"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Artunç:“Gençlik çalışmalarına özel bütçe ayrılmalı”

  • 21 Mart 2022
Ankara Büyükşehir BelediyesiGençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Mustafa Artunç Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Türkiye’de gençleri toplumsal yaşama dahil etmek, eşit yurttaş haklarını korumak ve yerel karar alma mekanizmalarına dahil etmek amacıyla hayata geçirilen sosyal/ekonomik politikalar sizce yeterli mi? Yerel yönetimler, gençlik politikalarının kapsamını genişletmek için neler yapmalı?
MUSTAFA ARTUNÇ
: Türkiye’de gençleri toplumsal yaşama dahil etmek için yerel yönetimlerin daha aktif çalışması gerekiyor. Gençlik meclisleri ve çalışma birimleri oluşturulmalı. Gençlik politikaları hakkında çalıştaylar, seminerler ve etkinlikler düzenlenmeli. Gençler, yerel karar alma mekanizmalarına dahil edilmeli. Gençlik meclisleri, çalışma birimleri ve temsilcileriyle birlikte gençlik eylem planları hazırlanmalı ve hayata geçirilmeli. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Ankara Kent Konseyi Gençlik Meclisi, üniversitelerin gençlik temsilcileri ve gençlerle birlikte gençlerin temel problemlerine odaklanarak çözüm üreten mekanizmaların işlevsel hâle getirilmesi için işbirliği yapıyoruz.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, gençlere yönelik hangi projeleri ve çalışmaları hayata geçirdi? Bu süreçte üniversitelerle, gençlik örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldı mı?
MUSTAFA ARTUNÇ:
Ankara Kent Konseyi Gençlik Meclisi’yle birlikte üniversite kampüslerinde gençlik şenlikleri düzenliyoruz. Ankara’ya üniversite eğitimi için gelen öğrencilerinin katılımıyla Eymir Gölü’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Doğa Yürüyüşü düzenledik, Ankara’nın doğal güzelliklerini gençlere tanıttık, gençlerin birbirleriyle kaynaşmasını sağladık. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli gençler için etkinlikler düzenledik. Atatürk Kapalı Spor Salonu’ndaki etkinliklerde Futsal Engelli Milli Takım’ın sporcularını “Beraber Bir Dünya” adlı programla gençlerle bir araya getirdik. Türkiye Modern Pentatlon Federasyonu işbirliğiyle 4 Aralık 2021-22-23 Ocak 2022 tarihleri arasında modern pentatlon branşındaki müsabakalara ev sahipliği yaptık, pentatlonu gençlere tanıttık. 22-23 Şubat 2022 tarihlerinde 41 spor federasyonunun temsilcilerinin katılımıyla gençlere yönelik spor faaliyetlerini, işbirliği sürecini ve organizasyonları planlamak amacıyla çalıştay düzenledik.

Genç işsizliğinin ve yoksulluğunu ortadan kaldırılması, genç istihdamının artırılması, mesleki eğitim kurslarının yaygınlaştırılması, gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi için yerel yönetimler nezdinde nasıl bir planlama yapılmalı?
MUSTAFA ARTUNÇ:
İstihdam ofisi, kariyer ve iş merkezi gibi platformlar aracılığıyla iş arayan gençlerle işverenler buluşturulmalı. Gençlere meslek seçimi ve kariyer planlama sürecinde destek verilmeli. Meslek tanıtımları ve meslek eğitimi hakkında farkındalık artırılmalı, mesleki eğitim kursları yaygınlaştırılmalı.

Yerel yönetimlerin bünyesinde oluşturulan/oluşturulacak “Gençlik Birimi” ve “Gençlik Meclisi” gibi yapılanmaların kapsamında gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli mi? Bu konudaki önerileriniz nelerdir?
MUSTAFA ARTUNÇ:
Yerel yönetimler, gençlik eylem planları hazırlamalı. Bu eylem planları doğrultusunda gençlik çalışmalarına özel bütçe ayrılmalı.


Önerilen Haberler