YÜKLENİYOR
Seçimlerde iktidara geldiğimizde, TBMM’nin elinden alınan yetkilerini ve kaybettirilen itibarını milletin meclisine iade edeceğiz.
2018 yılında yürürlüğe konulan, adına “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” denilen, ancak tek kişiye bağlı, denetimsiz bir sistem olarak ortaya çıkan rejim, demokrasinin işleyişine ve TBMM’nin saygınlığına zarar verdi. Bu süreçte TBMM birçok yetkisini kaybetti. Yasamanın, yürütme üzerindeki denetim yetkisi de neredeyse ortadan kaldırıldı. Doğrudan denetim yapabilme aracı olarak milletvekillerinin elinde sadece yazılı soru önergeleri kaldı. Ancak atamayla göreve gelen ve kendilerini yalnızca tek adama karşı sorumlu hisseden bakanlar, milletvekillerinin sorularının büyük bölümünü yanıtsız bırakmaya, yanıt verdiklerinde de sorularla ilgisi olmayan kopyala-yapıştır cevaplar hazırlamaya başladı.
Anayasanın 98. maddesinde, yazılı soru önergelerinin en geç 15 gün içinde usulüne uygun şekilde cevaplandırılması gerektiği hükme bağlanmıştır. Ancak bırakın 15 günü, bir yılı aşkın süredir yanıtlanmayan soru önergeleri bulunmaktadır. TBMM’nin zedelenen denetim yetkisini, verdiğim bazı soru önergelerinden örneklerle anlatmak isterim.
2 Kasım 2020’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdim. Önergede, bakanlığın hangi belediyelere kaç adet araç hibe ettiğini ve yine hangi belediyelere hangi tutarda nakdi yardım yapıldığını sordum. Bakanlıktan tam 40 gün sonra yanıt geldi. Gelen yanıtta sorularımızla ilgisi olmayan, “Belediyelere bütçe imkânları çerçevesinde yardım yapılmaktadır,” cümlesi yer aldı.
10 Eylül 2021’de aynı konuda bir soru önergesi daha verdim. Aylar sonra gelen yanıtta yine aynı cümle yer aldı. Yetmedi, aynı soruları CİMER üzerinden sordum, maalesef yine aynı cevapla karşılaştık. Ayrıca belediyelerin bankası olan İLBANK’ın hangi belediyelere hangi tutarda kredi desteği sağlandığını da sorduk. Bu sorularımıza ise, “Bankaya ait sırların açıklanamayacağı,” yanıtını aldık.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da belediyelere asfalt seriminde kullanılan BİTÜM malzemesi yardımında bulunuyor. Bu yardımın hangi belediyelere yapıldığını soru önergesiyle sorduk, aynı şekilde, “İmkânlar ölçüsünde yardım yapılmaktadır,” yanıtını aldık. İçişleri Bakanlığı’na verdiğimiz bir soru önergesinin sorularımızla ilgisi olmayan yanıtı da tam 306 gün sonra geldi.
Siyasi iktidarın, milletvekillerinin vatandaş adına sorduğu sorulara zamanında ve doğru yanıtlar vermemesinin nedeni ancak gerçeklerden korkmakla açıklanabilir. Bu korku hâli, veremeyecek hesabı olanlar için geçerlidir.
İktidar yanıt vermese de, biz vatandaşları doğru bilgilendirmeye devam edeceğiz. İlk seçimlerde iktidara geldiğimizde ise, TBMM’nin elinden alınan yetkilerini ve kaybettirilen itibarını milletin meclisine iade edeceğiz.