"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Aras: “Proje süreçlerine gençler mutlaka dahil edilmeli”

  • 21 Mart 2022
Bodrum Belediye Başkanı Aras Belediye Gazetesi’ne fikirlerini aktardı.

Belediyenizin gençlere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Gençleri yerel karar alma süreçlerine dahil etmek için “Gençlik Birimi”, “Gençlik Meclisi” gibi katılım mekanizmaları oluşturdunuz mu?
AHMET ARAS:
Gençlerin toplumsal yaşama aktif olarak katılmasını amaçlıyoruz. Gençlere yönelik çalışmalarımızın temel çerçevesini eğitim desteği, beceri geliştirme, siyasal ve sosyal katılımı artırma, gönüllülük esasına dayalı çalışmalara teşvik etme, sosyal sorumluluk projelerinde aktif rol alma, paydaşlarla işbirliği, gençlere duyarlı bütçeleme oluşturuyor. Sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversitelerle, gençlik örgütleriyle her projede ve programda işbirliği yapıyoruz. Bodrum Kent Konseyi, Boder, Botav, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Bodrum Ticaret Odası, Deniz Ticaret Odası, Mimarlar Odası, Sağlık Vakfı’yla ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalar kapsamında genç sanatçılara belediye bünyesindeki sergi salonlarını ücretsiz tahsis ettik, küresel salgın döneminde genç müzisyenlere maddi-manevi destekte bulunduk. Öğrencilere bilgisayar ve internet desteği veriyoruz. Bodrum Kent Konseyi, Bodrum Sağlık Vakfı’yla birlikte kırılgan grupta yer alan bireylere yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ve Bodrum Belediyesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi’nde ortak akılla projelerimizi yürütüyoruz. Bodrum Belediyesi Kadın Sığınma Evi’ni açtık. Bodrum Doğa Sporları Kulübü’yle işbirliği yapıyoruz, 188 kilometrelik Leleg Yolu’ndaki işaretleme ve yönlendirici tabelalarda yenileme çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Bodrum’un hemen hemen her mahallesine kültür merkezi, kapalı-açık spor salonu, kültür evi kurma projelerimiz devam ediyor. Bu kapsamda Gündoğan Mahallesi’nde Serbay Ilıcak Kültür Merkezi’nin, Gümbet Mahallesi’nde Binnaz Karakaya Kapalı Spor Salonu’nun, Bitez Mahallesi’nde Kültür Evi’nin, denizcilik ve yatçılık sektöründe eğitim yapılması için Bodrum Denizcilik Yüksekokulu’nun temeli atıldı. Hemen hemen her mahallede yaya ve bisiklet yolu projeleri sürüyor. Yine Karaova’daki üç mahallede halı saha çalışmaları tamamlandı, saha faaliyete açıldı. Her mahallede Etkinlik Alanı Projesi tamamlandı. Yakın zamanda Türkan Saylan Spor Kompleksi’ni açtık. “Her Mahalleye Kütüphane” projemiz devam ediyor. Dirmil Mahallesi’ndeki kütüphane hizmete açıldı. Gençlerin yararlanacağı Halk Eğitim Merkezi’ni açtık. Eski okul binası, Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından lavanta bahçesiyle çevrildi,  İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi’ne çevrildi. Tarım Okulu ve Müzesi’nin bulunduğu alanda gönüllülük esasıyla ücretsiz Gençlik Tarım Kampı düzenlendi. Kamptaki ihtiyaçlar belediyemiz tarafından karşılandı. Kampta bitkisel üretim, tohumculuk, seracılık, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği gibi konularda uygulamalı ve teorik tarımsal eğitimler verildi. Beşer günlük her kamp döneminden 18-40 yaş arasında 30 kişi faydalandı. Sosyal belediyecilik anlayışıyla başlattığımız çalışmalar kapsamında 2022 yılı katılımcı bütçe görüşmelerini başlattık. Süreç boyunca, Bodrum’da faaliyet gösteren meslek odalarıyla, mahalle muhtarlarıyla, derneklerle, siyasi partilerin gençlik kollarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla görüştük.

Madde bağımlılığının önlenmesi, genç istihdamının artırılması, meslek edindirme eğitimlerinin yaygınlaştırılması, barınma sorununun çözülmesi, burs, ulaşım ve internet ihtiyacının karşılanması, spor faaliyetlerinin teşvik edilmesi için çalışmalarınız var mı?  
AHMET ARAS:
Gençlik örgütleriyle, sağlık kuruluşlarıyla birlikte sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımının yarattığı tahribatla karşı karşıya kalan gençler için yerel bilgilendirme politikaları geliştiriyoruz. Sosyal hizmet görevlileriyle, ilgili kuruluşlarla, gönüllü çalışanlarla işbirliği yapıyoruz, alınması gereken önlemler hakkında fikir alışverişinde bulunuyoruz. Gençlerin kaliteli zaman geçirebileceği, eğlenebileceği mekânlar yaratıyoruz, gençleri eğitici ve öğretici alanlara çekebilmek için çalışmalar yapıyoruz. Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğiyle Heykel Yapım Projesi’ni hayata geçirdik. Gençleri yararlı ve yaratıcı faaliyetlerle buluşturmaya özen gösteriyoruz.  İş arayan gençlerin yetenekleri doğrultusunda doğru işe yerleşmesi için Bodrum CV Projesi’ni hayata geçirdik. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenim gören üniversiteli gençler için şehirlerarası ulaşım hizmeti veriyoruz.

Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek, gençlere psiko-sosyal danışmanlık/destek hizmeti vermek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu süreçte üniversitelerle, gençlik örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptınız mı?
AHMET ARAS:
Eşitlikçi adil ve hak temelli belediyecilik anlayışını hâkim kılmaya çalışıyoruz. Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Bürosu kurduk. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu’nda Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ve Bodrum Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri yer alıyor. Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Bürosu’nda, ayrımcılığa maruz kalan kadınların, gençlere, çocuklara, engellilere, yaşlılara, LGBTİ+ bireylere, sığınmacılara (tüm kırılgan gruplar) psiko-sosyal danışmanlık hizmeti veriliyor. Belediyemize ait kafelerde internetin kesintisiz kullanılması için iyileştirme ve altyapı çalışmalarını tamamladık. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Halk Eğitim Merkezi’nde mesleki eğitim kursları düzenliyoruz.

Kentsel tasarım ve mimarlık öğrencileri arasında “Mimari ve Kentsel Tasarım Fikir Projeleri” yarışması düzenledik. Üniversite öğrencilerinin de dahil olduğu İki Meydan Bir Cadde Fikir Yarışması, Bodrum’un doğal, tarihî ve yerel mimari değerleriyle, çağdaş mimari gelişmelerle, turizm odaklı bir anlayışla ilçemizin ihtiyaçlarını karşılayacak öneri projeleriyle geliştirildi.

Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir? Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli mi?
AHMET ARAS:
Gençlerin yereldeki kararlara ve eylemlere katılması önem taşıyor. Yerel yönetimler, gençlere en yakın yönetim birimleri. Gençlerin her platforma katılımı desteklenmeli, gençlere demokrasi ve yurttaşlık bilinci hatırlatılmalı. Katılımı gençler için anlamlı kılmak için teşvik edici çalışmaların yapılması yararlı olacaktır.

Yerel yönetimler, gençlerin katılımını desteklemeli, sosyal entegrasyona yönelik politikalar oluşturmalı. Sosyo-kültürel etkinlikler kapsamında derneklerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, kent konseyleriyle işbirliği yapılmalı.

Gençlerin sosyal ve ekonomik koşullarının iyileştirilmesi, onların tüm faaliyetlere katılma arzusunu etkileyecektir. Bu nedenle gençlerin yaşam koşulları iyileştirilmeli, bilgiye erişimi kolaylaştırılmalı, yetenekleri ortaya çıkarılmalı ve geliştirilmeli. Gençlerin en büyük problemi, işsizlik ve istihdam. Gençler işsizlik, yoksulluk ve yoksunluk nedeniyle yaşama katılma konusunda isteksizler. Yerel yönetimlerin mevzuatlar çerçevesinde olanaklar yaratması elzemdir. İstihdam ve işsizlik, ülkelerin ekonomik gelişme ve sosyal kalkınma düzeyinin en önemli göstergesidir. Türkiye’de ekonomik ve sosyal yapıdaki dengesizliklerle, işsizlik sorunuyla karşı karşıyayız. İşsizlik problemini çözmek için bölgemizin karakteristik özelliklerini dikkate alarak Bodrum CV Projesi’ni hayata geçirdik. İstihdama yönelik çalışmalar yerelden başlamalı. Bodrum’un turizm merkezi olması nedeniyle turizm sektöründeki değişken yapıyı göz önüne alarak kadın ve genç işsizliği bağlamında nitelikli işgücüne önem verilmesi gerektiğini görüyoruz.  İşsiz veya işini kaybetme riski olan gençlerle, iş ve işçi bulma kurumlarıyla, sendikalarla görüş alışverişinde bulunulmalıdır. Yerel iş bulma merkezlerinin kurulmasına öncülük edilmelidir. Uzman kadrolardan destek alınmalıdır. Gençler, bu merkezilerin yönetimine katılmaya, söz sahibi olmaya yönlendirilmelidir. Bireylerin gelişmesini sağlamak ve kuşaklar arasında dayanışmayı mümkün kılmak için uyumlu bir çevre oluşturma çabası içindeyiz. Yerel yönetimler, sürdürülebilir kalkınmayı ve çevre koruma çalışmalarını teşvik eden, bu çalışmalara gençleri dahil eden faaliyet ve projeleri desteklemelidir. Gençlerin hizmetlerden ve fırsatlardan haberdar olması gerekiyor. Bu nedenle belediyeler, gençlerin danışacağı merkezleri ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yapılandırmalı. Gençler, yaratıcı ve kabiliyetli. Herkese yarar sağlayacak fikir ve projelere sahipler. Yerel yönetimlerin proje süreçlerine gençler mutlaka dahil edilmeli, gençlerin görüşleri alınmalı. Gençler, her konuda desteklendiklerini hissetmeli.


Önerilen Haberler