"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Savaş: “Engelli bireylere her konuda destek olmaya çalışıyoruz”

  • 7 Şubat 2022
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Belediye Gazetesi'nin sorularını yanıtladı.

Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir?   

LÜTFÜ SAVAŞ:
Belediyemiz bünyesindeki Engelli Hizmet Birimi 2016 yılında hizmet vermeye başladı. Diğer sorularda faaliyetlerimizden bahsedeceğim.

Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?

LÜTFÜ SAVAŞ:
Engelli Hizmet Birimi’yle birlikte erişilebilirlik kanunu çerçevesinde belediye ana ve ek hizmet binasında, spor kompleksinde, sosyal tesislerde ve ilçelerdeki hizmet binalarıyla HATSU binalarında “uygunluk” çalışmaları yapıyoruz. Engelli rampaları, görme engelliler için hissedilebilir yüzey, engelli WC’leri, engelli araç otoparkları için gerekli çalışmaları tamamladık. HADO hizmet binasının “erişilebilirlik uygunluğu” çalışması da bitmek üzere. Görme engelliler için hissedilebilir yüzey ve engelli rampaları erişilebilirliğe uygun. HADO hizmet binasının açılışı yapılmadan engelli otoparkı tamamlanacak. Belediyemizin spor kompleksi engelli bireylerin kullanımına uygun. Engelli bireylere akülü ve manuel sandalye, engelli motoru, engelli bakım yatağı gibi destekleyici cihazlar konusunda destek veriyoruz, bu cihazları ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ulaştırıyoruz. Ayrıca cihazların bakım-onarım işlemlerini de yapıyoruz.

Engelli bireylerin ulaşımda sorun yaşamaması için Ulaşım Daire Başkanlığı’yla koordineli çalıştık. Belediyemizin hizmet araçlarının, toplu taşıma araçlarının asansörlü olması, özel halk otobüslerinin ve dolmuşların engellilerin kullanabileceği şekilde düzenlenmesi için çalışmaları tamamladık. Araçlar, yönetmeliğe uygun olarak trafiğe çıkıyor.

Antakya, İskenderun, Arsuz, Yayladağı, Reyhanlı, Defne, Samandağı, Kırıkhan ve Dörtyol’daki ana arterlere engelli araç şarj üniteleri monte ettik. Bu uygulamayla engelli bireyler, araçlarının aküsünü doldurabiliyor. Hedefimiz, engelli bireylerin toplu taşıma araçlarından rahatlıkla faydalanabilmesi. Engelli araç şarj üniteleriyle engelli bireylerin yolculuk esnasında yaşayabileceği sorunları ortadan kaldırdık.

Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?

LÜTFÜ SAVAŞ:
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nde 61, Hatay Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) bünyesinde 65 engelli personel istihdam edilmektedir.

Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?

LÜTFÜ SAVAŞ:
Engelli dernekleriyle etkinlikler düzenliyoruz, bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunuyoruz. Engelli bireyleri evlerinde ziyaret ediyoruz. Belediyemizin imkânları doğrultusunda onların istek ve taleplerini karşılıyoruz. Engelli hakları konusunda bilgilendirme yapıyoruz. Yaklaşık 1.000-1.250 engelliye ulaştık. Hatay’da faaliyet gösteren 32 engelli derneğiyle iletişimimiz devam ediyor. Bu dernekler engelli bireylerle özel gereksinimli (Down sendromu, otizm vs.) bireylere yönelik faaliyetler gerçekleştiriyor.

Belediyemizin spor kulübü bünyesinde tekerlekli sandalye basketbol, işitme engelliler futbol, engelliler okçuluk ve yüzme branşları var. Bu sayede engelli bireylerin ruhsal ve fiziksel gelişimlerine katkıda bulunuyoruz.

HATMEK-MEB işbirliğiyle 2018-2019-2020 yıllarında işaret dili kursu verildi. Kurs, yeni dönemde de devam ediyor.

2018

291 KİŞİ

2019

139 KİŞİ

2020

64 KİŞİ


Önerilen Haberler