"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Hançerli: “Sistematik ayrımcılık ve toplumsal önyargılar ortadan kaldırılmalı”

  • 7 Şubat 2022
Avcılar Belediye Başkanı Turhan Hançerli Belediye Gazetesi'ne konuştu.

Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir?   

TURAN HANÇERLİ:
Dezavantajlı toplumsal gruplar bizim için öncelikli. Engelli hemşerilerimize verdiğimiz bir söz vardı. Sözümüzü tuttuk, engelli bireylerin ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştıracak, sosyal hayata aktif bir şekilde katılmalarına destek olacak “Gülten Nakipoğlu Engelli Yaşam Merkezi” projemizi hayata geçirdik.

Engelli bireylerin toplumsal hayatın içinde olmasını hedefleyerek yürüttüğümüz çalışmaları şöyle sıralayabilirim:

Gülten Nakipoğlu Engelli Yaşam Merkezi: Eğitim hayatını tamamlamış ya da eğitim hayatı devam eden engelli bireylerin toplumsal yaşam becerilerini destekleyen, sosyalleşmelerine olanak tanıyan çeşitli aktiviteler düzenliyoruz. Spor, müzik, drama ve hobi atölyeleriyle engelli bireylerin yeteneklerini ortaya çıkarıyoruz ve paylaşımda bulunmalarını sağlıyoruz. Merkez bünyesinde dört dernekle birlikte çalışmalar yürütüyoruz. Avcılar’da ikamet eden engelli bireyler, merkezin tüm etkinliklerinden ücretsiz yararlanıyor.

Engelli Koordinasyon Merkezi: Belediyemiz bünyesindeki Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Engelli Koordine Merkezi aracılığıyla Avcılar’da yaşayan engelli bireyler için sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam ve hukuki haklar konusunda danışmanlık hizmetleri sunuyoruz.

Engelli Yaşam Evi: Avcılar’da yaşayan engelli bireylerin sanattan spora, eğitimden eğlenceye kadar her türlü sosyal ihtiyaçları için hizmet alabilecekleri Engelli Yaşam Merkezi inşa ettik.

Ulaştırma Hizmetleri: Belediyemiz bünyesindeki Ulaştırma Müdürlüğü’nün hizmetleri doğrultusunda Avcılar’da yaşayan engelli çocuklar ve gençler için ücretsiz servis hizmeti veriyoruz, rehabilitasyon merkezlerine ve spor tesislerine ulaşımlarını sağlıyoruz.

Evde Bakım Hizmetleri: İhtiyaç sahibi engelli bireylere evde bakım hizmeti veriyoruz. Akülü, tekerlekli sandalye ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Beyaz baston ve işitme cihazı başta olmak üzere medikal araç-gereçler dağıtıyoruz.  

Destek Hizmetleri: Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Avcılar’da da engelli bireyler sosyal hayata katılırken bazı fiziki sorunlar yaşıyor. Kaldırımların dar olması, ağaçların yanlış yerlere dikilmesi gibi sorunlar nedeniyle engelli bireyler rahat hareket edemiyor. Daha erişilebilir bir ilçe oluşturabilmek için göreve geldiğim ilk günden itibaren ekip arkadaşlarımla birlikte çalışıyoruz. Birçok sorunu da çözdük. Ancak bunlar yeterli değil. Eksiklerimizi biliyoruz ve tamamlayacağız.

Kültür, Sanat ve El Becerileri: “Engelli Dostu” belediyecilik anlayışı doğrultusunda Avcılar’da yaşayan engelli bireylerin hayatın her alanına katılması için kültür, sanat ve el becerileri alanlarında eğitim çalışmaları yapıyoruz.

Sıcak Yemek Hizmeti: Belediyemiz bünyesindeki aşevi, Avcılar’da yaşayan engelli bireyler için günde iki öğün yemek çıkarıyor ve 365 gün hizmet veriyor.

Hasta Bezi Yardımı: İhtiyaç sahibi engelli bireylerin ve yatalak hastaların talebi doğrultusunda bez yardımında bulunuyoruz. Uygulamadan yararlanmak için rapor ibraz edilmesi gerekiyor.

İşitme Engelliler İçin Özel Maske: Pandemi döneminde işitme engelli bireylerin iletişim kurarken sorunlar yaşadığını fark edince özel bir maske üretme kararı aldık. Dudak okuyarak iletişimlerini sürdüren işitme engelli bireyler için özel ağız bölgesi olan şeffaf bir maske tasarladık. İşitme engelli bireyler ve aileleri 444 69 89 numaralı hat üzerinden Çözüm Merkezi’ni arayarak maske talep edebilirler.
                                                                                                                             
Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?
                               
TURAN HANÇERLİ:
Ülkemizdeki engelli bireyler, önyargılardan kaldırım taşlarına uzanan sistematik bir ayrımcılığa maruz kalıyor. Bunun başlıca örnekleri, kaldırımlara bırakılan panolar, plansız ve düzensiz oluşturulan alanlar.

2005 yılında çıkan kanun, 2012 yılında Türkiye’deki kamu kurumlarının erişilebilir olmasını öngörüyordu. Yıl 2022, bu kurumlar hâlâ erişilebilir değil. Üzgünüm, özür diliyorum. Bu konuyla ilgili çok çalıştık, yol katettik, ancak Avcılar henüz erişilebilir değil.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte ilçemizde prestij cadde çalışmasını başlattık. Avcılar, 2029 yılında caddeleriyle, sokaklarıyla erişilebilir bir ilçe olacak. Bunun sözünü şimdiden veriyorum.  

Ayrıca yaşadığımız kentin deprem gibi bir gerçekliği var. 17 Ağustos 1999’da yaşadığımız depremden ders alarak, olası bir depremde karşımıza çıkacak tehlike ve riskleri tek tek saptayıp çözüm yöntemleri belirledik. Şeffaf ve katılımcı yönetim gereği ilçemizde yaşayan 436.000 vatandaşla “Deprem Seferberlik Planı” hazırladık. Önceliğimiz, engelli bireylerin ve yakınlarının bu süreçte mağdur olmaması. Çalışmalarımızın en önemli adımı, depreme dayanıklı ve tamamen engelsiz bir Avcılar yaratmak. Kentsel dönüşüm çalışmalarımız kapsamında oluşturduğumuz modelle dört yıl içinde 40.000 daireyi ve dükkânı yenilemeyi hedefliyoruz. Bu sayede afet riski azaltılmış, daha güvenli, yaşanabilir ve tamamen engelsiz bir Avcılar’a kavuşacağız.

Avcılar Belediyesi Engelsiz Hayat Uygulaması’ndan da bahsetmek istiyorum. Avcılar Belediyesi Engelsiz Hayat Uygulaması, engelli bireylerin çevreyle iletişim kurmasını kolaylaştırmak için programlanmış mobil bir uygulama. İşaret dili bilmeyen vatandaşlar, işitme engelli vatandaşlarla işaret dili tercümanı eşliğinde iletişim kurabilecek. Aynı zamanda sesli harita sayesinde görme engelli vatandaşların konum engeli de ortadan kalkacak.           

Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?

TURAN HANÇERLİ
: Ben engellilik meselesini her zaman hak ve eşit yurttaşlık meselesi olarak gördüm. Bu anlayışla belediye başkanlığı görevini yürüttüğüm Avcılar’ı önyargılardan uzak, her vatandaşın eşit şartlarda keyifle yaşadığı bir ilçeye dönüştürmek için tüm gücümle çalışıyorum.

Engelli bireyleri toplumsal yaşama hazırlayacak ve toplumu bilinçlendirecek projeler üretmek, etkinlikler düzenlemek, her açıdan engelsiz bir hayatı temellendirmek, en önemli hedeflerimdendir. Biz, çıtayı yüksekte tutuyoruz. Ölçüyü aldığımız yer, insanların mutluluğu. Avcılar, engelli bireylerin haklarının gözetildiği ve onların toplumsal hayata aktif biçimde katılacağı örnek bir ilçe olacak. Bu sözü gönül rahatlığıyla verebiliyorum.

Avcılar Belediyesi, İstanbul´da en fazla engelli çalışanı olan kamu kuruluşları arasında yer alıyor. Belediyemiz 50 engelli çalışma arkadaşımız var. Belediyemiz bünyesindeki Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü başta olmak üzere diğer müdürlüklerimizle evrensel kriterlere uygun, engelsiz bir ilçe yaratmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?

TURAN HANÇERLİ:
25 yıldır engelli hakları savunuculuğu yapıyorum. 25 yıldır mücadele etmek zorunda kaldığım en önemli sorun, toplumsal önyargı. Toplumun kendi oluşturduğu normlardan farklı olmayı, toplumun dışında kalmayı gerektiren bir durum olarak gören anlayışla mücadele ettim. Üzülerek söylemeliyim ki, engelli bireyleri çaresiz bir hastalığa sahip, trajik durumdaki bir birey olarak görme önyargısından dolayı engelli bireyler hâlâ sorunlar yaşıyor. Ülkemizdeki engelli bireyler sistematik bir ayrımcılığa maruz kalıyor. Engelli bireylerin kimseye bağımlı olmadan kendi seçimlerini yapma hakkı ve özgürlüğü var. Onların insanlık onuruna ve bireysel özerkliklerine saygı gösterilmesi gerekiyor. Belediye başkanlığı görevimi de bu anlayışla sürdürüyorum. Engelli bireylere yönelik çalışmalarımızda Gülten Nakipoğlu Engelli Yaşam Merkezi’yle, bölgemizde faaliyet gösteren STK’larla ve gönüllü kuruluşlarla bir çatı altında buluştuk. Tüm engel gruplarına yönelik çalışmaları birlikte yürütüyoruz.  


Önerilen Haberler