"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gaga: “Sürdürülebilir Sosyal Belediyecilik Anlayışını Benimsiyoruz”

  • 7 Şubat 2022
Balıkesir Balya Belediye Başkanı Orhan Gaga Belediye Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
ORHAN GAGA: Göreve gelmeden önce hedeflerim vardı. Sosyal yardım çalışmaları kapsamında hanedeki kadınlara alışveriş kartı (yerel esnaftan alışveriş yapılması için) temin etmek vaadimizdi. Belediyemiz bünyesinde Sosyal Hizmetler Müdürlüğü kurduk. Bu sayede ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek oluyoruz. Yeni kurduğumuz Sosyal Hizmetler Birimi aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine giyim ve ev eşyası temin ediyoruz. Şeffaf ve katılımcı belediyecilik anlayışıyla mahallelerde toplantılar yapıyoruz, vatandaşların şikâyet ve isteklerini dinliyoruz, vatandaşlara belediyemizin çalışmalarını anlatıyoruz. Ayrıca her hafta yetkili müdürlerle birlikte bir mahallemize giderek sorunları yerinde tespit ediyorum. İlçemizde bebek sahibi olan her aile için bebek paketi hazırlıyoruz, aileleri ziyaret ediyoruz, mutlu günlerinde yanlarında oluyoruz. İlçemizde araç muayene hizmeti başlattık. “Alo Belediye” uygulaması başlattık. Bu sayede vatandaşların sorunlarına hemen müdahale ediyoruz. İlçe merkezine ve mahallelere kilit parke taş (2.5 yılda toplam 262.000 metrekare) döşedik. “Yeni Sanayi Sitesi”, şu an proje aşamasında, inşaatı da en kısa sürede başlayacak. Ürünlerimizin gerçek değerini bulması için mutlaka marka yaratmalıyız. Bu nedenle Balya tereyağını marka yapma çalışmalarımızı başlattık. İlçemizde nüfusun %85’i kırsal mahallelerde yaşamını sürdürüyor. İlçemiz süt üretiminde ilk sıralarda yer alıyor. Bu nedenle Balya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni, yani 30-40 kişiyi istihdam edebileceğimiz bir üretim tesisi kurduk. 2022 yılı sonu itibarıyla üretime başlamayı planlıyoruz. Ilıca’da termal otel açtık. İlçe merkezinde araç park etme problemine son verdik, ilçemize iki adet otopark kazandırdık. İlçemizdeki ibadet yerlerini düzenli olarak temizliyoruz, bakım işlemleri yapıyoruz.


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
ORHAN GAGA: Hedeflerimizde ve planlarımızda değişiklik yapma düşüncemiz yok. Bölgemizin sorunlarını ve önceliklerini biliyoruz. Ancak ülkemizin son dönemdeki ekonomik koşullarına bağlı olarak bütçemizde düzenlemeler yapabiliriz. Göreve geldiğimizde belediyenin kurumsallaşmayla ilgili birtakım eksiklikleri olduğunu tespit ettik, kurumsallaşmak için adımlar attık. “Satın Alma Birimi” kurduk. Belediyemizin deposunu geliştirdik ve belediye arşivini oluşturmaya başladık. Araçlarımızı tamir etmek için atölyemizi yeniledik, büyüttük, makine parkını genişlettik. Hizmet araçlarımızın sayısını artırdık. Göreve başlarken 33 tane araç teslim almıştık, bu sayıyı 44’e çıkardık.  

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?
ORHAN GAGA: Hayata geçirdiğimiz bütün projelerimizin hatırlanmasını isteriz. “Toplantı Salonu” yaptık, salonu verimli bir şekilde kullanıyoruz. Ancak daha sağlıklı toplantı ve düğün salonuna ihtiyacımız var. Önümüzdeki dönem bu eksiği gidereceğiz. Yeni pazaryeri için çalışmalara başladık. Bölgede sanayiyi geliştirmek için “Sanayi Sitesi” kuracağız. Köylerde ve mahallelerde sosyal tesis eksikliklerini gidereceğiz. İlçe merkezindeki yeşil alan, park, çocuk oyun alanlarının sayılarını artıracağız, eski parkları yenileyeceğiz. Güneş enerjisi santrali projemiz devam ediyor. İlçemizde kooperatifi aktif hâle getirerek ilçemize katma değer sağlayacağız. Terminal ve itfaiye garajı inşaatını tamamlayacağız. İlçemizde konut eksiği var. TOKİ ikinci etap bitmek üzere,  üçüncü etap başlayacak. Ayrıca kendi bütçemizle ve işletmemizle konut yapma projemiz var.

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
ORHAN GAGA: Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin farklı partiden olması nedeniyle sorun yaşayabiliyoruz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, iktidar partisinden. Dolayısıyla kendi partisinden olan belediyelere daha farklı hizmetler sunuyor ve yardımlar yapıyor. Sadece terminal ve itfaiye garajı konusunda destek alıyoruz. Bu projelerimiz henüz hayata geçmedi, görüşmelerimiz devam ediyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin bizimle pek çalışması yok. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ben göreve geldiğimden bugüne kadar İller Bankası hissemizden yaklaşık 19 milyon TL para kesti. Ancak ilçemizde 19 trilyonluk bir yatırım var mıdır? O bir soru işaretidir. Yoktur.

İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
ORHAN GAGA: İlçemizde STK’lar pek faal değil. Ancak Ziraat Odası’yla ve kooperatiflerle iletişim kuruyoruz. Bazı konularda fikir alışverişinde bulunuyoruz. Kurduğumuz üretim tesisiyle ilgili kooperatiflerle ve Ziraat Odası’yla bilgi paylaşıyoruz, birbirimizi destekliyoruz. Kent konseyimiz yok, ama Halk Meclisi toplantılarında vatandaşların fikirlerini alıyoruz.
 
Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
ORHAN GAGA: Dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Kadın Kooperatifi kurmak için girişimlerimiz var. Engelli bireylere destek projemiz devam ediyor. 269 engelli bireye engelli araçları konusunda destek olduk. Sosyal Hizmetler Birimi kurduk. İhtiyaç sahibi vatandaşlara kıyafet ve gıda paketi yardımında bulunuyoruz.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
ORHAN GAGA:
Ekonomik açıdan sıkıntı yaşıyoruz. İller Bankası payları artırılmalı. İlçe belediyelerine daha yüksek oranda pay verilmeli. Belediyeler Birliği, muhalif belediyelere gerekli desteği vermiyor. Büyükşehir Yasası’yla birlikte gelirlerimizin bir kısmı büyükşehir belediyesine aktarılıyor. Bu nedenle maddi sıkıntılarımız var. Teçhizat ve araç konusunda eksikliklerimiz söz konusu. Bu konuda Belediyeler Birliği, diğer birlikler ve İller Bankası tarafından desteklenirsek daha verimli hizmetler üretebiliriz. Balya’da değişimi ve gelişimi sürekli hâle getirmek istiyoruz.

BALYA BELEDİYESİ

KURUMSAL YAPI: Yazı İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, İmar ve şehircilik Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Zabıta Amirliği, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Personel Limited Şirketi.

MİSYON: Sürdürülebilir kent ve çevre politikalarıyla Balya’yı altyapısıyla, ekonomisiyle, sosyal yaşamıyla insanların mutlu olduğu çağdaş bir ilçe hâline getirmek. İnsan odaklı sosyal belediyecilik anlayışıyla vatandaşların ihtiyaçlarını zamanında karşılamak, eşit ve kaliteli hizmet sunmak.

VİZYON:
Sürdürülebilir sosyal belediyecilik anlayışını benimsemek. Değişimi ve gelişimi sürekli hâle getirmek.

STRATEJİK HEDEFLER: Bütün projelerimizi tamamlamak ve hayata geçirmek.

ÇALIŞAN SAYISI:
100

BÜTÇE: 26.500.000,00 TL

ORHAN GAGA KİMDİR

İlk, orta ve lise eğitimini Balya’da tamamladı. Beş yıl özel bir şirkette çalıştı. Yedek parça satışı yapan işyerini işletti. 2019 yerel seçimlerinde Balya Belediye Başkanı seçildi. Evli ve bir çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler