"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Taşdelen: “Gençlerin Söz Sahibi Olmasını Önemsiyoruz”

  • 14 Mart 2022
Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin gençlere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Gençleri yerel karar alma süreçlerine dahil etmek için “Gençlik Birimi”, “Gençlik Meclisi” gibi katılım mekanizmaları oluşturdunuz mu?
ALPER TAŞDELEN:
Gençlerle ilgili çalışmalarımızı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde kurduğumuz Gençlik Birimi’yle yürütüyoruz. Belediyemizle gençler arasında köprü olan Gençlik Birimi, gençlerle doğrudan iletişim kuruyor, onların ihtiyaçlarını ve taleplerini tespit ediyor. Çalışmalarımız, gençlerin taleplerine ve ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. Öğrenci toplulukları aracılığıyla üniversite öğrencileriyle iletişim kuruyoruz. Bu toplulukların birçoğuyla farklı alanlarda işbirliği yapıyoruz, ortak etkinlikler ve destek faaliyetleri düzenliyoruz. Hafta içi her akşam yaklaşık 1.200-1.300 üniversite öğrencisini belediyemizin yemekhanesinde misafir ediyoruz. Bu hizmetimiz karşılığında ücret almıyoruz. Belediye, gençlerin evi. Her akşam evlerinde onları yemeğe beklemekten mutluluk duyuyoruz.

“Çankaya Akademi” projesi kapsamında eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için YKS, LGS ve ara sınıf öğrencilerine ücretsiz hazırlık kursları veriyoruz. Şu an dört Çankaya Evi’nde 6., 7. ve 8. sınıf öğrencileri fen bilimleri ve sosyal bilimler, Türkçe ve matematik dersi alıyor. 10., 11., 12. sınıflar ve mezun öğrenciler ise, fizik, kimya, biyoloji, matematik, Türkçe/edebiyat, coğrafya, tarih ve felsefe derslerine katılıyor. Bu hizmetimizden 486 öğrenci yararlanıyor. Bu sayede öğrencilerin ailelerinin bütçesine katkıda bulunuyoruz. Ekonomik kriz şartlarında gençlerin eğitimden geri kalmaması için elimizden geleni yapıyoruz.

Ders çalışma alanı bulmakta zorlanan öğrencilere Zübeyde Hanım Sosyal Tesisi, Yaşar Kemal Kültür Merkezi, 100. Yıl Çankaya Evi, Nazım Hikmet Çankaya Evi, Yıldız Çankaya Evi ve Türkan Saylan Çankaya Evi’ndeki kütüphaneleri açıyoruz. Gençler için farklı etkinlikler düzenliyoruz. Çankaya Kent Konseyi Gençlik Meclisi’yle koordineli çalışıyoruz.  

Madde bağımlılığının önlenmesi, genç istihdamının artırılması, meslek edindirme eğitimlerinin yaygınlaştırılması, barınma sorununun çözülmesi, burs, ulaşım ve internet ihtiyacının karşılanması, spor faaliyetlerinin teşvik edilmesi için çalışmalarınız var mı?
ALPER TAŞDELEN: “
Kampüs Mahallede” uygulamasıyla 18-29 yaş arasındaki gençlere (yabancı dil, diksiyon, sunuculuk, spikerlik) ücretsiz kurslar veriyoruz. Ayrıca 11 yabancı dil eğitim kurumuyla yaptığımız protokol kapsamında öğrencilerin yabancı dil öğrenmesi için değişen oranlarda indirim yapılmasını sağlıyoruz. Belediyemiz ve TED Üniversitesi ortaklığında inşa edilen öğrenci yurdunda belirli kriterlere bağlı olarak 78 kız öğrenciye barınma imkânı sağlıyoruz. “Çankaya’nın Filizleri” projemiz kapsamında ekonomik desteğe ihtiyacı olan ve burs kriterlerini sağlayan öğrencilerle apartman, site yönetimi, işyerleri ve kişiler arasında köprü kuruyoruz, bağışçıları ve öğrencileri buluşturuyoruz. Öğrencilerin 10 ay boyunca ayda 300 TL burs almasını sağlıyoruz. Süreci de takip ediyoruz.    

Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek, gençlere psiko-sosyal danışmanlık/destek hizmeti vermek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu süreçte üniversitelerle, gençlik örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptınız mı?
ALPER TAŞDELEN:
Belediyemiz bünyesindeki Gençlik Birimi’nin çalışmaları kapsamında farklı üniversitelerin öğrenci topluluklarıyla eğitim çalışmaları, ödül törenleri, konserler, fidan dikim etkinlikleri ve festivaller düzenliyoruz. Bu sayede gençlerin bilgi ve becerilerinin gelişmesine katkıda bulunuyoruz. Her alanda gençlere destek verebileceğimiz imkânları değerlendiriyoruz.

Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir? Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli mi?
ALPER TAŞDELEN:
Yerel yönetimler, gençlerin kullanımına sunulacak yurt, tesis gibi alanların tasarımında katılımcı olmalı, iş-istihdam eğitimleri düzenlemeli, kariyer merkezleri kurmalı, ulaşım hizmetlerinin ve barınma ihtiyacının yeterliliğini sağlamalıdır. Gençler bizim umudumuz. Hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz projelerde gençlerin söz sahibi olmasını önemsiyoruz. Gençlerin toplumsal yaşamda yer almasını sağlamak ve onları her konuda desteklemek gerekiyor. Gençlerin yerel yönetim süreçlerine katılımını artırmak için ihtiyaçlarını ve beklentilerini dikkate alarak hareket etmeliyiz. İşsizliği ortadan kaldırmak ve yeni iş alanları açmak için politikalar geliştirmeliyiz. Gençler, eğitimlerinin ardından bir iş sahibi olabilmeli, bu rahatlığı hissetmeli. Gençleri geçim derdiyle baş başa bırakmak yerine gelişimleri konusunda desteklemek, ülkemizin geleceği için önem taşıyor.   


Önerilen Haberler