YÜKLENİYOR
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.
Belediyenizin gençlere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Gençleri yerel karar alma süreçlerine dahil etmek için “Gençlik Birimi”, “Gençlik Meclisi” gibi katılım mekanizmaları oluşturdunuz mu?
AHMET ATAÇ: Tepebaşı Belediyesi olarak bir “üniversite kenti” olan Eskişehir’de birçok çalışma yapıyoruz. İlçemizin üç ayrı noktasındaki gençlik merkezleri, Eskişehirli gençlerin vazgeçilmezi oldu diyebiliriz. Yıl içinde birçok eğitim ve sosyal faaliyetle gençlere hizmet veren merkezler, gençlerin gelişimine katkıda bulunuyor. Temmuz 2011’de 19 Mayıs Gençlik Merkezi hizmete açıldı. Mart 2014’te 29 Ekim Gençlik Merkezi faaliyete başladı. Mart 2019’da 2 Eylül Gençlik Merkezi’ni hizmete sunduk. Belediyemiz bünyesinde Gençlik Meclisi de var.
Madde bağımlılığının önlenmesi, genç istihdamının artırılması, meslek edindirme eğitimlerinin yaygınlaştırılması, barınma sorununun çözülmesi, burs, ulaşım ve internet ihtiyacının karşılanması, spor faaliyetlerinin teşvik edilmesi için çalışmalarınız var mı?
AHMET ATAÇ: Belediyemiz bünyesindeki gençlik merkezlerinde eğitimler ve etkinlikler düzenliyoruz, gençlerin sosyal yaşama ve iş yaşamına adapte olmasına katkıda bulunuyoruz. Bu bağlamda çeşitli kurumlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyoruz. İlgili kurum ve kuruluşların desteğiyle madde bağımlılığına ilişkin eğitimler, istihdama yönelik eğitimler (CV hazırlama, iş görüşme teknikleri), yabancı dil ve kişisel gelişim eğitimleri, spor alanında da pilates, zumba, doğa yürüyüşleri gibi eğitimler ve etkinlikler düzenliyoruz. Üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmek için belediyemizin misafirhanesini öğrencilerin hizmetine sunduk. Öğrencilere ücretsiz akşam yemeği desteği de sunuyoruz. Ücretsiz hizmetlerimizin arasında çalışma salonları, kütüphane, bilgisayar ve internet de yer alıyor. Gençlik merkezlerinin temel hedefi, gençlerin ihtiyaçlarını (eğitim, mekân vb.) karşılamak.
Öte yandan, kardeş şehrimiz Treptow-Köpenick Belediyesi’yle işbirliği yaparak Aralık 2018’de Tepebaşı Sosyal Kuluçka Merkezi’ni hizmete açtık. Merkez, gençlerin ve vatandaşların istihdam sürecinde karşılaştığı sorunların çözümüne yönelik çalışmalara ev sahipliği yapıyor. Girişimcilik başta olmak üzere gençlerin iş yaşamında etkin rol üstlenmesi için eğitim çalışmaları yapıyoruz. Tepebaşı Sosyal Kuluçka Merkezi, gençlere iş kurma konusunda destek veriyor, gençleri teşvik ediyor ve yeni istihdam alanları yaratmayı amaçlıyor. Bu kapsamda eğitim çalışmaları ücretsiz. Merkezin çalışmaları dahilinde gençlerin yatırımcılara ulaşması, sektöre yönelik çalışmalar yapan gençlerin her konuda desteklenmesi amaçlanıyor. Merkezde, tasarım alanında eğitim gören öğrencilerin kullanması için 3D yazıcı olanağı da sunuyoruz.
Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek, gençlere psiko-sosyal danışmanlık/destek hizmeti vermek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu süreçte üniversitelerle, gençlik örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptınız mı?
AHMET ATAÇ: Gençler, onlarla birlikte düzenlediğimiz sosyal sorumluluk programlarında bilgi ve becerilerini geliştiriyor, ilçemizin dezavantajlı kesimlerine destek olmak için projeler üretiyor ve uyguluyor. Bu projelerde ilçemizdeki sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversitelerin gençlik kulüpleriyle ortak çalışmalar yapıyoruz, gönüllü çalışmalar için gençleri teşvik ediyoruz. Gençlik merkezlerinin bünyesinde gençler için psikolog desteği veriyoruz.
Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir? Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli mi?
AHMET ATAÇ: Açıkçası, giderek derinleşen ekonomik kriz, ülkedeki tüm kurum ve kuruluşlarda olduğu gibi bizi de maddi açıdan olumsuz etkiliyor. Gençlerin ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bütün ümidim gençliktedir,” sözüne tüm benliğimizle inanıyoruz. Bu ilkeden hareketle, gençlere kendilerini geliştirebilecekleri, değerlerine değer katabilecekleri ortamlar hazırlamayı amaçlıyoruz. Gençler, yaptığımız çalışmalara yoğun ilgi gösteriyor. Böylece başarılı olduğumuzu anlıyoruz. Zira yılda 40.000’den fazla genç, belediyemizin faaliyetlerine katılıyor ve hizmet alıyor. Bu süreçte merkezî yönetimden gerekli desteği göremiyoruz. Bütçelerin ve yasal düzenlemelerin yetersizliğine rağmen gençlerin enerjisini, dinamizmini ilçemize yansıtmaya gayret ediyoruz. Hayallerini gerçekleştirmeleri için gençlere alan yaratıyoruz.