"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kılıç: “Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı genişletilmeli”

  • 14 Mart 2022
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin gençlere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Gençleri yerel karar alma süreçlerine dahil etmek için “Gençlik Birimi”, “Gençlik Meclisi” gibi katılım mekanizmaları oluşturdunuz mu?
ERHAN KILIÇ:
Her yıl 80.000 üniversite öğrencisini ağırlıyoruz. Görevimiz, gençlerin yaşamını kolaylaştırmaya yönelik projeleri hayata geçirmek. Tarık Akan ve Işılay Saygın Gençlik Merkezleri’nin yanı sıra birçok hizmet binamızda gençlerin ihtiyaçlarını karşılamak, Buca’da geçirecekleri zamanı eşsiz kılmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Gençlik merkezlerinde öğrenciler için tüm detayları düşündük. Tarık Akan Gençlik Merkezi’nde kütüphane, bilgisayar odası, kurs odaları, atölyeler, sinema salonları, fitness salonu, bowling salonu, oyun salonu, çamaşırhane, kafeterya, amfi tiyatro, mimarlık ve mühendislik bölümü öğrencileri için çalışma alanları yer alıyor. 18-29 yaş arasındaki üniversiteli gençler merkeze üye olarak sinema dışındaki hizmetlerden yararlanıyor. Sinemalar tüm vatandaşların kullanımına açık. Işılay Saygın Gençlik Merkezi’nde kütüphane ve çalışma alanları, çamaşırhane, kafeterya, satranç üniteleri bulunuyor. Güzel Sanatlar ve Mesleki Eğitim Merkezi’nde de çeşitli kurslar düzenliyoruz. Aziz Nesin Bilgi Eğitim Merkezi’nde her yıl 1.000 gencin umudu oluyoruz. Merkezde, liseye ve üniversiteye hazırlanan gençlere ücretsiz ders desteğinde bulunuyoruz. Bunun yanı sıra öğrenciler için ücretsiz İngilizce kursları veriyoruz, yetişkinler için de okuma-yazma kursları düzenliyoruz. Belediyemizin imkânlarını eğitim ve teknoloji yatırımları için seferber ediyoruz. Gençleri yerel karar alma süreçlerine dahil etmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Bu etkinliklerde Buca için beyin fırtınası yapan gençler projeler üretiyor, ilçemizin geleceğine katkıda bulunuyor.
 
Madde bağımlılığının önlenmesi, genç istihdamının artırılması, meslek edindirme eğitimlerinin yaygınlaştırılması, barınma sorununun çözülmesi, burs, ulaşım ve internet ihtiyacının karşılanması, spor faaliyetlerinin teşvik edilmesi için çalışmalarınız var mı?
ERHAN KILIÇ:
Gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmak ve sosyalleşmelerine yardımcı olmak amacıyla yıl boyunca spor kursları düzenliyor, ulusal/uluslararası turnuvalar organize ediyoruz. Buca Belediyesi Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda, Tenis Kulübü’nde ve Yenigün Spor Tesisleri’nde kurslar açıyoruz. Kurslara gençler yoğun ilgi gösteriyor. Bu sayede gençlerin sporla iç içe olmasını sağlıyoruz. Ayrıca ilçemizdeki amatör spor kulüplerine destek veriyoruz. Kaynaklar’daki İzcilik ve Doğa Sporları Merkezi de genç doğaseverlerin vazgeçilmezi.   

Genç işsizliğinin en yoğun olduğu ilçelerden biri olan Buca’da kurduğumuz Sarı Masa Çözüm Merkezi’nde İstihdam Masası aracılığıyla iş arayanların umudu olduk. İşverenlerle iş arayanları buluşturan İstihdam Masası, işbirliği yaptığı firma sayısını 64’ten 120’ye yükseltti, bucakariyer.com platformunda 4.000 kişilik CV havuzu oluşturdu. İstihdam Masası, ulusal/uluslararası firmalar için yüz yüze iş görüşmeleri de yapıyor. Böylece son bir yılda 650 kişinin iş sahibi olmasını sağladık.

Kuruçeşme’de, Dokuz Eylül Üniversitesi kampüsüne yakın 1.146 metrekarelik bir alanda 110 kişilik öğrenci yurdu inşa edeceğiz. Proje sayesinde üniversite öğrencilerinin barınma sorununun çözümüne katkıda bulunacağız. Ayrıca Tarık Akan ve Işılay Saygın Gençlik Merkezleri’nde gençlere ücretsiz internet imkânı sağlıyoruz.

Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek, gençlere psiko-sosyal danışmanlık/destek hizmeti vermek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu süreçte üniversitelerle, gençlik örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptınız mı?
ERHAN KILIÇ:
Tarık Akan ve Işılay Saygın Gençlik Merkezleri’nde önemli etkinliklere ev sahipliği yapıyoruz. Balkan Panorama Film Festivali, İzmir Kısa Film Festivali gibi ilçemiz açısından önem taşıyan sinema festivalleri kapsamında gençlik merkezlerinde ücretsiz film gösterimleri gerçekleştiriyoruz. Gençler, film gösterimlerinin ardından düzenlenen söyleşilerde birbirinden değerli yönetmenlerle, oyuncularla sohbet etme fırsatı buluyor. Gençlik merkezlerinin üyeleri için çeşitli kültür-sanat kursları açıyoruz. Gençlerin talepleri doğrultusunda tiyatro, dans, bağlama, gitar, ritim, klarnet ve ney eğitimleri veriyoruz. Pandemi döneminde hepimiz zorlu bir süreçten geçtik. Gençler de bu süreçten etkilendi. Özgecan Aslan Kadın Danışma Merkezi’nde psiko-sosyal destek hattı hizmeti verdik. Gençlerin kaygılarını gidermek için bir nebze de olsa katkıda bulunduk.
 
Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir? Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli mi?
ERHAN KILIÇ:
Gençlerin talepleri, eğitimde fırsat eşitliği, istihdam ve sosyo-kültürel imkânlara ulaşmak. Yerel yönetimler bu talepler doğrultusunda çift yönlü iletişim anlayışıyla projeler geliştirmeli, projelerde gençlerin onayını almalı, onların gündemini yakından takip etmeli ve eğitim konusunda çalışmalar yapmalı. Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri genişletilirse daha nitelikli projeler üretilebilir.


Önerilen Haberler