"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan Covid-19 döneminde ülkelerin gençlere verdiği desteklere ilişkin örnekler

  • 21 Mart 2022
Dünyadan Covid-19 döneminde ülkelerin gençlere verdiği desteklere ilişkin örnekleri derledik

https://www.oecd.org/coronavirus/policy-responses/what-have-countries-done-to-support-young-people-in-the-covid-19-crisis-ac9f056c/#component-d1e2879

https://www.oecd.org/

Gençler, Covid-19 pandemisinin sosyal ve ekonomik sürecinden ciddi anlamda etkilendi.

Genç işsizliği önemli ölçüde arttı, eğitim ve iş temelli öğrenme büyük ölçüde kesintiye uğradı. Birçok genç, mali güvensizlik, barınma istikrarsızlığı ve zihinsel sıkıntıdan mustarip. OECD hükümetleri (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü), gençler için işgücü piyasasından barınmaya ve ruh sağlığı desteğine kadar uzanan kapsamlı politika önlemleri aldı. Bu politika özeti, gençlerin istihdam beklentileri üzerinde uzun süreli olumsuz bir etkiden kaçınmak için ülkelerin uygulamaya koyduğu önlemlere yönelik genel bir bakış açısıdır.

OECD ülkelerinin neredeyse üçte ikisi, gençler için acil gelir desteği başlattı. Ancak kapsam ve ölçek, ülkeler arasında farklılık gösteriyor. Gençler, özellikle mali zorluk yaşayanlar veya işini kaybedenler, daha önce hariç tutuldukları gelir desteğine erişti. Yarı zamanlı çalışma kaybını telafi etmek ve eğitimin devamını desteklemek amacıyla öğrencilere ödeme yapıldı.
 
Ülkeler COVID-19 krizinde gençleri desteklemek için ne yaptı?
Sektörler arası politikalara ve istihdam politikalarına rehberlik edecek gençlik stratejileri:

https://www.bmbwf.gv.at/en/Topics/youth_strategy.html

AVUSTURYA
Ulusal Gençlik Stratejisi, Avusturya’da önemli bir süreç olarak tanımlanıyor. Bu nedenle bakanlıklar arasında toplantılar yapılıyor ve süreç sürekli güncelleniyor. Eylül 2020’de kabul edilen en son resmî Gençlik Hedefleri, dört öncelik alanı tanımlıyor: İstihdam ve eğitim, gençlik katılımı ve inisiyatifi, yaşam kalitesi ve işbirliği ruhu, medya ve bilgi.

Federal bakanlıkların kendi yetkinlik alanlarıyla ilgili olarak gençler için en az bir hedef geliştirmesi gerekiyor, gençlere danışılıyor. Gençler, gençlik politikalarının tasarlanması ve uygulanması süreçlerine dahil ediliyor. Bakanlıklar arası bir girişim, 2020-2021 arasında eğitim arzını, çıraklık eğitimlerini, koçluk/danışmanlık hizmetlerini ve teklifleri hazırlamaya odaklanan Gençlik İstihdamı Görev Gücü’nü kurdu.
 
ESTONYA
2021-2035 için yeni bir strateji geliştiriliyor. Öncelikler arasında karşılıklı bilgi alışverişinin güçlendirilmesi, okulu erken bırakanlar ve NEET’ler için toplum desteği ve tüm gençlerin işgücü piyasasına katılımının artırılması yer alıyor. Hükümet şu anda, 2014’te sunulan ve 2017’de güncellenen ilk planın yerine güçlendirilmiş “Gençlik Garantisi” için uygulama planı geliştiriyor. Yeni plan aracılığıyla savunmasız grupları desteklemek ve okuldan işe sorunsuz bir geçişi teşvik etmek amaçlanıyor.

https://www.mbie.govt.nz/dmsdocument/6613-our-youth-employment-action-plan

YENİ ZELANDA
Ülkenin çocuklar ve gençler için dünyanın en iyi yeri olmasını sağlamak için sektör genelinde gençlik politikası için vizyon sunan Ağustos 2019’daki “Çocuk ve Gençlerin Refah Stratejisi ve Ulusal Gençlik İstihdamı Eylem Planı” da dahil olmak üzere bir dizi tamamlayıcı ulusal gençlik planı yürürlükte. Ayrıca hükümetin Covid-19 pandemisinin 12-24 yaş arasındaki rangatahi ve Maori gençleri üzerindeki etkisini azaltmaya yönelik eylemlerini belirleyen 2020-2022 “Gençlik Planı” da var.

LÜKSEMBURG
2022-24 Gençlik Eylem Planı, 2021 yılının sonunda, 2020 yılında süresi dolan önceki planın yerine hazırlandı. Öncelikli temaya karar vermek için gençlerin, gençlerle çalışan profesyonellerin ve paydaşların görüşleri dikkate alındı. Önceki plan, konut, siyasi katılım ve istihdam temalarına odaklanmıştı. Güçlendirilmiş Gençlik Garantisi’yle ilgili ulusal uygulama planı da geliştirilmektedir. Bu plan, gençlere erişimi artırmak için hedef grupların ve politikaların haritalandırılmasına ilişkin bileşenleri içermektedir.

Gençlerin gelirini desteklemek için Covid-19 pandemisinde alınan önlemler:

AVUSTRALYA
Gençlik Ödeneği, tam zamanlı iş arayan, yarı zamanlı okuyan ve iş arayan veya geçici olarak çalışamayacak durumda olan 16-21 yaş arasındaki gençlere gelir desteği sağlıyor. Hükümet ayrıca Gençlik Ödeneği kapsamında olanlar da dahil olmak üzere uygun alıcılara pandemi ek ödemesi yaptı.  Ek ücret, Eylül 2020’ye kadar iki haftada bir 550 AUD olarak belirlendi. Koşullar iyileştikçe oran, Mart 2021’de aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmadan önce, 250 AUD’a, ardından 150 AUD’a düşürüldü.

BELÇİKA
Hükümet, yerel sosyal yardım görevlilerine, öğrencileri ve gençleri destekleyebilmeleri için 24 milyon avro sağlandı. Bakım veya eğitim hizmetlerinde çalışan öğrenciler için öğrenci başına yıllık azami 475 saat çalışma süresi kaldırıldı. Çalışan öğrencilerin geliri için istisnai vergi düzenlemeleri yapıldı. Flanders’ta okulu bırakan, 12 aylık mesleki entegrasyon sürecini tamamlayan ve iş bulamayan gençler için entegrasyon ödenekleri var. Bu gençler, yalnızca daha önce çalışmış kişilerin erişebildiği işsizlik ödeneğine hak kazanamadıkları için bu ödeneği alıyor.

HOLLANDA
27 yaşın altındaki gençlerin sosyal yardıma erişmesine ilişkin kurallar Kasım 2020’de gevşetildi. Ayrıca eğitimdeki gecikmeleri telafi etmek ve gençlerin eğitimlerini tamamlaması amacıyla 800-2.000 avro arasında destek sağlandı. Mesleki eğitim merkezleri ve üniversiteler de dahil olmak üzere ortaöğretim sonrası eğitimdeki öğrenciler için öğrenim ve kurs ücretlerinde %50 oranında indirim yapılıyor.

Covid-19 krizinin etkisini hafifletmek için gençlere yönelik gelir desteği önlemleri:

https://www.cedefop.europa.eu/files/cedefop_community_apprenticeship_experts_synthesis_how_are_european_countries_managing_apprenticeships_to_respond_to_the_coronavirus_crisis.pdf

ALMANYA
Federal hükümet Temmuz 2020’de Covid-19 krizinden etkilenen küçük ve orta ölçekli işverenleri finansal açıdan desteklemek ve onları eğitim sürdürmeye teşvik etmek için “Güvenli Çıraklık Eğitim Planı” oluşturdu. Program, Covid-19 krizi nedeniyle iflas eden şirketleri ve stajyer alan KOBİ’leri de ödüllendiriyor. Genç çırakların karşılaştığı zorlukların boyutu ve çıraklık sistemi netleştikçe program devam etti. Plan, Mart 2021 itibarıyla genişletildi ve 2021’in geri kalanı için 500 milyon avro fon alındı.

İRLANDA
Çıraklık Teşvik Programı (AIS), işverenlere iki yıllık süre boyunca kayıtlı yeni çırak başına 3.000 avro hibe sağlıyor. Kadın zanaatkâr çırakları işe alan işverenler için 2.000 avroluk ayrı hibe de mevcut. Stajlar, çıraklık eğitimlerine alternatif öğrenme biçimi oluyor.

KOLOMBİYA
Stajların ve diğer iş temelli öğrenme biçimlerinin iş deneyimi olarak sertifikalandırılması gerektiğini belirten kararname Haziran 2021’de yayımlandı. Kararname, yeni mezunların istihdamını kolaylaştırmayı ve stajların bir iş deneyimi olarak tanınmasını sağlıyor, gençlerin iş bulmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

İZLANDA
Hükümet, 2020 yazında 18 yaş üstü öğrenciler için 3.000 geçici yaz işi yaratmak için 2.2 milyar ISK ayırdı. Kampanya, Mart 2021’de yenilendi ve 2.500 iş daha yaratıldı.

https://iefponline.iefp.pt/IEFP/medida/estagioemprego/descEstagiosAtivarPT.jsp

PORTEKİZ
Gençlerin işgücü piyasasına geçişini desteklemek için dokuz aylık stajları teşvik eden yeni bir plan (ESTÁGIO ATIVAR.PT) tanıtıldı. Plan ilk kez 2020’de uygulamaya kondu ve 2021’de tekrarlandı. İstihdam ödeneği önceden belirleniyor, işverenlere masrafları için geri ödeme yapılabiliyor. Stajyer, staj sonunda açık uçlu veya belirli süreli bir sözleşmeyle işe alınırsa işveren, ek mali teşvikler için başvurabiliyor. Program, altı aylık iş temelli öğrenim programına katılan düşük eğitim geçmişine sahip gençlere ödenek ve ücret de sağlıyor.

Gençler için ruh sağlığı hizmetlerinin, finansmanının ve desteklerinin genişletilmesi:
https://www.hel.fi/helsinki/en/administration/enterprises/employment/youth-services/ohjaamo/
https://epale.ec.europa.eu/sites/default/files/ohjaamo_helsinki_skillsweek_all_presentations.pdf

FİNLANDİYA
İstihdam Bakanlığı, 30 yaşın altındaki gençler için rehberlik ve destek hizmeti sunan, Ohjaamo Gençlik Merkezleri’ne entegre edilen Onni Projesi’ne ek finansman sağladı. Hükümet, Onni Projesi kapsamında yeni çalışanlar işe almaya karar verdi. Bu merkezlerde sanat etkinlikleri de düzenleniyor.
  
HOLLANDA
Gençlerin ruh sağlığını desteklemek için Aralık 2020’de 3.5 milyon avro ayrıldı. Ek fon alan bir girişim örneği, gençler arasındaki yalnızlığı gidermek için belediyeler ve bölgelerle birlikte çalışan Join Us’tır. Zihinsel esenliği ve sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik etmek için Şubat 2021’de 200 milyon avro daha ayrıldı. Bu paket, psiko-sosyal yardımın genişletilmesi de dahil olmak üzere gençlerin refahını teşvik etmeye yönelik girişimleri, gençler arasında ruh sağlığı bilincini artırmaya yönelik kampanyayı içeriyor.

FRANSA
Hükümet, üniversite psikolojik yardım ofisleri (BAPU) aracılığıyla üniversite öğrencilerine sunulan ruh sağlığı ve eğitim desteği hizmetlerinin kapasitesini artırdı. Üniversitelerde ruh sağlığı ilkyardım programları yaygınlaştırıldı. Üniversite öğrencilerinin bir ruh sağlığı uzmanından ücretsiz olarak üç kez kadar destek almasını sağlayan bir plan da uygulamaya konuldu.

AVUSTURYA
Çocukların, ergenlerin ve genç yetişkinlerin psiko-sosyal sağlığını güçlendirmeye yönelik sağlığı geliştirme projeleri için Avusturya Sağlığı Geliştirme Fonu (FGÖ) tarafından 2020’de yeni bir proje çağrısı yapıldı.

2020’de Steiermark, Tirol ve Viyana’da üç üniversiteye fon verildi. Çocuklar ve gençler için kurulan RatAufDraht (Telefonda Tavsiye) acil yardım hattına Mart 2021’de hükümet tarafından ek finansman sağlandı, erişilebilirlik ve gizli desteğe erişim artırıldı.

Çocuk ve Gençlik Psikiyatrisi Kliniği’yle (Viyana Tıp Üniversitesi) Sosyal Psikiyatri Servisi (PSD Wien) tarafından psiko-sosyal destek için evde tedavi modeli oluşturuldu. Hizmet, Mart 2021’den bu yana kullanılıyor. Genç göçmenler için intihar önleme programı (çevrimiçi) başlatıldı. Federal Eğitim Bakanlığı, Haziran 2021’de Covid-19 krizi sırasında gençlerin ruh sağlığı üzerindeki artan baskılar ışığında okul psikologlarının sayısında 205 kişilik artış olduğunu duyurdu.


Önerilen Haberler