"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gürün: “Sosyal hizmet politikaları insan odaklı ve hak temelli olmalı”

  • 7 Şubat 2022
Muğla Büyükşehir Beleldiye Başkanı Osaman Gürün Belediye Gazetesi'ne görüşlerini aktardı.

Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir?   

OSMAN GÜRÜN:
Büyükşehir Belediyeleri Engelli Hizmet Birimleri Yönetmeliği kapsamında belediyemiz bünyesinde “Engelli Masası” kurduk. 2021 yılında “Engelsiz Şehir” ödülüne layık görülen Muğla’da hayata geçirdiğimiz projelerle engelli bireylerin hayatını kolaylaştırıyoruz, onların toplumsal yaşamda daha fazla yer almasını amaçlıyoruz.

Toplu taşıma araçlarını kullanamayacak durumda olan engelli bireyler için “Engelli Nakil Hizmeti” veriyoruz. Engelli bireyleri bulundukları yerden alıyoruz, özel donanımlı araçlarımızla onları sağlık kuruluşlarına ve diğer kuruluşlara ulaştırıyoruz.

“Engelli Ailelerine Kısa Mola Merkezi” kurduk. Merkez, Türkiye’de bir ilk. Engelli Ailelerine Kısa Mola Merkezi, Menteşe, Milas, Fethiye ve Marmaris ilçelerinde hizmet vermeye devam ediyor. Merkez, Muğla’da ikamet eden 5 yaş üstü engelli yakını olan tüm engelli ailelerinin kendilerine vakit ayırabilmesi, özel işlerini yapabilmesi, bu sürede engelli bireylerin güven içinde eğlenceli vakit geçirebilmesi için hizmet veriyor. Amaç, engellilere eğitim vermek değil, onların eğlenceli vakit geçirmesini sağlamak.

“Engelsİzciler Projesi”, engelli bireylerin ve ailelerin toplumsal hayata katılmasını sağlamak, kişisel gelişimlerini, becerilerini izcilik vasıtasıyla artırabilmek amacıyla hayata geçirildi. Proje kapsamında kamplarda çadır kurma, kişisel bakım ve bağımsız yaşamayla ilgili destekleyici eğitimler veriliyor. Bugüne kadar üç kere kamp düzenlendi, engelli bireyler ve aileleri eğlenceli vakit geçirdi. Engellilerin kamudaki haklarının neler olduğunu soru-cevap şeklinde anlatan “Engelli Hakları Kitabı” hazırladık. Kitap, görme engelliler için CD’ye basılarak dağıtılıyor.

Engelli bireylerin plajlara gidebilmesi ve güvenle denize girebilmesi için plajları engelli erişimine uygun hâle getirdik. Tekerlekli sandalye kullanan engelli bireyler artık denize kolaylıkla ulaşabiliyor. Ayrıca bedensel engelliler yüzer şezlonglar dizayn ettik. Bu sayede engelli bireyler yüzmeyi bilmeseler de denize girebiliyor. Muğla genelinde 19 plajı engelsiz hâle getirdik.

“Sessizliğime Ses Ol Projesi” kapsamında işitme engelli ailelere titreşimli bebek telsizi ulaştırdık. İşitme engelli aileler bu sayede bebeklerinin ağladığını veya uyandığını fark edebiliyor.

Engelli bireyler için evde bakım hizmeti (tıbbi, kişisel ve hijyenik bakım, beslenme ve diyet, psikolojik ve sosyo-ekonomik destek, hasta nakil) veriyoruz.

Engelli gençlerin istihdam edilmesini, temel yaşam becerilerini geliştirmeyi, topluma uyum süreçlerini desteklemeyi, bilgi ve becerilerini artırmayı hedefliyoruz. Sen de Gel Down Kafe’de Down sendromlu bireyler çalışıyor.

“Ulaşımda Dönüşüm Projesi” kapsamında Muğla genelinde hizmet veren ulaşım araçlarının tamamında engelli rampaları kullanılıyor. Ayrıca engelli bireyleri spor etkinliklerinde bir araya getiriyoruz, neleri başarabileceklerini görmelerini istiyoruz.

Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?

OSMAN GÜRÜN:
Tüm hizmetlerimiz engelli erişimine uygun şekilde planlanıyor. Bir önceki soruda projelerimizin içeriği hakkında bilgi vermiştim.

Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?

OSMAN GÜRÜN:
Sosyal hizmet politikalarını oluştururken insan odaklı ve hak temelli yaklaşımı ön planda tutuyoruz. Engelli ve engelsiz bireylerin aynı haklardan yararlanması ve aynı refah seviyesinde yaşayabilmesi için çalışıyoruz. Engelli bireyler için yapacağımız çalışmalarda kullanmak üzere ayrı bir bütçe oluşturduk.

4857 sayılı İş Kanunu’ndaki “50 kişi ve üzerinde işçi çalıştıran özel işyerleri %3 ve kamuya ait işyerleri %4 oranında engelli istihdam etmekle yükümlüdür,” maddesine istinaden hem idari birimlerde hem de istihdamı artırmak amacıyla açtığımız Sen de Gel Down Kafe’de engelli bireyleri istihdam ediyoruz.

Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?

OSMAN GÜRÜN:
Muğla’da engellilik konusunda faaliyet gösteren tüm STK’larla işbirliği yapıyoruz. Muğla’da engellilik alanında çalışan tüm sivil toplum kuruluşlarının (19 dernek ve 1 vakıf) bir araya gelmesiyle, ilgili kamu kuruluşlarının da katılımıyla Muğla Engelsiz Yaşam Platformu’nu kurduk. Bu çalışmamız da Türkiye’de bir ilk.

Türkiye’nin en genç büyükşehir belediyelerinden biri olmamıza rağmen engelli bireylere yönelik projelerimizde hassasiyetle çalışıyoruz. Engelli bireylerin yaşadığı sorunları çözmeyi, engelsiz bir kent yaratmayı ve toplumsal uyumu sağlamayı amaçlıyoruz.

Engelli bireylerin yaşadığı sorunların çözümü profesyonel bir yaklaşımı gerektirir. Sosyal belediyecilik anlayışımız doğrultusunda engelli bireylerin engelsiz bir hayata sahip olmasını ve istihdam edilmesini hedefliyoruz. Engelli bireylerin hakları görmezden gelinmemeli. Engelli bireyler ayrımcılığa maruz kalmamalı. Bu nedenle merkezî yönetimin ve yerel yönetimlerin politikaları engelli bireyleri desteklemeli, onlar için ulaşılabilir/erişilebilir hizmetler üretilmeli, onları toplumsal hayata dahil etmeli.


Önerilen Haberler