve Yönlendirme Hizmeti”, “Engelsiz Ulaşım Aracı Hizmeti”, “Mola Evleri”, “Erişebilirlik Düzenlemeleri”, “Engelsiz Plajlar” ve “Özel Eğitim (Rehabilitasyon) Merkezi” yer alıyor. Ayrıca Antalya’da faaliyet gösteren STK’larla yürüttüğümüz ortak çalışmalara, yıl içinde belirli aralıklarla düzenlediğimiz Engelsiz Hizmet Komisyonları’na ve kamu yararına çalışan STK’lara sunduğumuz desteklere devam ediyoruz.  Çünkü biz birlikte güçlüyüz.

Engelli Hizmet Merkezleri’yle Antalya’da yaşayan engelli bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmeye çalışıyoruz. Sosyal hayata katılmaları, sorunlara kolay ve daha hızlı çözüm bulabilmeleri için yardımcı oluyoruz. Muratpaşa, Serik, Kemer, Korkuteli, Alanya, Gazipaşa ve Elmalı’daki Engelli Hizmet Merkezleri’nde engelli bireylere ve ailelerine danışmanlık hizmeti veriyoruz, yasal hakları ve ihtiyaç duyduklarında hizmet alabilecekleri kurumlar konusunda danışmanlık ve yönlendirme hizmeti sunuyoruz.

Engelli Hizmet Merkezleri bünyesindeki engelsiz ulaşım araçlarıyla Antalya’da yaşayan bedensel engelli bireylere ücretsiz ulaşım hizmeti sağlıyoruz. Engelli bireyler, Muratpaşa, Serik, Kemer, Korkuteli, Alanya, Manavgat ve Gazipaşa’da engelsiz ulaşım aracından yararlanabiliyor.

Muratpaşa’da Yavuz Özcan Parkı’nda yer alan Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi aracılığıyla görme engelli bireylerin veya diğer engelleri sebebiyle basılı kaynaklardan faydalanamayan bireylerin bilgi kaynaklarına erişmesini sağlıyoruz. Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi’nde görme engelli bireylerin bilgisayar kullanması ve Braille alfabesiyle çalışma yapması için gerekli teknolojik donanımlar mevcut.

Kepez’de Demirgül, Muratpaşa’da Falez ve Konyaaltı’nda Pınarbaşı olmak üzere üç ayrı hizmet birimimizle özel gereksinimli tüm bireyler için ücretsiz “Mola Evi” faaliyetlerini sürdürüyoruz. Ailelere nefes aldıran Mola Evleri, ebeveynlerin kendilerine zaman ayırmasını sağlıyor. Mola Evleri’nde kaldıkları süre zarfında kaliteli vakit geçiren, akranlarıyla sosyalleşebilen özel gereksinimli bireylerin ilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda etkinlikler düzenliyoruz.

Türkiye’nin en büyük özel eğitim merkezlerinden biri olan Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi ve Özel Gereksinimli Öğrencileri Destekleme Derneği’yle yaptığımız işbirliği protokolü kapsamında engelli bireylerin eğitimine destek olmak, bakım ve rehabilitasyon hizmeti vermek, istihdam sağlamak amacıyla hizmet üretmeye devam ediyoruz. Merkezde engelli bireylere özel eğitim ve rehabilitasyon, fizyoterapi, atölye eğitimi hizmetleri veriliyor. Öğrenciler, evlerinden alınıyor, hostesler eşliğinde merkeze getiriliyor. Öğrencilerin öğle yemeği ihtiyacını da karşılıyoruz. Aynı binada engelli bireyler ve yakınları için sosyal tesis de yer alıyor. Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi’yle eşgüdümlü çalışıyoruz. 26 oda, 85 yatak kapasitesi olan sosyal tesiste yarı olimpik yüzme havuzu, hidroterapi havuzu, sera yetiştiriciliği hizmet birimleri de var.

Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?

MUHİTTİN BÖCEK: Herkes tarafından ulaşılabilir hizmetler üretmeyi, kapsayıcı hizmet modelleri geliştirmeyi ve bu hizmetleri yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Erişim hakkı yalnızca engelli bireyler için değil, hamileler, bebek arabası kullanan ebeveynler, çocuklar ve yaşlılar için de önemli.

Evrensel erişebilirlik kriterleri doğrultusunda Antalya’nın her köşesini ortak kullanım alanlarına dönüştürmeyi amaçlıyoruz.  Engelli bireylerin halka açık hizmet binalarına, açık alanlara, toplu taşıma araçlarına ve bilgilendirme hizmetlerine erişmesini sağlamak için gerekli olan uygulamaları hayata geçiriyoruz. Ulaşım hizmetlerinde gerekli olan tüm çalışmaları (engelli rampaları, döşeme kaplaması, kabartmalı taşlar, sesli sinyalizasyon sistemleri, kaldırım düzenlemeleri vs.) yapıyoruz.

Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için kentimizde faaliyet gösteren kamu kurumlarının temsilcileriyle, STK’larla bir araya (üç ayda bir) geliyoruz, “Engelsiz Hizmet Komisyonu” toplantısı yapıyoruz.

Konyaaltı ve Lara’daki engelsiz plajları ahşap platformla ve asansör sistemiyle düzenledik. Engelli bireyler başkasının yardımına ihtiyaç duymadan denize girebiliyor. Bu plajlarda güvenlik personeli, cankurtaran ve alan görevlileri hizmet veriyor, özel otopark, engelli WC’leri ve duş alanları yer alıyor.

Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için evlerinde de düzenlemeler yapıyoruz. Ev girişlerine rampa eklenmesi, kapı eşiklerinin kaldırılması, banyo, WC, priz, mutfak tezgâhı gibi alanların düzenlemesine yönelik çalışmalar sürdürüyoruz. İhtiyaçları doğrultusunda engelli bireylere tekerlekli sandalye, beyaz baston ve hasta yatağı temin ediyoruz. Evinde yemek yapamayan, hareket kısıtı olan engelli bireylere aşevi hizmeti sunuyoruz. Sosyal yardıma ihtiyaç duyan engelli bireylere nakit yardımında bulunuyoruz. Gıda paketi, giysi vb. ayni yardımlar da yapıyoruz. Danışmanlık/rehberlik hizmeti de veriyoruz.  

Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?
 
MUHİTTİN BÖCEK: Sosyal hizmet politikalarımızı oluştururken kapsayıcı ve katılımcı olmaya özen gösteriyoruz. Süreklilik arz eden hizmetler üretmeye, uzun vadede kalıcı tedbirler almaya çalışıyoruz. Antalya’nın her ilçesinin ihtiyaçlarını dikkate alıyoruz. Muhtarlarla, STK’larla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. Engelli bireyler için yapılacak çalışmalarda belediyemizin tüm birimleri ihtiyaç dahilinde bütçe kullanımını planlıyor. Belediyemiz bünyesindeki farklı birimlerde engelli personel (işçi ve memur dahil olmak üzere) istihdam ediyoruz.

Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?

MUHİTTİN BÖCEK: STK’larla işbirliği yapıyoruz. Kamu yararına çalışan ve engelli bireylere hizmet veren derneklerin yer ve araç taleplerine, bazı derneklerin cari harcamalarına, düzenledikleri etkinliklerde salon, ulaşım, duyuru gibi ihtiyaçlarına destek veriyoruz.  

Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için kentimizin her noktasında görünür olmayı hedefliyoruz. Engelli bireyler ve aileleri için yılın belirli zamanlarında sosyal-kültürel etkinlikleri hayata geçiriyoruz. 21 Mart Down Sendromlular Günü, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda valilik koordinesinde Özel Çocuklar Bilim Sanat ve Spor Festivali düzenliyoruz. Yerel yönetimlerin önceliği, engelli olmayan bireyler için de farkındalık çalışmalarını sürdürebilmektir. Antalya’da yaşayan tüm bireyleri düşünerek hareket ediyoruz. Dezavantajlı gruplar için yapılacak çalışmalara yeterli bütçenin ayrılması da önem arz ediyor.


Önerilen Haberler