YÜKLENİYOR
Dünyadan gençlik çalışmalarıyla ilgili örnekler derledik.
HAREKET ETME ZAMANI
https://eurodesk.eu/projects/timetomove/
Harekete Geçme Zamanı, Avrupa’daki çevrimiçi ve fiziksel etkinliklerin bir koleksiyonu. Etkinlikler, uluslararası fırsatlar konusunda gençlere kişiselleştirilmiş rehberlik sağlayabilecek Eurodesk uzmanları tarafından organize ediliyor.
Hareket Etme Zamanı kampanyası, gençleri yurtdışında eğitim, gönüllülük ve staj fırsatları hakkında bilgilendiriyor ve kişisel gelişimlerine en uygun programları bulmaları konusunda gençlere yardımcı oluyor. Kampanyayla ekim ayı boyunca Avrupa çapında yaklaşık 30 ülkede yüzlerce gençlik örgütünü bir araya getiren 1.000 civarında etkinlik düzenleniyor.
Gençler, derslere, kültürel oturumlara veya fuarlardaki bilgi stantlarına katılabiliyor. Konserler, dağ yürüyüşü, bisiklet, masa oyunu veya şiir geceleri gibi geleneksel olmayan bilgi etkinliklerinden yararlanabiliyor.
Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO): Gençlik Garantisi
Introducing a youth guarantee (YG) in the Western Balkans: The European Commission and the ILO join forces to support young people
Budapeşte
Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Batı Balkanlar’da genç istihdam politikasından sorumlu kurumları “Gençlik Garantisi” uygulaması konusunda desteklemek için güçlerini birleştirdi. Avrupa Eğitim Vakfı (ETF) da sürece ortak oldu. AB üye devletlerindeki benzer programlardan ilham alan “Gençlik Garantisi”, eğitim veya öğretimde istihdam edilmeyen 30 yaşın altındaki her genci destekleme taahhüdü veriyor. Bu taahhüt, gençlere okuldan ayrıldıktan veya işsiz kaldıktan sonraki dört ay içinde kaliteli bir iş, staj, çıraklık veya sürekli eğitim teklifi alma hakkı sağlıyor.
Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) desteği, politika, programlama, izleme desteği, ileri eğitim ve AB genelinde akran öğrenimi yoluyla Gençlik Garantisi’nin Batı Balkanlar’a uyarlanmasını içeriyor.
Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Teknik Yardım Aracı (TAF), 8 Temmuz’da “İstihdam ve Sosyal İşler” konulu ikinci AB-Batı Balkanlar Bakanlar Toplantısı’ndan sonra geldi. Bu toplantıda istihdamdan sorumlu bakanlar ve temsilciler, gençlerin sürdürülebilir işgücü piyasası entegrasyonunu sağlamaya ilişkin bir bildiriyi onayladı. Bildiri, Covid-19 pandemisinin gençlerin işgücü piyasasındaki durumu üzerindeki olumsuz etkisini kabul ediyor, bölgede Gençlik Garantisi’ni kademeli olarak uygulamaya yönelik bir taahhüdü dile getiriyor. Bildiri, AB Konseyi’nin 30 Ekim 2020 tarihli “İşlere Köprü-Gençlik Garantisini Güçlendirme” konulu tavsiyesinden ilham alıyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), gençlerin işgücü piyasasından kısa vadeli çıkışlarının uzun vadeli dışlanmaya dönüşmesini önlemek için hükümetleri harekete geçmeye çağırdı. Gençlik Garantisi, gençleri uzun vadedeki olumsuz süreçlerden korumaya yardımcı oluyor.
M4Y (Municipalities for Youth) Gençlik Belediyeleri-Sivil Katılım Yoluyla Gençleri Güçlendirmek
https://acdc-kosovo.org/vesti/m4y-municipalities-for-youth-empowering-youth-through-civic-engagement
Anahtar Proje Hedefleri
● Kadınlardan oluşan 3.000 genç, proje yönetimi becerileri kazandı.
● 500 genç, gönüllülük faaliyetlerinde bulundu.
● 10 belediye, gençlerin önderlik ettiği girişimler için finansman sağladı.
● Seçilen belediyelerde en az 200 gençlik odaklı topluluk girişimi tamamlandı.
Proje Arka Planı
● M4Y (Municipalities for Youth), Dünya Bankası tarafından yönetilen Japonya Sosyal Kalkınma Fonu’ndan (JSDF) alınan 2.79 milyon dolar tutarındaki hibeyle oluşturulan gençlik projesidir.
● Kosova’daki 10 belediye, 15-24 yaş arasındaki gençler için sosyo-ekonomik fırsatları artırmaya odaklanıyor.
● Proje, göçün, siyasi memnuniyetsizliğin ve radikalleşmenin etkisiyle gençlerin haklarından mahrum bırakılmasına yanıt vermek için tasarlandı.
Anahtar Unsurlar
● M4Y (Municipalities for Youth), seçilen belediyelerin gençlik ve yerel yönetimler arasındaki işbirliğini güçlendirirken hedeflenen girişimler ve hizmetler aracılığıyla gençlerin sosyo-ekonomik ihtiyaçlarının karşılamasını sağlayacak.
● Katılımcı gençler, gençlerin yerel önceliklerini yansıtan çözümleri belirlemek, tasarlamak ve uygulamak için eğitilecek.
● Gençler, gönüllülük ve belediye yerleştirmeleri yoluyla iş deneyimi kazanacak.
Amaçlar
● Gençlik odaklı sivil katılım ve beceri geliştirme faaliyetleri yoluyla Kosova’daki hassas topluluklara en az 3.000 gencin sosyo-ekonomik katılımını sağlamak.
● Yerel düzeyde talep odaklı gençlik hizmetleri sunmak.
● Gençlere istihdam edilebilirlik becerilerini geliştirmeleri ve göstermeleri için fırsatlar vermek.
● Proje, Dünya Bankası tarafından yönetilen Japonya Sosyal Kalkınma Fonu’ndan alınan destekle Japonya hükümeti tarafından finanse ediliyor.
● Uygulayıcı kuruluş: Kosova Cumhuriyeti, Yerel Yönetim ve İdare Bakanlığı.
● Uygulayıcı ortak: Toplum Geliştirme Fonu (CDF).
Gençlere Kadar Etkinliği
https://www.usaid.gov/kosovo/news-information/fact-sheets/youth-activity
USAID’in Gençliğe Kadar etkinliği, gençleri değişim için güçlendiriyor ve gençlerin riskli davranışlara karşı direncini artırıyor. Beş yıllık faaliyet, dokuz belediyede (Hani i Elezit/Elez Han, Kaçanik/Kačanik, Viti/na, Mitrovicë Jugore/Južna Mitrovica, Vushtrri/Vučitrn, Skënderaj/Srbica, Istog/k, Klinë/a, and Gjakovë/Đakovica) olumlu değişimi etkilemek için gençleri harekete geçiriyor, sosyal dışlanmaya karşı savunmasız gençlere destek oluyor. USAID, Gençliğe Kadar’ın (Up to Youth) birbiriyle bağlantılı üç hedefi aracılığıyla bunu başarmayı hedefliyor:
Gençleri Seferber Etmek
USAID, Gençliğe Kadar aracılığıyla olumlu değişim potansiyeline ve iradesine sahip savunmasız gençleri belirliyor, gençleri bir araya getiriyor, olumlu değişimi hedefliyor. Gençler, topluluklarında anlamlı bir değişiklik yapmalarını engelleyen yapıları fark ettiklerinde, birlikte çalıştıklarında ve kendilerini geliştirdiklerinde etkili bir değişim yaratıyor. (Müdahaleler her ortak belediyenin özel ihtiyaçlarına göre değişiklik gösteriyor.)
Genç Becerileri Oluşturmak
Etkinlik, gençlerin gerekli becerileri kazanması, belediye ve/veya ulusal ekonomilerinde aktif rol oynaması için hazırlıyor. Yaşam becerileri ve sosyal beceriler, eleştirel düşünme, sosyal medya okuryazarlığı, sorun savunuculuğu, problem çözme, karar verme, liderlik, öz motivasyon, aktif dinleme, müzakere ve hoşgörü olarak tanımlanıyor. Ekonomik yaşam becerileri arasında girişimcilik, finansal okuryazarlık, finansmana erişim ve mentorluğa erişim yer alıyor. Ancak beceriler bunlarla sınırlı değil.
Pozitif Değişim Ortamını Desteklemek
Gençliğe Kadar (Up to Youth), gençlerin olumlu ve anlamlı etkinliklerle meşgul olması için gençleri teşvik etmek amacıyla dayanıklılık ortakları geliştiriyor, inşa ediyor ve destekliyor. Bu hedef, dayanıklılık ortakları olarak hizmet edebilecek, mevcut dayanıklılık ağlarını geliştirebilecek ve yeni ağlar oluşturabilecek resmî ve gayriresmî aktörlerin belirlenmesine odaklanıyor. Müdahaleler, resmî/gayriresmî aktörleri ve ağları destekliyor, gençlerin katkıda bulunabileceği ortamları teşvik ediyor. Müdahaleler, bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla, etkili genç katılımı ve topluluk danışması için platformlar veya süreçler geliştirmeyi, gençler için istihdam ve gelir getirici fırsatlar yaratmaya yönelik yapılandırılmış diyaloğu desteklemeyi hedefliyor.
Pozitif Genç Gelişim Yaklaşımı
Gençliğe Kadar (Up to Youth), faaliyetin hedeflerine dört temel alanı dahil eden Pozitif Gençlik Gelişimi (PYD) yaklaşımını kullanıyor: Varlıklar, temsilcilik, katkı ve olanak sağlayan ortam. Bu yaklaşım, aileleri, toplulukları ve/veya hükümetleri gençlerle bir araya getiriyor, gençleri güçlendiriyor.
Sonuçlar
● 2.900’den fazla genç ve ebeveyn, Up to Youth’un topluluk sosyal yardım faaliyetlerine katıldı.
● Dokuz ortak belediyede 630’dan fazla genç, daha iyi topluluklara ve geçim kaynaklarına katkıda bulunmak, bunlardan yararlanmak için kapasitelerini ve becerilerini geliştirmek amacıyla harekete geçirdi.
● 133 genç, belediyelerin gelecekteki özel sektör katılım fırsatları potansiyelini değerlendirmek için girişimcilik ve hızlı piyasa değerlendirme çalıştaylarını tamamladı.
● Gençler, gelecekteki gençlik destek ağlarına üyeliğe katkıda bulunan bir sosyal ağ analizinin parçası olarak 127 gençlik paydaşıyla görüştü.
● Üç gençlik destek ağı oluşturuldu.
● Gençleri temsil eden, programa katılan gençlere ülke çapında destek veren ve 20 gençten oluşan ikinci bir gençlik danışma kurulu oluşturuldu.