"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ayhan: “Örnek bir belediye olmak istiyoruz”

  • 21 Mart 2022
Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan Belediye Gazetesi’ne düşüncelerini aktardı.

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
BARIŞ AYHAN:
Vaatlerimiz arasında yer alan projelerimizi şöyle sıralayabilirim:

•    Muhtarlık Evi Projesi,
•    Gelincik Mahallesi Pazaryeri Projesi,
•    Belediye konservatuvarı,
•    Dört köyün kentle entegrasyonu,
•    Belediye anaokulu,
•    Hayvan barınağı,
•    Gençlik Merkezi,
•    Engelli bakım hizmetleri,
•    Botanik bahçesi,
•    Yaşlı bakım hizmetleri,
•    Kent mobilyası üretim atölyesi,
•    Çocuk oyun parkları,
•    Çocuk Köyü Projesi,
•    Kuzey Çevre Yolu Projesi,
•    Spor tesisi,
•    Katlı otopark,
•    Belediye yeni hizmet binası,
•    Belediye Turizm Birimi,
•    Kuzey sahil rekreasyonu,
•    Temiz Plaj Projesi,
•    Sivil mimari yapıların restorasyonu,
•    Gri Duvar Projesi,
•    Çekek Alanı Projesi,
•    Buzhane Projesi,
•    İskele ve mendirek düzenlemesi,
•    Festivaller.

Hayata geçen projelerimiz:

Sinop Belediyesi Yeni Hizmet Binası: Devam eden Meydan Projesi kapsamında eski hizmet binamızı yıktık, Bostancılı Mahallesi’ndeki yeni hizmet binamıza taşındık. Kent içinde ek hizmet birimimizi hizmete açtık.

Çocuk Oyun Parkları: Kent genelindeki çocuk oyun parklarını ahşap oyun parklarıyla değiştiriyoruz. Çocukların daha sağlıklı oyun oynayabilmesi için yenileme çalışmalarımız devam ediyor.

Sivil Mimari Yapıların Restorasyonu: Kentimizdeki sivil mimari örneği yapıların restorasyonu yapılıyor. Yapılar, sivil toplum kuruluşlarının ve derneklerin kullanımına veriliyor. Restorasyonu yapılan sivil mimari yapılar, sosyal hayata değer katıyor.

Çekek Alanı: Kent merkezinde yıllardır balıkçılara tersane hizmeti veren çekek alanını düzenliyoruz, kente yeni bir açık hava meydanı kazandırıyoruz. Alanda kültür-sanat etkinlikleri de düzenlenecek, oyun parkları, paten ve kayak alanları, bisiklet ve yürüyüş yolları yer alacak.

Buzhane Projesi: Buzhane olarak hizmet veren tarihî binayı restore ediyoruz, kültür merkezine dönüştürüyoruz. Buzhane, Sabahattin Ali Kültür Merkezi olarak hizmet verecek. Merkezde kültür-sanat etkinlikleri düzenlenecek.

Gri Duvar Projesi: Kent genelindeki atıl duvarları, dünyaca ünlü mural sanatçılarının katıldığı festival sayesine sanatla buluşturduk.

Sinop Belediyesi Hayvan Barınağı: Tülay Sevgi Erşahin Can Dostları Bakımevi’nin şartlarını iyileştirdik. Bakımevinde sokak hayvanlarının tedavi ve bakım işlemlerini gerçekleştiriyoruz.

Sinop Festivalleri: Sinop’un vizyonuna bağlı kalarak festivaller düzenliyoruz. Pandemi döneminde ara vermek zorunda olduğumuz etkinlik ve festivallere yenilerini ekleyeceğiz, turizme ve sosyal hayata katkıda bulunacağız.

Temiz Plaj Projesi: Kentimizin plajlarını temizliyoruz, vatandaşlar ve kentimize gelen misafirler için tertemiz bir kumsal alanı yaratıyoruz.

Sinop Belediyesi Konservatuvarı:
Konservatuvarımızı geliştiriyoruz. Yılın belli dönemlerinde konserler düzenliyoruz.

Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
BARIŞ AYHAN:
Uzungürgen Köyü’nde mülkiyeti belediyemize ait 22 dönümlük arazide Çocuk Köyü Projesi’ni, Ekolojik Turizm ve Çocuk Doğal Yaşam Merkezi’ni hayata geçireceğiz. Alanda mesire alanları, küçük hayvan barınakları, hobi bahçeleri yer alacak. Tüm vatandaşlar projeden yararlanacak, çocuklar doğayla ve toprakla tanışacak. Ayancık ve Erfelek yolunun güzergâhı değişeceği için ilgili kurumlardan görüş bekliyoruz. Tarafımıza görüş iletildikten sonra planımızda değişiklik yapabiliriz.

Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?
BARIŞ AYHAN
: Belediyemizin Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi’nde çöpten elektrik üretiyoruz. Bu projemizin hatırlanmasını isteriz. Sinop merkezden, Ayancık, Dikmen, Erfelek, Gerze ve Türkeli ilçelerinden toplanan yaklaşık 110-117 ton çöp, tesiste depolanıyor ve bertaraf ediliyor. Sinop Sahil Belediyeleri Birliği Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesis aracılığıyla karbondioksit gazından 21 kat daha fazla sera etkisine sahip olan metan gazının zararlı etkileri elektrik enerjisine dönüştürülecek, ortadan kaldırılacak, insan ve çevre sağlığı korunacak, yıllık 3.2 milyon metreküplük metan gazının da doğaya salımı engellenecek. Tesis sayesinde depolama ve bertaraf işlemlerinin mali yükümlülüğü ortadan kalkacak, tesiste üretilen elektrik enerjisinin satışından gelir ve pay elde edilecek. Tesis tam kapasiteyle çalışmaya başladığında 2.500 evin elektrik ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca çekek alanına ve Sabahattin Ali Kültür Merkezi’ne dönüştürdüğümüz Buzhane Projesi’nin de hatırlanmasını isteriz.

Kentinizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
BARIŞ AYHAN:
Sivil toplum kuruluşlarıyla ve derneklerle işbirliği yapıyoruz. Sinop Kadın Emeğini Kalkındırma Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin kurulması için girişimde bulunduk, kuruluş sürecine destek verdik. Kooperatifte kadınlar üretiyor, aile bütçelerine katkıda bulunuyor ve kentimizin tanıtımında rol oynuyor. Kooperatifin tanıtılması için sergiler düzenliyoruz, stantlar açıyoruz. Dünya çapında önemli başarılara imza atan Sinoplu sporculara ve spor kulüplerine destek oluyoruz.

Kentimizin tanıtımında büyük payı olan off-road yarışlarını, bilardo turnuvalarını, yelken yarışlarını ve 10 Aralık 2016’da bombalı saldırıda yitirdiğimiz Berkay Akbaş’ın adını yaşatan Berkay Akbaş Sokak Basketbolu Turnuvası’nı düzenliyoruz. Kent konseyimiz var. Sinop Kent Konseyi ve Gençlik Meclisi’yle iletişim hâlindeyiz. Kentimizin geleceğine yönelik projeler üretiyoruz, fikir alışverişinde bulunuyoruz.

Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
BARIŞ AYHAN:
Türkiye Disleksi Vakfı’yla birlikte proje yürüttük, kentimizdeki reklam panoları ve açık hava LED ekranları aracılığıyla disleksiyle ilgili bilgilendirme yaptık. İhtiyaç sahibi vatandaşlara destek verdik. Özellikle pandemi döneminde ihtiyaç sahibi öğrencilere tablet desteğinde bulunduk. Sosyal yardım çalışmalarımız devam ediyor.

Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
BARIŞ AYHAN:
Bütçe sıkıntısı yaşıyoruz. Özellikle il belediyelerinin harcama kalemlerinde yapılan kısıtlamalar nedeniyle proje sürecinde eksik kaynak sorunu söz konusu oluyor. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum, stratejik planlamamızın ve projelerimizin önünde engel teşkil ediyor.  

SİNOP BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI
: Özel Kalem Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Çevre Koruma Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü.

MİSYON: Katılımcı, şeffaf bir yönetim anlayışıyla tarihine sahip çıkan, teknolojik yeniliklere açık, kamu yararını gözeten, hızlı ve kaliteli hizmet üreten, sosyo-kültürel faaliyetlerle vatandaşların gelişimine katkıda bulunan, öncü, modern, çevreye duyarlı, güvenli bir eğitim, kültür ve turizm kenti oluşturmak.

VİZYON: Toplumsal barışı sağlamaya odaklanan, öncü ve örnek bir belediye olmak.

STRATEJİK HEDEFLER: Doğal hayatı korumak. Vatandaşların yaşamını güvence altına almak, her yaşta esenliği desteklemek. Atık su yönetimine ilişkin uygulamaları hayata geçirmek, temiz içme suyu temin etmek, çevre temizliğine katkıda bulunmak. Sürdürülebilir kentsel planlama yapmak. Yeşil alanlar ve sosyal alanlar oluşturmak. Dezavantajlı grupların kentle ve sosyal hayatla bütünleşmesini sağlamak. Yoksulluğu ve eşitsizliği önleyecek çalışmalar yapmak. Kültür-sanat ve spor faaliyetleri organize etmek. Tarihî ve geleneksel değerleri korumak, sürdürülebilir turizm altyapısı oluşturmak.
 
ÇALIŞAN SAYISI: 365

BÜTÇE: 93.496.272,38 TL

BARIŞ AYHAN KİMDİR?
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. 2002 yılına kadar İstanbul’da pazarlama ve finans sektöründe ticari faaliyetlerini sürdürdü. 2002 yılında Sinop’ta yapı market firması kurdu. 2003 yılındaki CHP İl Kongresi’nde yönetim kurulu üyesi seçildi, İl Saymanlığı görevinde bulundu. 2009 yerel seçimlerinde Sinop Belediyesi Meclisi üyeliğine, 2015 yılında 36. Olağan İl Kongresi’nde il başkanlığına ve kurultay delegeliğine, 2018 yılında 37.Olağan İl Kongresi’nde ikinci kez il başkanlığına ve kurultay delegeliğine seçildi. Sinop Ticaret ve Sanayi Odası’nda yönetim kurulu üyeliği de yaptı. Birçok kitle örgütünün, sivil toplum kuruluşunun ve spor kulübünün üyesidir. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Önerilen Haberler