YÜKLENİYOR
Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın görüşlerini Belediye Gazetesi’ne aktardı.
Belediyenizin gençlere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Gençleri yerel karar alma süreçlerine dahil etmek için “Gençlik Birimi”, “Gençlik Meclisi” gibi katılım mekanizmaları oluşturdunuz mu?
ÇETİN AKIN: Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için TURBEM Merkezi’ni ilçemize kazandırdık. Gençler, merkezdeki uzman eğitimciler tarafından lise ve üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Pandemi döneminde eğitime online devam eden öğrenciler için tablet kampanyası başlattık. Kısa sürede bağışlanan 367 tableti, ihtiyaç sahibi öğrencilere ulaştırdık. “Paylaştıkça Çoğalır, Paylaştıkça Aile Oluruz” projemiz kapsamında üniversite öğrencilerinin yemek ihtiyacını sağlıklı bir şekilde karşılanmasını sağladık. Aşevi ve Hayır Merkezi’nde hazırlanan yemekleri 3.5 TL karşılığında gençlere sunduk.
Madde bağımlılığının önlenmesi, genç istihdamının artırılması, meslek edindirme eğitimlerinin yaygınlaştırılması, barınma sorununun çözülmesi, burs, ulaşım ve internet ihtiyacının karşılanması, spor faaliyetlerinin teşvik edilmesi için çalışmalarınız var mı?
ÇETİN AKIN: “İş Arayan İş bulacak, Turgutlu’muz Kazanacak” sloganıyla hayata geçirdiğimiz “Turgutlu Kariyer” projemiz dahilinde genç istihdamını artırıyoruz. Atatürk Kültür Sanat ve Gençlik Merkezi’nde mesleki kurslar düzenliyor, gençlerin ilgi ve becerilerine uygun meslekleri seçmesine yardımcı oluyoruz. Kırsal mahallelerde yaşayan gençlerin internete erişim sorununu ortadan kaldırmak için altyapı çalışmalarımızı tamamladık. “Sporla Büyüyen Gençlik” projemiz kapsamında sporun birçok branşında geleceğin yıldız sporcularını yetiştiriyoruz. Kadın basketbol ve voleybol takımlarımızla hem profesyonel liglerde ilçemizi başarıyla temsil ediyoruz hem de gençlerin sporla iç içe olmasını sağlıyoruz.
Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek, gençlere psiko-sosyal danışmanlık/destek hizmeti vermek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu süreçte üniversitelerle, gençlik örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptınız mı?
ÇETİN AKIN: Tiyatroya ve sanata gönül veren gençlerle birlikte belediyemiz bünyesinde “Üniversite Tiyatro” ekibini kurduk. Ekibimiz, birbirinden başarılı, farkındalık yaratan, güzel oyunlara imza attı. “Dünya Çocuk Kitapları Haftası” kapsamında anlamlı bir etkinlik düzenledik. Gönüllü üniversite öğrencileri, etkinliğe katılan çocuklara kitap okudu. “Üniversite Tiyatro” ekibi, çocuklarla drama çalışmaları yaptı. Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi’yle işbirliği yapıyoruz. Gençlerin akademik, mesleki, sosyal, kültürel bilgi ve becerilerini artıracak her çalışmanın, projenin paydaşı olmaktan mutluluk duyuyoruz.
Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir? Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli mi?
ÇETİN AKIN: Gençlerin yaşadığı en büyük sorun, ne yazık ki, işsizlik. Bu nedenle istihdamda gençlik kotası olması gerektiğini düşünüyoruz. Gençlerin karar alma süreçlerine dahil olması için belediye meclislerinde de gençlik kotası olmalı. Gençlerin gönüllülük faaliyetlerine katılımını sağlayacak, görüş ve önerilerini dikkate alacak çalışmaların hayata geçirilmesi de son derece önemli. Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatların kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli değil.