YÜKLENİYOR
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Belediye Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.
Dezavantajlı toplumsal gruplar içinde yer alan engelli bireylere yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Belediyenizin Engelli Hizmet Birimi var mı? Varsa, birimin faaliyetleri nelerdir?
VAHAP SEÇER: Belediyemiz bünyesinde Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Engelliler Şube Müdürlüğü bulunuyor. Engelliler Şube Müdürlüğü, Toroslar’daki Engelsiz Yaşam Merkezi’nde, Yenişehir’deki Engelsiz Yaşam Parkı’nda ve Tarsus’taki Tarsus Mola Evi’nde hizmet veriyor. Hizmet binası olmayan ilçelerimizde de çalışmalarımızı daire başkanlığımız aracılığıyla sürdürüyoruz.
Engelsiz Yaşam Merkezi’ndeki hizmetlerimizi şöyle sıralayabilirim:
Mola Evi: Bu hizmete 2020 yılında başladık. Amacımız, engelli bireylerin ailelerine zaman yaratmak ve engelli bireylere destek (sosyo-kültürel alanda ve eğitimde) vermek. Mola Evi’nde özel eğitim ve okul öncesi öğretmenleri, bakım personeli ve psikolog çalışıyor. Mola Evi hizmeti kapsamında “Görüntülü Destek Hattı” hizmeti de başlattık. Mola Evi’ne 206 öğrenci kayıtlı. Geçen yıl 1.622 Mola Evi hizmeti ve 1.847 Görüntülü Destek Hattı hizmeti verdik.
Psiko-Sosyal Destek Hizmetleri: Psikologlar tarafından engelli bireylere veya ailelerine her konuda destek veriliyor.
Duyu Bütünleme Hizmeti: Özel gereksinimli bireylere ücretsiz duyu bütünleme hizmeti veriyoruz. Bugüne kadar haftalık ortalama 20 seans olmak üzere toplam 1.099 seans hizmet verildi. Özel gereksinimli çocukların duyusal gelişimlerine katkı sunan, sosyal gelişimlerini destekleyen bu hizmetimiz, Sağlıklı Kentler Birliği tarafından bu yıl 11.’si düzenlenen En İyi Uygulama Yarışması’nda ödül de aldı.
Transfer Aracı Hizmeti: Daha çok merkez ilçelerimizde verilen bu hizmetle ihtiyacı olan engelli bireyleri hastanelere ya da sağlık merkezlerine ücretsiz ulaştırıyoruz.
Medikal Malzeme Desteği: Engelli bireylere medikal malzeme desteği veriyoruz.
Medikal Malzeme Bakım-Onarım Hizmeti: Mersin’de ikamet eden engelli bireylerin tekerlekli ve/veya akülü sandalyelerinin bakım-onarım işlemlerini yapıyoruz. Engelli bireylerin tekerlekli ve/veya akülü sandalyesinde sorun varsa, atölyemizde sandalyeleri kullanılabilir duruma getiriyoruz.
Engelli Birey Sportif Beceri ve Koordinasyon Eğitimi: 12 yaş altı engelli çocuklara haftalık ortalama 30 seans hizmet veriliyor.
Fitness Salonu Hizmeti: Engelli bireylerin fitness salonumuzdan yararlanmasını sağlıyoruz.
İşaret Dili Tercümanlığı Hizmeti: Kamu hizmetlerinden yararlanırken engelli bireylerin sorun yaşamaması için bu hizmeti veriyoruz.
Mesleki Kurslar, Bilgisayar ve Hobi Kursları: Kurslar, Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle sürüyor. Geçen yıl 480 engelli birey bu hizmetten faydalandı.
Engelli Birey Veri Tabanı Çalışmaları: 2021 yılının başında 19.144 olan kayıtlı engelli birey sayısı 2021 sonunda 32.335’e yükseldi.
Engelsiz Yaşam Parkı’ndaki faaliyetlerimiz de şöyle:
Gelişimsel Oyun Terapisi: Üçerli ya da dörderli gruplar hâlinde oluşturuluyor. Derslerde iki veya üç normal gelişimli öğrenci ve bir kaynaştırma öğrencisi yer alıyor. Yaş seviyelerine göre üç grup oluşturuluyor. Her grup üç ay süreyle haftada iki gün olmak üzere gelişimsel oyun terapisi alıyor. Gelişimsel oyun terapisi gruplarında psikolog, özel eğitim öğretmeni ve çocuk gelişimi-eğitimi uzmanı görev yapıyor.
Sportif ve Kültürel Aktiviteler: Terapi amaçlı yüzme aktivitesi ve yüzme kursu, fitness eğitimi ve survivor hareket parkuru, BOCCE aktiviteleri, engelsiz halk oyunları, vals ve resim kursu aktiviteleri yapılıyor.
Tarsus Mola Evi: 1 Kasım 2021’de hizmete başladı. Kısa süre içinde 132 seans hizmet verildi.
Ayrıca engelli bireylere yönelik farkındalık çalışmaları da yürütüyoruz. Geçen yıl içinde 46 tane farkındalık çalışması gerçekleştirdik. Bu çalışmalara toplam 2.148 kişi katıldı.
Avrupa Kentsel Şartı’na göre engelli bireylerin en önemli haklarından biri, erişim hakkı. Kentsel alanları/mekânları düzenlerken ve hizmetleri planlarken engelli bireylerin erişim hakkını göz önünde tutuyor musunuz? Engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için erişilebilir ve sürdürülebilir hangi hizmetleri hayata geçirdiniz?
VAHAP SEÇER: Engelli bireylerin ulaşımda sorun yaşamaması için çevre dostu CNG’li otobüslerimizin tamamı erişilebilirlik standartlarına uygundur. Akıllı durak sistemine de geçiyoruz. Ayrıca akıllı kent uygulamasında örnek teşkil eden “TEKSİN” uygulamamız üzerinden otobüslerin hareket saatleri ve nerede oldukları takip edilebiliyor.
Mersin’de yaşayan ve toplu taşıma araçlarını kullanamayan ortopedik engelli bireyler için ücretsiz transfer hizmeti veriyoruz. Düzenlenen etkinliklere engelli bireylerin katılmasını sağlamak amacıyla servis imkânı sağlıyoruz.
Konferans, toplantı, canlı yayın ve sosyal etkinliklerde işitme ve konuşma engelli ya da kendini sözel olarak ifade edemeyecek seviyede dil ve konuşma bozukluğu olan engelli bireylerin iletişimine yardımcı olmak amacıyla işaret dili gramer yapısı ve yazım kurallarına göre hazırlıklı veya hazırlıksız çeviri yapabilme becerisine sahip nitelikli kişiler tarafından simultane çeviri yapılıyor.
İşitme engelli bireyler, erişilebilir çağrı merkezi hizmeti sayesinde mahkeme, karakol, noter, hastane ve benzeri kamu kurum ve kuruluşlarında veya kamuya açık diğer yerlerde iş ve işlemlerini takip ederken kendilerini ifade etmekte zorlandıklarında görüntülü destek hattını arayıp hizmet ve tercüman desteği alıyorlar. Ayrıca kamuya açık alanlarda kaldırım, otopark, park, tuvalet, hizmet binaları yaparken projelendirme safhasından başlayarak erişilebilirliği ön planda tutuyoruz. Belediyemize ait işletmeler de erişilebilir şekilde tüm vatandaşlara hizmet veriyor.
Engelli bireyler için sosyal hizmet politikalarınızı oluştururken dikkat ettiğiniz unsurlar nelerdir? Bu kapsamda ayrı bir bütçe oluşturdunuz mu? Belediyenizde engelli bireyleri istihdam ediyor musunuz?
VAHAP SEÇER: Öncelikli hedefimiz, engelsiz bir kent yaratmak. Bu kapsamda belediyemiz bünyesindeki daire başkanlıklarıyla engelli bireylerin sosyal ve kültürel hayata katılması için çalışıyoruz. Engelli bireylere yönelik sosyal tesisler inşa etmeyi, sosyal yardımların ve hizmetlerin devamlılığını sağlamayı, engelli bireylere hukuki açıdan destek olmayı, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmayı, kentteki binaları, toplu taşıma araçlarını ve açık alanları engelli bireylerin erişimine uygun hâle getirmeyi, engelli bireylerin spor yapması için olanakları geliştirmeyi ve engelli bireylerin bütün hizmetlerden eşit yararlanmasını amaçlıyoruz. Belediyemizin bütün birimleri ve daire başkanlıkları engelli bireyler için yapılacak çalışmalar için bütçe ayırıyor. Engelli personel istihdamında da üzerimize düşenin fazlasını yapıyoruz.
Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek ve ayrımcılıktan korumak için STK’larla, gönüllü kuruluşlarla işbirliği yapıyor musunuz? Toplumla bütünleştirici çalışmaları yaygınlaştırmak için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler sizce nelerdir?
VAHAP SEÇER: Engelli bireylerle çalışan STK’larla, gönüllü kuruluşlarla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, özel kuruluşlarla iletişim kuruyoruz, işbirliği yapıyoruz. Özel günlerde ve haftalarda farkındalık etkinlikleri düzenliyoruz. Engelli bireylerle çalışan kurum ve kuruluşlara destek veriyoruz. Engelli bireyleri her açıdan toplumla bütünleştirmek için farklı disiplinler ve bakış açıları desteklenmeli, STK’larla, kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapılmalı. Engelli bireyler için yapılacak çalışmalar bütüncül ve kapsayıcı olmalı. Bu anlayışla proje fikirleri üretiyoruz, işbirliği yaparak bu projeleri hayata geçiriyoruz.