"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Albayrak: “Eğitimde ve istihdamda planlama yapılmalı”

  • 14 Mart 2022
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kadir Albayrak Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin gençlere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Gençleri yerel karar alma süreçlerine dahil etmek için “Gençlik Birimi”, “Gençlik Meclisi” gibi katılım mekanizmaları oluşturdunuz mu?
KADİR ALBAYRAK:
Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Gençlik Hizmetleri ve Spor Şube Müdürlüğü, gençlere yönelik çalışmalar yapıyor. Tekirdağ Kent Konseyi’nde Gençlik Meclisi var. Fikri, vicdanı ve irfanı hür nesillerin yetişmesi için “11 İlçeye 11 Okul” projemizi hayata geçirdik. Çorlu’da inşa ettiğimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk Spor Lisesi, Trakya Bölgesi’nin ilk ve tek spor lisesi olma özelliğini taşıyor.

19 Mayıs 2019 tarihinde 100 genci Samsun’a göndererek kutlama programına katılmalarını sağladık. Millî mücadele döneminin önemli mekânlarını ve müzeleri ziyaret eden gençler, Atatürk Anıtı’nın önünde hatıra fotoğrafı çektirerek oradaki mutlu ve gururlu anlarını ölümsüzleştirdiler. Pandemi öncesinde, Türkiye’nin ünlü sanatçılarının sahne aldığı konserleri de içeren üç günlük Gençlik Festivali düzenledik.

Gerek devlet kurumlarıyla gerek sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak yarışmalar düzenliyoruz. Türkiye Güreş Federasyonu’nun düzenlediği ulusal güreş turnuvalarına ev sahipliği yapıyoruz. Tekirdağ Liman İşletme Müdürlüğü işbirliğiyle 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda yüzme yarışları düzenliyoruz. Çorlu Belediyesi’yle işbirliği yaptık, yarıyıl tatilinde öğrenciler için buz pateni pisti kurduk.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk kitabını bastık. Yetişkinler, gençler ve çocuklar için üç ayrı formatta bastığımız Nutuk kitabını ücretsiz dağıtıyoruz. Gençler için eğitimden kültüre, spordan eğlenceye kadar birçok hizmeti hayata geçiriyoruz.

Madde bağımlılığının önlenmesi, genç istihdamının artırılması, meslek edindirme eğitimlerinin yaygınlaştırılması, barınma sorununun çözülmesi, burs, ulaşım ve internet ihtiyacının karşılanması, spor faaliyetlerinin teşvik edilmesi için çalışmalarınız var mı?  
KADİR ALBAYRAK:
Belediyemizin Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Kadın Danışma Merkezleri’nin öncülüğünde, uzman psikolog ve sosyologların katılımıyla madde bağımlılığının önlenmesi amacıyla okullarda seminerler düzenledik.

Meslek edindirme kurslarında (TEMEK) çeşitli branşlarda eğitimler vererek gençlere meslek kazandırıyoruz. YKS’ye giren öğrencileri yalnız bırakmıyoruz, sınav öncesinde maske, su ve dezenfektan dağıtıyoruz.

Üniversite vizyonumuz kapsamında üniversite öğrencilerine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Kentimize üniversite eğitimi için gelen öğrenciler kalacak bir yer bulana kadar barınma ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Şehiriçi toplu ulaşım hizmetlerimizden öğrencilerin indirimli yararlanmasını sağlıyoruz. Sahilde, meydanlarda ve parklarda ücretsiz WiFi hizmeti sunuyoruz.

Gençlerin daha iyi koşullarda spor yapabilmesi için Tekirdağ genelinde 10 adet kapalı halı saha inşa ettik. Ayrıca hizmete sunduğumuz parkların büyük bir bölümünde basketbol-voleybol sahaları, fitness aletleri ve kaykay-paten pistleri bulunuyor.

Muratlı’da gençlerin yüzme sporunu öğrenmesi ve geleceğin başarılı sporcularının yetişmesi amacıyla Yarı Olimpik Yüzme Havuzu Projesi’ni hayata geçirdik. Tesiste gençlere yüzme eğitimi veriyoruz. Önümüzdeki yıllarda Muratlı’da başarılı yüzme sporcularının yetişeceğine yürekten inanıyorum. Öte yandan, Çerkezköy Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nun yapımı devam ediyor. Tesis, Trakya Bölgesi’nin en büyük spor tesisi olacak 3.500 seyirci kapasiteli spor kompleksini Çorlu’da inşa ediyoruz.

Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek, gençlere psiko-sosyal danışmanlık/destek hizmeti vermek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu süreçte üniversitelerle, gençlik örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptınız mı?
KADİR ALBAYRAK:
Katılımcı yönetim anlayışımız doğrultusunda lise ve üniversite öğrencileriyle, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geliyoruz, onların istek ve önerilerini dinliyoruz. Kentimize üniversite eğitimi için gençlerin Tekirdağ’ı daha iyi tanıması ve benimsemesi için kültürel, sosyal ve sportif faaliyetler düzenliyoruz. Belediyemiz bünyesindeki Kadın Danışma Merkezleri’nde görev yapan uzman psikologlar ve sosyal hizmet görevlileri, ihtiyaç dahilinde gençlere ve ebeveynlerine danışmanlık hizmeti veriyor. Üniversite, belediyemizin beş temel vizyonundan biri. Namık Kemal Üniversitesi’yle işbirliği yapıyoruz. Paneller, sempozyumlar ve konferanslar düzenliyoruz.

Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir? Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli mi?
KADİR ALBAYRAK:
Türkiye, genç nüfus imkânını iyi değerlendirmeli. Öncelikle eğitim hizmetlerinin en iyi şekilde verilmesi gerekiyor. Meslek branşları, ülke ekonomisi ve iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda eğitim alanında planlama yapılmalı. Ülkemizin insan kaynağının değerlendirilmesi için her alanda liyakat esas alınmalı. Gençlere yönelik hizmetlerde yerel yönetimlerin eğitimden istihdama, spordan sosyal faaliyetlere kadar geniş bir yelpazede yapabileceği çok şey var. Bu alanda zaten yetersiz olan bütçe kalemleri, belediyelere tahsis edilen ödeneklerde kesintiye gidilmesi nedeniyle daha da azaldı. Ülkemizin gelişmesi, ilerlemesi ve kalkınması için gençlere yönelik politikaların ivedilikle hayata geçirilmesi gerekiyor.


Önerilen Haberler