"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Karalar: “Engelli bireylerin erişim hakkına uygun hizmetler üretilmeli”

  • 7 Şubat 2022
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Belediye Gazetesi'ne görüşlerini aktardı.

Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir? 

ZEYDAN KARALAR: Adana’da engelli bireylerin nüfusa oranı, ülke ortalamasının daima üzerinde seyrediyor. Bu nedenle Adana’yı engelli bireyler ve aileleri için daha yaşanabilir hâle getirmek ve engelsiz bir kent yaratmak için çalışıyoruz.

Belediyemizin Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü yer alıyor. Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü, engelli bireyler için destek malzemeleri dağıtıyor, farkındalık seminerleri ve konferansları düzenliyor, engelsiz projeler hazırlıyor ve ev ziyaretleri gerçekleştiriyor.

Göreve geldiğimiz günden bu yana Engelli Şube Müdürlüğü tarafından dağıtılan destek malzemeleri:

2019 yılında; 635 manuel, 81 akülü, 22 klozetli ve 45 çocuk boy tekerlekli sandalye, 321 adet beyaz baston.

2020 yılında; 136 manuel, 29 akülü, 8 klozetli ve 10 çocuk boy tekerlekli sandalye, 6 adet beyaz baston.

2021 yılında; 516 manuel, 76 akülü, 27 klozetli ve 26 çocuk boy tekerlekli sandalye, 42 adet beyaz baston, 11 adet yürüteç.

2021 yılında 932 engelli bireyi ve ailesini aradık, sorunlarını ve taleplerini dinledik, sorunlara çözüm bulmaya çalıştık. 292 engelli bireye ve ailesine hijyen kiti, gıda kolisi ulaştırdık.

Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği ve üç engelli derneğiyle birlikte beş farklı engel grubundan 24 engelli birey için cep telefonu fotoğraf kursu düzenledik. Bu kurstaki çalışmalarla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda bir sergi açtık.

Engelli bireyler, engelli dernekleri, belediye çalışanları ve vatandaşlar için eğitici, bilgilendirici, farkındalık yaratan seminerler ve toplantılar düzenledik.

Halk Eğitim Merkezi’yle işbirliği yaparak, işitme ve konuşma engelli bireylere daha iyi hizmet vermek için belediyemizin farklı daire başkanlıklarında çalışan 32 işçiye ve memura işaret dili eğitimi verdik. İşaret dili eğitimi alan personelimizin bir kısmını eğitmen yapmayı planlıyoruz.

Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?

ZEYDAN KARALAR: Engelli bireylerin erişim hakkına uygun hizmetler üretmek, en önemli görevlerimizden biri. Engelli bireyler için tekerlekli sandalye sürüş yolunun revizyonu yapıldı. Kaldırımlardaki engelleri kaldırdık. Görme engelliler için sarı iz yürüme yolu sayısını artırdık.

Tekerlekli sandalyelerin bakım-onarım işlemlerini yapmak amacıyla atölye açtık. Atölyedeki tecrübeli teknisyen ve teknikerler yaklaşık 300-400 tekerlekli sandalyeyi tamir ediyor. Bu tekerlekli sandalyeleri engelli bireylerin kullanımına sunacağız.

Molaevi kurduk. Engelli bireylerin aileleri, çocuklarını Molaevi’nde iki-üç saatliğine tecrübeli psikologlara, eğitmenlere ve destek elemanlarına emanet edebiliyor. Böylece aileler kendilerine zaman ayırabiliyor.

Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?

ZEYDAN KARALAR: Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarımızı oluştururken her engelli bireye eşit mesafede duruyoruz, oluşturduğumuz bütçeyle engelli bireylerin yaşadığı sorunları çözmeye gayret ediyoruz.

Belediyemiz bünyesinde farklı engel gruplarından 201 engelli birey çalışıyor. Engelli personelin iş sağlığı ve güvenliği için gerekli işlemleri, periyodik muayenelerini ve düzenli sağlık taramalarını yapıyoruz, eğitimler veriyoruz. Sosyal belediyecilik anlayışımız kapsamında toplum sağlığı için engelli bireylere ve ailelerine verdiğimiz desteği artırıyoruz.


Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?

ZEYDAN KARALAR: Adana’da faaliyet gösteren engelli dernekleriyle, kurum-kuruluşlarla ve rehabilitasyon merkeziyle iletişim hâlindeyiz ve işbirliği yapıyoruz. Ortak paydada buluşmak ve çalışmalar yapmak için yol haritası çıkarıyoruz.

Engelli/özel gereksinimli bireylerin ve ailelerinin sorunları sadece malzeme eksiklerini tamamlamakla, mali destek vermekle çözülemez. Onların, aileleriyle birlikte toplumsal yaşama dahil edilmesi çok önemli.

Engelli/özel gereksinimli bireylerle ilgili toplum da bilinçli olmalı. Toplumsal farkındalığın oluşturulması için merkezî yönetimin, belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının, ilgili derneklerin ve vatandaşların güç birliği yapması, bilimin ışığında, sosyal devlet anlayışıyla hareket edilmesi gerekiyor.

Engelli/özel gereksinimli bireylerin ve ailelerinin yaşadığı sorunları çözmek, onları toplumsal yaşama dahil etmek için üzerimize düşenden fazlasını yapmaya hazırız.


Önerilen Haberler