"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Erdem:“Gençler İçin Katılım Modelleri Oluşturulmalı”

  • 21 Mart 2022
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin gençlere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Gençleri yerel karar alma süreçlerine dahil etmek için “Gençlik Birimi”, “Gençlik Meclisi” gibi katılım mekanizmaları oluşturdunuz mu?
TURGAY ERDEM:
Nilüfer Belediyesi’nde gençlerin karar alma süreçlerine dahil olduğu en önemli süreç, beş yıllık yol haritasının planlandığı stratejik planlama süreci. Paydaş katılımının çok önemli olduğu stratejik planlar hazırlanırken birçok farklı platformda katılım sağlamaya yönelik çalışmalar yapılıyor ve paydaş beklentileri alınıyor. Nilüfer’de diğer yerel yönetimlerden farklı olarak gençlerin stratejik planlama sürecine katılımı, gençlerin fikirleri doğrultusunda şekillendirildi ve bir katılım modeli oluşturuldu. Katılım modeline göre, seçimlerden sonra belediye bünyesinde kurulan stratejik planlama ekibine Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nde oluşturulan Stratejik Plan Çalışma Grubu dahil edildi, stratejik planın analiz aşamasından vizyonuna, hedeflerden projelere kadar her aşamasına gençler katkıda bulundu, stratejik plana birlikte şekil verildi.

Katılım modelinin en önemli aşaması da Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nde kurulan ekipten bir kadın bir erkek temsilcinin, nihai kararların alındığı Strateji Geliştirme Kurulu’na katılması oldu. Son kararlar yine gençlerle birlikte verildi. “Çocuk ve Gençlerin Gelişimine Yönelik Çalışmalarla Topluma Katılım Kapsamını Artırarak Yeni Neslin Güçlenmesine Katkı Sağlamak” stratejik hedefi doğrultusunda kodlama ve beceri atölyeleri, gençlik merkezleri, kırsal alanlarda kablosuz internet hizmetinin verilmesi gibi projeler planlandı, hayata geçirildi. Bu hedefin başarısı her yıl gençlik memnuniyet oranıyla ölçülerek takip ediliyor.

Nilüfer Belediye Meclisi’nin genç üyelerinden ve Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nin temsilcilerinden oluşan Gençlik Komisyonu kuruldu. Bu komisyon yılda iki kere toplanıyor, stratejik plandaki faaliyetleri genç bakış açısıyla değerlendiriyor ve takip ediyor.

Belediyeye gelen gençlik gruplarının projeleri ve talepleri, Nilüfer Kent Konseyi bünyesindeki Gençlik Meclisi’nin toplantılarına yönlendiriliyor. Gençlik Meclisi’nin yaptığı haftalık toplantılarda bu talep ve öneriler gençler tarafından değerlendiriliyor, kararlar alınıyor ve belediyemiz tarafından uygulanıyor. Belediyemizin gençlik yaklaşımı doğrultusunda, gençlerle ilgili hayata geçirilecek projelerde mutlaka gençlerin fikirleri alınıyor, çalışmalar gençlerle birlikte planlanıyor.

Nilüfer Kent Konseyi bünyesindeki Gençlik Meclisi bütün çalışmalarında destekleniyor.  Gençlik Meclisi, faaliyetlerini daha fazla gence ulaştırmak için Uludağ Üniversitesi kampüsünün bulunduğu Görükle Mahallesi’nde bir yer talep etti. Bu talebi olumlu karşıladık. 20 Eylül 2021 tarihinde Nilüfer Belediyesi tarafından yaptırılan Nilüfer Gençlik Evi’ni yaptık ve gençlere tahsis ettik. Nilüfer Gençlik Evi, ders çalışmak, proje üretmek, kapasite geliştirmek isteyen gençlere (15-29 yaş arasında) açık.  Gençlik Evi’ndeki salon ve odalar gençler, gençlik alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, üniversite toplulukları, gençlik inisiyatifleri, genç girişimciler tarafından toplantı, etkinlik, eğitim amacıyla kullanılabiliyor.

Madde bağımlılığının önlenmesi, genç istihdamının artırılması, meslek edindirme eğitimlerinin yaygınlaştırılması, barınma sorununun çözülmesi, burs, ulaşım ve internet ihtiyacının karşılanması, spor faaliyetlerinin teşvik edilmesi için çalışmalarınız var mı?
 TURGAY ERDEM:
Bursa’daki gençlerin işsizlik sorununu çözmek için çalışmalar yapıyoruz. Belediyemiz bünyesindeki “İş Ofisi” aracılığıyla dernekler, İŞKUR, okullar, küçük ve büyük ölçekli fabrikalar, alışveriş merkezleri, hastaneler gibi firma ve kurumlarda gençlere iş olanakları yaratılması için görüşmeler yapıyoruz. İşsiz gençler, ihtiyaç duyulduğunda niteliklerine göre işyerlerine yönlendiriliyor, gençlerin iş sahibi olması sağlanıyor.

Gençleri girişimciliğe teşvik etmek amacıyla meslek edindirme kursları düzenliyoruz. Gençler bu eğitimlerle bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve uygulama yeterliliği kazanıyor. Belediyemiz bünyesindeki Bağımlılıkla Mücadele Birimi, bağımlı gençlere ve ailelerine danışmanlık hizmeti veriyor. Madde bağımlılığına karşı toplumda farkındalık oluşturmak ve toplumu bilgilendirmek amacıyla birimde eğitim ve seminerler düzenleniyor.

Gençlerin sportif ve kültürel etkinliklerde yer alması için çok sayıda projeyi hayata geçiriyoruz. Üniversite öğrencilerinin katıldığı Üni Spor Fest’i her yıl düzenliyoruz. Festivalde üniversite öğrencileri çeşitli branşlarda düzenlenen spor müsabakalarına katılıyor, spor yapıyor ve sosyalleşiyor.

Her yıl 23 Nisan-19 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Nilüfer Uluslararası Spor Şenlikleri de gençleri buluşturan önemli spor etkinliklerinden biri. Şenliklere katılan öğrenciler farklı branşlardaki müsabakalarda sporla dostluğu pekiştiriyor. Okullarda gençlere yönelik spor söyleşileri, kırsal mahallelerde yüzme etkinlikleri, oryantiring yarışları, satranç şenliği, tırmanma etkinlikleri ve spor okulları düzenliyoruz. Üniversite öğrencilerine sosyal destek de veriyoruz.

Gençler, üniversite öğrencisi kimliklerini göstererek belediyemiz bünyesindeki çamaşırhaneden ücretsiz yararlanabiliyor. İhtiyaç sahibi üniversite öğrencilerinin yararlanması için Giymiyorsanız Giydirin Kampüs Atölyesi’ni hayata geçirdik. 89 öğrencinin kalabileceği Nilüfer Belediyesi Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu’nu 2019 yılında hizmete açtık. Yurt, öğrencilere modern bir ortamda barınma olanağı sunuyor. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında gerek devlet yurtlarının yetersizliği gerek ev kiralarının gerek özel yurt fiyatlarının çok yüksek olması sebebiyle 125 kişi kapasiteli Nilüfer Belediyesi İzzet Şadi Sayarel Huzurevi’nde kız öğrencilere, 48 kişi kapasiteli Lions & Ercan Dikencik Alzheimer Konuk Evi’nde de erkek öğrencilere geçici barınma hizmeti verdik.
İlk yarıyılın sonuna kadar konaklama hizmeti verilen tesislerde öğrencilerden sembolik bir ücret aldık. İki yurt projesi için çalışmalara başladık. Kadın Çocuk Akademileri’ndeki bilgisayar sınıflarından gençler de faydalanıyor.

Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek, gençlere psiko-sosyal danışmanlık/destek hizmeti vermek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu süreçte üniversitelerle, gençlik örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptınız mı?
TURGAY ERDEM:
Nilüfer İnovasyon Merkezi’ni hizmete açtık. Merkezde gençlerle birlikte çok sayıda proje yaptık. Gençleri geleceğe hazırlamak için önemli çalışmalara imza attık. Nilüfer İnovasyon Merkezi, gençlere yönelik çalışmalarına devam ediyor. Merkezde gençlerin sosyal inovasyon, sosyal girişimcilik ve sosyal sorumluluk projeleri yenilikçi yaklaşımlarla değerlendiriliyor, verilen eğitimlerle, düzenlenen çalıştaylarla çağın gereklerine uygun, nitelikli ve yaratıcı çözümler geliştirmeleri için gençlere destek veriliyor. Nilüfer İnovasyon Merkezi’nin gençlerin katılımıyla geliştirdiği projelerin sayısı artıyor. Bu projeler, binlerce kişiye ulaşıyor. Nilüfer İnovasyon Merkezi’nde sosyal inovasyon ekosistemini güçlendirmek amacıyla düzenlenen etkinliklere şu âna kadar 5.712 genç katıldı. Merkez ayrıca Rotary 2440. Bölge Federasyonu ve Heykel Rotary Kulübü işbirliğiyle 21. yüzyıl becerilerini kapsayan “Gençlerle Yarına Bir Adım!” adlı eğitim programını hayata geçirdi. “Yeni Nesil Nilüfer” anlayışıyla gençlerin becerilerinin farkında olması ve kendilerini geliştirmesi için düzenlenen üç aylık eğitime çok sayıda genç katıldı. İnovasyon Merkezi tarafından yürütülen “Geleceğe Katılın! (Join The Future)” projesi de farklı ülkelerden katılımcıların dahil olduğu AB projesi kapsamında gençlerin karar alma mekanizmalarına katılımını ve aktif vatandaşlığı desteklemek amacıyla hayata geçirildi. Yerel, ulusal ve uluslararası ölçekte düzenlenen üç çalıştaya Türkiye’den ve altı ülkeden 87 gençle gençlik çalışanı katıldı. Proje çalışmaları neticesinde gençlerin yerel yönetimlerin stratejik planlarına katılımını sağlayacak bir model oluşturuldu.

National Democratic Institue (NDI) tarafından desteklenen “Genç Katılımın Dijital Hâli” projesini de hayata geçirdik. Bu proje kapsamında 18-29 yaş arasındaki gençlerin yerel yönetim sürecine dijital katılımını desteklemek amacıyla “Dijital Katılımcılık Akademisi” düzenlendi. Akademide hak temelli yaklaşım, katılımcılık ve dijital katılım konularında küçük grup interaktif eğitimleri verildi.

2020 yılında hayata geçirilen “Atölye Nilüfer Kodlama ve Beceri Atölyeleri”, sosyo-ekonomik açıdan ihtiyaç sahibi olan çocukların ve gençlerin gelişimine yönelik çalışmalar yapıyor. Nilüfer İnovasyon Merkezi’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Atölye Nilüfer Kodlama ve Beceri Atölyeleri’nde dünyada hızla yayılan bir akım olan kendin yap kültürünün teknolojiyle birleşmesinden oluşan kendin yap/maker hareketi doğrultusunda etkinlikler düzenliyoruz. 2020 yılından bu yana ahşap şekillendirme, üç boyutlu tasarım ve modelleme, robotik kodlama etkinliklerine 471 çocuk ve genç katıldı.

Nilüfer İnovasyon Merkezi, Global AI Hub Türkiye işbirliği ve Bursa Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi desteğiyle “Yapay Zekâ Eğitim Seferberliği” projesi de 2021 yılında hayata geçirildi. Program kapsamında “Yapay Zekâya İlk Adım”, “Hiperotomasyon”, “CNN (Konvansiyonel Sinir Ağları)”, “ML With No Code (Kodlama Olmadan Makine Öğrenmesi ve “NLP (Doğal Dil İşleme)” gibi konularda dünya standartlarında eğitim ve etkinlikler düzenleniyor.

Nilüfer İnovasyon Merkezi, üniversite topluluklarıyla, Gençlik Meclisi’yle, sivil toplum kuruluşlarıyla, vakıflarla, özel sektör kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor. Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek için sanat eğitimleri veriliyor. Müzik Enstrümanları Müzesi’nde lise öğrencilerinin katılımıyla Ritim Atölyesi düzenleniyor.  Belediyemizin kültürevlerinde ve gençlik merkezlerinde piyano, keman, gitar, elektro gitar, bağlama, yan flüt, bateri, ritim, resim, karikatür, drama, seramik, heykel, tango, halk dansları branşlarında sanat eğitimleri veriliyor. Gümüştepe Mahallesi’nde bir köy kahvesinden dönüştürülen mekânda çocuklar ve gençler için baskı resim, seramik eğitimleri düzenleniyor.

Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir? Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli mi?
TURGAY ERDEM:
Yerel yönetimler klasik belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra aktif yurttaşlığı geliştiren, yerel temsili ve katılımı sağlayan, yeni demokratik alanların ortaya çıkmasına katkıda bulunan ve demokrasiyi güçlendiren önemli kamu kuruluşlarıdır. Bu nedenle gençlerin de doğrudan temas kurabildiği, taleplerini ve isteklerini doğrudan iletebildiği halka en yakın kamu birimleridir. Gençlerin yerel yönetimlerde daha fazla söz sahibi olması için karar süreçlerine katılması, katılım modelleri oluşturulması ve bu modellerin tüm yerel yönetimlerde yaygınlaştırılması gerekiyor.

Yerel yönetimlerin ödün vermeyeceği konular gençlik politikası olarak tanımlanarak yayınlanabilir. Gençlik politikaları oluşturulurken gençlerin beklentileri göz önünde bulundurulmalıdır. Yereldeki çalışmaların yaygınlaştırılması, ulusal gençlik politikası oluşturulması için etkili olacaktır. “Yeni Nesil Nilüfer” anlayışı kapsamında hizmetlerimizi planlıyoruz. “Yeni Nesil Nilüfer” anlayışı, dünyaya çocukların ve gençlerin gözünden bakmayı, onların ihtiyaçlarını gözeten bir kent yapısı kurgulamayı ifade etmektedir.


Önerilen Haberler