"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Böcek: “Yerel gençlik eylem planları yapılmalı”

  • 21 Mart 2022
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Belediye Gazetesi’ne görüşlerini aktardı.

Belediyenizin gençlere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Gençleri yerel karar alma süreçlerine dahil etmek için “Gençlik Birimi”, “Gençlik Meclisi” gibi katılım mekanizmaları oluşturdunuz mu?
MUHİTTİN BÖCEK:
Antalya’da yerel gençlik politikamızı ve çalışmalarımızı önemli olan ana başlıklar üzerinden şekillendiriyoruz. Gençlik çalışmalarının yürütülmesi için belediyemizin bünyesinde Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Gençlik Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nü kurduk. Gençlik Meclisi oluşturduk. Gençlik Meclisi’nde 107 üye bulunuyor. Üyeler, lise ve üniversitelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından, sivil toplum kuruluşlarından, siyasi parti temsilcilerinden ve bağımsızlardan oluşuyor. Gençlik Meclisi bünyesindeki çalışma gruplarıyla gençlerin sorun ve ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştiriliyor. Gençlerin fikirlerini hayata geçirebilmek, düzenlenen etkinliklerde ve çalışma alanlarında gençlerin gönüllü olmasını sağlamak, toplumun tüm kesimleri için çalışmalar yürütmek amacıyla “Genç Antalya Gönüllüleri” programını başlattık. Gençlerin eğitimine de destek oluyoruz. Atatürk Sanat Eğitim Merkezi’nde (ATASEM) 2021 yılında 14.730, Atatürk Bilgi Eğitim Merkezi’nde (ATABEM) 2.439 kursiyere ulaştık. Kitap fuarıyla da 2021 yılında 589.756 kişiye ulaştık. 15 dönümlük bir alanda “Gençlik Kampı ve Eğitim Merkezi” projesini hayata geçiriyoruz. Merkezin ilk konukları ise, Manavgat yangınından etkilenen çocuklar ve gençler olacak. Belediyemiz bünyesinde ilk kez izcilik faaliyetlerini başlattık. Gençlerin sosyal sorunlara yönelik çözüm üretmesini sağlamak, girişimciliği teşvik etmek, yeni iş alanları yaratmak için Antalya Fikir Atölyesi’ni açıyoruz. Pandemi sürecinde ihtiyaç sahibi gençlere hayırsever vatandaşların bağışlarıyla tablet desteğinde bulunduk. Gazipaşa’dan Kaş’a kadar toplamda 52 lokasyonda ve 287 erişim noktasında ücretsiz WiFi desteği veriyoruz.

Gençleri spora teşvik etmek, onlar için sağlıklı bir çevre oluşturmak amacıyla çeşitli projeler ve çalışmalar yürütüyoruz. Antalya Spor ve Fitness Merkezleri’yle bir yılda 7.778 kişiye ulaştık. 19 ilçede, 64 ilk ve ortaöğretim okulunda 1.715 öğrenciye 4.295 parça spor malzemesi desteği (çanta, tişört, futbol, basketbol, voleybol ve hentbol topları, satranç takımları) verdik. E-spor turnuvaları düzenliyoruz ve takım oluşturuyoruz. Gençlerin kültür-sanat etkinliklerine katılmasını sağlıyoruz, onları desteklemek için kültür-sanat alanında çalışmalar yürütüyoruz. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali Sinema Okulu aracılığıyla gençlere sinema alanında eğitimler veriyoruz. Gençlerden gelen talepleri dikkate alarak “Halk Dansları Gösteri Ekibi” oluşturduk. İsmail Baha Sürelsan Konservatuvarı, her yaşta sanatseveri 29 yıldır bünyesinde buluşturuyor ve sanatın birçok dalında akademik düzeyde eğitimler veriyor.
 
Madde bağımlılığının önlenmesi, genç istihdamının artırılması, meslek edindirme eğitimlerinin yaygınlaştırılması, barınma sorununun çözülmesi, burs, ulaşım ve internet ihtiyacının karşılanması, spor faaliyetlerinin teşvik edilmesi için çalışmalarınız var mı? 
MUHİTTİN BÖCEK:
Gençlik Hizmetleri Şube Müdürlüğü ve belediyemizin farklı birimleri, gençlerin sorun ve ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yürütüyor.

Belediyemizin Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren İş ve Danışmanlık Ofisi, gençlerin istihdam edilmesine katkıda bulunuyor. Fikir Atölyesi’nde gençlerin fikirlerini işe dönüştürmek için çalışmalar yürütüyoruz. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, sanat ve meslek edindirme kursları düzenliyor. Üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmek amacıyla hem kadın hem de erkek öğrencilere yurt hizmeti veriyoruz. Barınma ihtiyacının fazla olması nedeniyle yeni yurtlar oluşturmak için çalışmalar yürütüyoruz. Akdeniz Üniversitesi’nde ücretsiz ring seferleri yapıyoruz. Gazipaşa’dan Kaş’a kadar toplamda 52 lokasyonda ve 287 erişim noktasında ücretsiz WiFi desteği veriyoruz. Gençlik Meclisi bünyesindeki “Bağımlılıkla Mücadele Çalışma Grubu” aracılığıyla farkındalık çalışmaları yürütüyoruz, eylem planları oluşturuyoruz. Sınavlara hazırlık sürecinde gençlere destek olmak için diğer kurumlarla işbirliği yapıyoruz. Farklı spor branşlarında (satranç, basketbol, futbol, izcilik, dart, masa tenisi vb.) gençlere yönelik eğitimler, kurslar ve çalışmalar yürütüyoruz, turnuvalar düzenliyoruz.

Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek, gençlere psiko-sosyal danışmanlık/destek hizmeti vermek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu süreçte üniversitelerle, gençlik örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptınız mı?
MUHİTTİN BÖCEK:
Gençlerin kendilerini geliştirebilmesi amacıyla farklı alanlarda atölyeler ve söyleşiler düzenliyoruz. Fikir Atölyesi’nde girişimcilik eğitimleri veriyoruz. Gençlerin kendi projelerini hayata geçirebilmesi için proje yazma desteği sağlıyoruz. Atatürk Bilgi Eğitim Merkezi’nde eğitim gören öğrenciler için sınav kaygısına yönelik çalışmalar yapıyoruz, söyleşiler düzenliyoruz. Yurtlarda gençlere psikolog desteği de veriyoruz.

#BizBirlikteGüçlüyüz ve #BizBirlikteYaparız anlayışıyla hareket edeiyoruz, alanda çalışan kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz. Yakın zamanda Gençlik Koordinasyon Kurulu’nu hayata geçireceğiz. Antalya’nın 2025 yılında “Avrupa Gençlik Başkenti” unvanını alması için üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, kamu kurumlarıyla görüşmeler yaptık, odak grup toplantıları devam ediyor. Belediyemizin ev sahipliğinde 5-6 Mart 2022 tarihleri arasında “Yerel Yönetimlerin Gençlik Birimleri Buluşması” düzenlendi. Bu sayede gençlik birimlerinin temsilcileri ilk kez bir araya geldi. Gençlerin yaşadığı sorunlarla (ergenlik, sınav kaygısı vb.) ilgili olarak Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Aile Hizmet ve Sosyal Hizmet Merkezleri’nde danışmanlık hizmeti sunuyoruz.

Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir? Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli mi?
MUHİTTİN BÖCEK:
Gençlere yönelik kapsamlı çalışmaların yürütülmesi ve gençlik politikalarının oluşturulması için öncelikle gençlik birimlerinin iyi yapılanması gerekiyor. Belediyeler bünyesinde mutlaka Gençlik Birimleri olmalı. Bu birimlerde çalışacak kişiler, gençlere yönelik yapılan çalışmalara hâkim olmalı. “Yerel Gençlik Eylem Planları” hazırlanmalı. “Antalya Yerel Gençlik Eylem Planı” için çalışmalara başladık. Eylem planı hazırlanırken gençlerin, gençlik alanında çalışan kurum ve kuruluşların aktif katılımını esas alacağız. Yerel yönetimlerin stratejik planlarında gençlik bölümü mutlaka olmalı. Bütçe de buna göre oluşturulmalı.


Önerilen Haberler