"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kurt: “Her koşulda gençlerin yanında olacağız”

  • 14 Mart 2022
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin gençlere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Gençleri yerel karar alma süreçlerine dahil etmek için “Gençlik Birimi”, “Gençlik Meclisi” gibi katılım mekanizmaları oluşturdunuz mu?
KAZIM KURT:
Gençler, ülkemizin aydınlık geleceği. Bu nedenle çıktıkları yolda attıkları her adım bizim için çok önemli. Gençleri gelecek yolunda yalnız bırakmamak, her adımda onlara destek olmak, en önemli görevimiz. Eskişehir’de üç devlet üniversitesi var. Bu üniversitelerde okuyan gençlerin kişisel ve mesleki gelişimi oldukça önemli. Merkezlerimizde gençler için atölyeler açıyoruz, onlarla sık sık bir araya geliyoruz. Gençlerin karar alma süreçlerimizde yer almasına önem veriyoruz. Odunpazarı Kent Konseyi’nin Gençlik Meclisi var.  Gençler bu mecliste bir araya geliyor, fikir üretiyor, düşüncelerini paylaşıyor ve proje geliştiriyor. Biz de Gençlik Meclisi’yle iletişim hâlindeyiz. Meclisten çıkan kararları ve gençlerin karar alma sürecine dahil olmasını önemsiyoruz. Odunpazarı Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin yanı sıra Atölye Odunpazarı (ATOP) adını verdiğimiz bir projemiz de var. Projede üniversitelerin mimarlık, mühendislik ve tasarım bölümlerinden öğrenciler yer alıyor. Atölye Odunpazarı’nda gençler hayal ediyor, tasarlıyor, üretiyor. Biz de bu fikirleri ve tasarımları Odunpazarı’nda uyguluyoruz.

Madde bağımlılığının önlenmesi, genç istihdamının artırılması, meslek edindirme eğitimlerinin yaygınlaştırılması, barınma sorununun çözülmesi, burs, ulaşım ve internet ihtiyacının karşılanması, spor faaliyetlerinin teşvik edilmesi için çalışmalarınız var mı?
KAZIM KURT:
Madde bağımlılığının önlenmesi için belediyemiz bünyesindeki Kadın ve Aile Müdürlüğü çalışmalar yürütüyor. Uzman psikologlar eğitimler düzenliyor. Bu konuda aileleri de unutmuyoruz, ailelerin bilinçlenmesi için eğitimler veriyoruz. Psikologlar hem ailelere hem de gençlere psikolojik danışmanlık hizmeti veriyor ve gerekli yönlendirmeleri yapıyor.

İlçemizin 15 farklı mahallesinde 16 halk merkezi var. Gençlere yönelik üç gençlik merkezi açtık. Bu merkezlerde gençlerin sosyal ve mesleki hayatını geliştirecek, onlara katkı sunacak atölyeler düzenliyoruz. Atölyelerle gençlerin yeteneklerini keşfetmelerini sağlıyoruz.

Ülkemizdeki ekonomik kriz, hayatı zorlaştırdı. Krizden etkilenmeyen kesim yok. Ekonomik krizden en fazla etkilenenlerin başında gençler geliyor. Odunpazarı’nda yaşayan 500 üniversite öğrencisine 500 TL ulaşım desteği veriyoruz.

Barınma sorunu, tüm Türkiye’de olduğu gibi üç büyük üniversitenin bulunduğu Eskişehir’de de öğrencilerin yaşadığı sorunların başında geliyor. Bu sorunun çözümünde de gençleri yalnız bırakmadık. Büyükdere Mahallesi’ne Dilek Mercan Kız Öğrenci Misafirhanesi yaptık. Bağışçımızın inşaatını yaptığı, belediyemizin de elektrik, ısınma ve internet altyapısını sağladığı Dilek Mercan Kız Öğrenci Misafirhanesi, apart mantığıyla düzenlendi, Ekim 2021’de hizmete açıldı. Üç katlı misafirhanede 18 kız öğrenci barınıyor. Ayrıca yap-işlet-devret modeliyle Büyükdere Mahallesi’nde Çağdaş İlke Kız Öğrenci Yurdu’nu hizmete açtık. 335 kişi kapasiteli yurtta ütü ve çamaşır odasının yanı sıra sinema odası ve aileler için ücretsiz misafirhane de bulunuyor. Parmak izi sistemiyle giriş-çıkış yapılan yurtta 24 saat güvenlik hizmeti de mevcut.

Spora yönelik çalışmalarımızda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Cumhuriyet, fikren, ilmen ve bedenen kuvvetli ve yüksek seviyeli muhafızlar ister,” cümlesini kendimize kılavuz edindik. Gençler spor yapabilsin diye ilçemizin mahallelerine ücretsiz halı sahalar yapıyoruz, spor parkları açıyoruz. Belediyemizin Spor İşleri Müdürlüğü, ücretsiz atölyeler ve yaz okulları açıyor. Amatör spor kulüplerine ve sporculara destek oluyoruz. Kısacası, gençlerin bize ihtiyaç duyduğu her alanda onlara destek olmak için çalışıyoruz.

Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek, gençlere psiko-sosyal danışmanlık/destek hizmeti vermek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu süreçte üniversitelerle, gençlik örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptınız mı?
KAZIM KURT:
Daha önce de söylediğim gibi, 15 farklı mahallede 16 halk merkezi ve üç gençlik merkezi açtık. Bu merkezlerde gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek için atölyeler düzenliyoruz. Gençler, bu merkezlerde bir araya geliyor, fikir alışverişinde bulunuyor ve birlikte üretiyor. Erkek şiddeti nedeniyle yaşamını yitiren Ceren Özdemir’in adını verdiğimiz Ceren Özdemir Adalar Gençlik Merkezi, gençlik merkezlerinin en büyüğü. Beş katlı merkezde, gençlerin kişisel ve mesleki gelişimine katkı sunacak atölyeler açıyoruz. Merkezdeki Önder Baloğlu Kütüphanesi’nde gençler kitap okuyor, ders çalışıyor. Merkezde, üniversitelerin kulüpleri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin gençlik örgütleri toplantılar düzenliyor. Biz de onlarla iletişim hâlinde oluyoruz, ortak çalışmalara imza atıyoruz. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde çalışan psikologlar da ihtiyaç dahilinde gençlere psikolojik destek veriyor. Örneğin, pandemide LYS ve LGS’ye girecek öğrencilere ücretsiz online danışmanlık hizmeti verdik.

Gelecek için de planlarımız var. Eskişehir Avrupa Birliği Derneği’yle protokol imzaladık. Protokol kapsamında mayıs ayında “Odunpazarı 3D (Dinleme, Diyalog, Dayanışma) Gençlik Festivali” düzenleyeceğiz. Bu festival sayesinde gençlerle Eskişehir’deki siyasal aktörler arasında siyasal katılımı ve sosyal duyarlılığı artırmayı, toplumun tamamını ilgilendiren ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel sorunlara çözüm üretilmesine katkı sağlayacak bir platform oluşturmayı amaçlıyoruz.

Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir? Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli mi?
KAZIM KURT:
En başta söylediğim sözleri tekrarlıyorum. Gençler, bu ülkenin aydınlık geleceğinin mimarı. CHP’li belediyelerin en önemli görevi, gençleri her konuda desteklemektir. Gençler, gelecek kaygısı yaşadıklarında, ekonomik sorunlarla boğuştuklarında, kendilerini geliştirmek istediklerinde bizi yanlarında bulmalı. Ne yazık ki, yasal mevzuatlar ve bütçe kalemleri nedeniyle yerel yönetimlerin gençler için yapacağı çalışmalar kısıtlanıyor. Tüm kısıtlamalara rağmen tüm gücümüzle gençlerin yanında olmaya devam ediyoruz.


Önerilen Haberler