"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Savaş: “Gençlerin beklentilerine göre hareket ediyoruz”

  • 14 Mart 2022
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş Belediye Gazetesine konuştu.

Belediyenizin gençlere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Gençleri yerel karar alma süreçlerine dahil etmek için “Gençlik Birimi”, “Gençlik Meclisi” gibi katılım mekanizmaları oluşturdunuz mu?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Hatay Kent Konseyi bünyesinde kurulan Gençlik Meclisi, belediyemizin ürettiği hizmetlerde söz sahibi olabiliyor. Özellikle gençlerle ilgili konularda birlikte adım atmaya ve kentin geleceğini ilgilendiren hususlarda beraber yol almaya önem veriyoruz. Expo’21 Hatay’ın açılışı 1 Nisan’da yapılacak. Organizasyonun tanıtımını gönüllü gençlerle yaptık. Altı aylık Expo süresince ve sonrasında gönüllü gençlerle yol almaya devam edeceğiz. Expo gönüllüleri, kentimizi en iyi şekilde tanıtırken farklı insanlarla tanışma ve yeni iş olanaklarına ulaşma imkânı yakalayacak.

Madde bağımlılığının önlenmesi, genç istihdamının artırılması, meslek edindirme eğitimlerinin yaygınlaştırılması, barınma sorununun çözülmesi, burs, ulaşım ve internet ihtiyacının karşılanması, spor faaliyetlerinin teşvik edilmesi için çalışmalarınız var mı?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Gençlerin sağlıklı bir çevrede yetişmesi gerektiği ilkesini ön planda tutuyoruz. Belediyemiz bünyesindeki meslek edindirme kursları devam ediyor. Kurslar sayesinde gençler çağın mesleklerini öğreniyor ve bu mesleklerle ilgili pratik yapma imkânı buluyor. Kurslarımızın tamamı MEB onaylı ve sertifikalı. Kursları tamamlayan gençler, sertifikalarını iş arama sürecinde kullanabiliyor. Genç işsizliğini azaltmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hatay Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi ve Yaşam Merkezi’nde birçok branşta spor yapma imkânı sağlıyoruz. Tesisimizde yüzmeden masa tenisine, karateden aerobiğe kadar birçok branşta kurs mevcut. Gençleri iyi ve güzel olan ne varsa ona yönlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Çünkü geleceğimizi önemsiyoruz. Yarınlara umutla bakıyoruz.

Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek, gençlere psiko-sosyal danışmanlık/destek hizmeti vermek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu süreçte üniversitelerle, gençlik örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptınız mı?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Gençlerin geleceğe sağlam adımlarla ilerleyebilmesi ve mutlu bir yaşam sürebilmesi için her zaman farklı projeler üretmeye çalışıyoruz. Özellikle sınava hazırlık ve tercih dönemlerinde gençlerin yanında oluyoruz, doğru seçimler yapmaları için onlara destek veriyoruz. Rehber öğretmenler eşliğinde onlar için en uygun meslekleri, aldıkları puanla yerleşebilecekleri okulları birlikte tespit ediyoruz. Madde bağımlılığının zararlarını anlatmak için seminerler ve konferanslar düzenliyoruz. Alanında uzman kişiler, gençleri bilgilendiriyor. Teknoloji bağımlılığı ve bu bağımlılığın olumsuz sonuçlarıyla ilgili farkındalık eğitimleri de düzenliyoruz.

Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir? Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli mi?
LÜTFÜ SAVAŞ:
Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, gençlere büyük önem vermiştir. Öyle ki, “Bütün ümidim gençliktedir,” diyerek gençlere verdiği kıymeti vurgulamıştır. Biz de Atatürk’ün izinden giderek gençlerin yaşamın her alanında söz sahibi olması için çalışıyoruz. Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaşması hem ülkemizin hem de kentimizin geleceği için elzemdir. Bu nedenle yerel yönetimler, gençlerin hayallerini gerçek kılacak adımlar atmalıdır. Geleceğin asıl sahiplerinin kendi kararlarını alabilmesi için gereken yasal ve ekonomik düzenlemeler yapılmalıdır. Gelecek, gençliktedir. Bu nedenle gençlerin fikirlerine, isteklerine ve beklentilerine göre hareket ediyoruz, öz kaynaklarımızı gençlerin yaşamına katkı sunacak şekilde kullanıyoruz. Merkezî yönetimin özellikle kentimize ve belediyemize ayırdığı bütçe maalesef yetersiz. Yaklaşık 1 milyon Suriyeli göçmenin yaşadığı kentimize ayrılan bütçe sadece Hatay nüfusuna göre belirleniyor, bu sebeple yetersiz kalıyor. Biz, bu duruma hayıflanmak yerine projeler üretiyoruz, gençlerin sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan özgürleşmesi için mücadele ediyoruz. Altına imza attığımız her kararın, hayata geçirdiğimiz her projenin arkasında gençler var.


Önerilen Haberler