"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Gürün: “Gençliğe Yapılan Yatırım, Geleceğe Yapılan Yatırımdır”

  • 14 Mart 2022
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin gençlere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Gençleri yerel karar alma süreçlerine dahil etmek için “Gençlik Birimi”, “Gençlik Meclisi” gibi katılım mekanizmaları oluşturdunuz mu?
OSMAN GÜRÜN:
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çok güvendiği, “Bütün ümidim gençliktedir,” dediği, geleceğimizin teminatı gençlere biz de çok güveniyoruz. İhtiyaç duydukları her konuda onların yanında olmaya gayret ediyoruz. Düzenlediğimiz etkinliklerle, hazırladığımız yayınlarla onlara ulaşmaya çalışıyoruz. Gençlerin eğitimine ve sosyal hayatına destek oluyoruz.

Örneğin, Yatağan’ın Bencik Mahallesi’nde okçulukta başarılı olan gençleri destekledik, okçuluk tesisi kurduk, kısa zamanda dünya çapında başarılar elde ettik. Konservatuvar kurduk. Gençler, halk/sanat müziği, bale ve tiyatro bölümlerinde eğitim alıyor. 2017 yılında Sosyal Gençlik Masası’nı (SOGEM) hayata geçirdik. Sosyal Gençlik Masası’yla ortaklaşa etkinlikler düzenliyoruz. Gençlerin, yaşadıkları kent için sorumluluk almalarını sağlıyoruz. Gençliğe yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır. Ailesi Muğla’da ikamet eden üniversite öğrencilerine dönem başı 1.200 TL, toplamda 2.400 TL kırtasiye yardımı yapıyoruz. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ni kazanan, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na başvuran, henüz sırası gelmeyen üniversite öğrencilerine konaklama hizmeti sunuyoruz. Ailesi Muğla’da ikamet eden ve üniversite sınavına girecek öğrencilerin sınav ücretlerini karşılıyoruz. Belediyemizin Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü bünyesinde psikologlar tarafından aile danışmanlık hizmeti veriliyor. Psikologlar, psikolojik desteğe ihtiyaç duyan gençlerle bireysel görüşmeler yapıyor.

Madde bağımlılığının önlenmesi, genç istihdamının artırılması, meslek edindirme eğitimlerinin yaygınlaştırılması, barınma sorununun çözülmesi, burs, ulaşım ve internet ihtiyacının karşılanması, spor faaliyetlerinin teşvik edilmesi için çalışmalarınız var mı?
OSMAN GÜRÜN:
İlk soruda da bahsettiğim gibi, her konuda gençlerin yanındayız. Muğla’nın 13 ilçesinde, 569 mahallesinde tüm hemşerilerimize hizmetlerimizle ulaşıyor, gençlerin sosyal yaşamına katkıda bulunuyoruz. Eğitim programları ve kurslar düzenliyoruz. Tarımsal üretime destek veriyoruz. Spora yatırım yapıyoruz. Hayata geçirdiğimiz projelerle üniversite öğrencilerinin yanında olmaya çalışıyoruz. Üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu Menteşe’de Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’ni hizmete açtık. Merkezde dört kütüphane ve ders çalışma alanları yer alıyor. Gençler, Oktay Akbal’ın ve Ünal Türkeş’in kütüphanesinden yararlanabiliyor. Madde bağımlılığının önlenmesi için üç ayrı birimde hizmet veren psikologlarımız tarafından gençlere bilgilendirme yapılıyor. Gençleri ilgili kurumlara yönlendiriyoruz, gençlerin sağlığına kavuşmasına yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek, gençlere psiko-sosyal danışmanlık/destek hizmeti vermek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu süreçte üniversitelerle, gençlik örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptınız mı?
OSMAN GÜRÜN:
Belediyemiz bünyesinde 2017 yılında Sosyal Gençlik Masası’nı (SOGEM) kurduk. Sosyal Gençlik Masası’yla Muğla genelinde 18-30 yaş arasındaki gençlere yönelik gönüllülük ağı oluşturduk. Gönüllü gençler, belediyemizin programlarına ve faaliyetlerine katılıyor. Bu sayede gençlerle fikir alışverişinde bulunuyoruz, birlikte projeler geliştiriyoruz. Üniversite öğrencilerine her sabah çorba ikram etmeye devam ediyoruz. Aile danışmanlık hizmetimiz kapsamında gençlere psiko-sosyal danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir? Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli mi?
OSMAN GÜRÜN:
Gençlere yönelik çalışmaların yapılması için merkezî yönetim başta olmak üzere tüm kurumlara görev düşüyor. Fikri, irfanı ve vicdanı hür nesillerin yetiştirilmesi, Atatürk’ün aydınlattığı yolda ülkemizin geleceğe taşınması gerekiyor. Merkezî yönetim, gençlerin geleceğine yatırım yapmıyor. Aksine, ayrımcı politikalarla gençleri beyin göçüne teşvik ediyor. Bu durum ülkemiz için büyük bir kayıp. Gençler her alanda desteklenmelidir. Tüm kentlere üniversite açma sevdasından vazgeçilmelidir. Üniversite okuyan ancak iş bulamayan genç nüfusumuz oldukça fazla. Burada bir konudan bahsetmek istiyorum. Muğla genelinde kadınlara kıl keçisi dağıtıyoruz. Sadece kadınların yararlandığı bu projemize başvuran 27 kadın, üniversite mezunu. Gençlerin umuda, desteğe ihtiyacı var. Yerel yönetimler olarak tüm gücümüzle gençlerin yanındayız.


Önerilen Haberler