YÜKLENİYOR
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan Belediye Gazetesi’nin sorularını cevapladı.
Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?
ÜLGÜR GÖKHAN: Görevine geldiğimden bu yana tam 20 yıl geçti. 20 yıl, kent yönetimi, idarecilik, vaatlerinizi hayata geçirebilmek, öğrenmek, öğretmek, uygulamak için oldukça uzun bir zaman. Ancak önemli olan, bu zamanı nasıl kullandığınız. Yoksa, zaman gelir ve geçer, geç kalanları, ona ayak uyduramayanları affetmez, dişlileri arasında öğütür, toz eder. Ama şimdi bulunduğum noktadan baktığımda 20 yıl, dört yerel seçim demek. Dört yerel seçim, öncelikle aday olabilmek için parti örgütünüzün, ardından Çanakkale halkının huzuruna dört kez çıkmak ve bu yarışı başarıyla tamamlamak demek. Bu vesileyle partime ve Çanakkale halkında bir kez daha teşekkür ediyorum.
Yerel seçimler öncesinde Çanakkale’nin ihtiyaçlarını ve geleceğini vatandaşlarla konuştuk, tartıştık. Sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin, Çanakkale Kent Konseyi’nin, meslek odalarının, emek örgütlerinin, yani toplumu temsil eden her örgütlü kuruluşun beklentilerini dinledik, müzakere ettik. 2002 yılından bu yana kentimizde birçok şey değişti. Nüfusumuz arttı. 2002’de merkez nüfusumuz 76.000’di. Nüfusumuz bugün 144.000’e yaklaştı. Hizmetler, beklentiler çeşitlendi, kent genişledi, belediyecilik anlayışı gelişti, farkındalık değişti. Değişmeyen tek şey, içimizdeki Çanakkale aşkı, Çanakkale’ye hizmet etme sevdası. Göreve geldiğimde, 2002 yılında, altyapı çalışmalarına başladık. Altyapı sorunlarının büyük kısmını çözdük, çevre yatırımlarını tamamladık. Sosyal belediyeciliğimizle örnek olduk. Belediyecilik, doğumdan ölüme kadar insanın ihtiyaç duyduğu birçok hizmeti karşılamayı gerektirir. İnsanların yaşamına, huzuruna ve mutluluğuna yönelik altyapıyı hazırlayabilmek gerekir. Kentin yaşlısının, gencinin, engellisinin, öğrencisinin, işsizinin, sokak hayvanının, ağacının, suyunun derdine derman olabilmektir. Çanakkale’nin özgür yaşamını, huzurunu ve güvenini korumaktır, insanları bir arada tutan sosyal yaşamın canlılığını besleyebilmektir. Kadınların kent yaşamında özgürce yer alabilmesini, herkesin inanç özgürlüğünü doyasıya yaşayabilmesini, farklılıklarından dolayı kimsenin kendisini diğerinden üstün ya da aşağıda görmemesini sağlamaktır. Amacımız, Çanakkale’nin değerlerini koruyarak kalkınması, toprağına, suyuna sahip çıkılması, tarımıyla, turizmiyle, ekonomisiyle gelişmesi ve büyümesidir. Gerek belediye başkanlığı sürecim gerek kentte uzun yıllardır iş insanı, siyasetçi, sivil toplum temsilcisi olarak var olmam, kenti, kentliyi, ihtiyaçları, fırsatları ve tehditleri öğrenme şansı sundu bana.
Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?
ÜLGÜR GÖKHAN: Seçimlerden sonraki ilk altı ayda stratejik planımızı hazırlıyoruz, gelecek beş yıl için hedeflerimizi ve kaynak ihtiyacımızı ortaya koyuyoruz. 2020-2024 dönemi için hazırlamış olduğumuz planımız, kamu tasarrufunu esas alıyor. Büyük ölçekli çevre yatırımları için öncelikler (sağlıklı ve kaliteli yaşam, suyun varlığının sürdürülebilirliği, çok paydaşlı sosyal gelişme ve yoksullukla mücadele) belirledik. Dolayısıyla planın ana ekseninde ve kaynak dağılımında köklü bir değişim ihtiyacı söz konusu olmadı. Fakat pandemi dönemi ve ekonomik kriz, özellikle gider bütçelerimizi olumsuz etkiledi. Ancak gelirlerimiz artmadı. Devam eden projeler için yatırımların ve yaşamsal önem arz etmeyen mekânsal düzenleme projelerinin öncelik sırasını değiştirdik. Bazı projelere ek kaynak bulamadığımız için başlayamadık. Hizmet üretim sürecindeki cari harcamaları minimuma indirebilmek için gerek kurum içinde gerek hizmet yöntemlerinde tasarruf tedbirleri aldık.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz nelerdir?
ÜLGÜR GÖKHAN: Sürdürülebilir bir toparlanma dönemine girmeyi, bir an önce normalleşmeyi ve projelerimizi hızla hayata geçirebilmeyi umuyorum. Altyapı çalışmalarını neredeyse tamamladık. İleri teknolojili biyolojik atık su ve içme suyu arıtma tesisleriyle tam ölçekli entegre katı atık tesisleri kurduk. Yeni su kaynaklarının bulunması ve kentimize getirilmesi için gerekli altyapı çalışmalarına başlayacağız. Çöp gazı enerji santraline, güneş enerjisi uygulamalarına destek olacak istihdam projelerini hayata geçireceğiz. Hatırlanmasını ve asla unutulmamasını istediğimi çalışmalar var. 20 yılı bir döneme sığdırarak cevap vermek mümkün değil. Çanakkale’de yaşayan her vatandaşın yararlanacağı yeşil alanlar, parklar, plajlar ve bahçeler yaptık. Çanakkale’nin kültürünün izlerini taşıyan eski yapıları yeniledik. Kadınlar, çocuklar, gençler ve yaşlılar hep önceliğimiz oldu. Altın Yıllar Yaşam Merkezi, Sosyal Yaşam Evleri, Çocuk Kültür Evi ve kreşler açtık. Çanakkale’nin doğal ve mitolojik değerlerinin yok olmasına neden olacak altın madenciliği faaliyetlerine karşı Kazdağları için yöre halkıyla birlikte mücadele ettik. Atikhisar’da suyumuza sahip çıktık, ülkemizin dört bir yanından bize destek veren binlerce vatandaşla suyumuzun kirlenmesine, kaynaklarımızın yok olmasına karşı dimdik durduk, su hakkımızı koruduk. Bitti mi? Hayır. Yaşam alanlarımız, çevre hakkımız, ağaçlar, kuşlar, böcekler, toprak, su ve hava için mücadelemiz devam edecek. Bu süreçlerin ve mücadelenin hiç unutulmamasını istiyorum. Geleceğe yapılacak en büyük yatırım, temiz bir çevredir.
Kentinizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
ÜLGÜR GÖKHAN: Sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmayı, birlikte iş yapmayı, katılımcılığı önemsiyorum. 2007 yılında katılımcı bütçe sürecine başladık. Bu sürecin ilk uygulayıcısı olmaktan, bu konuda örnek gösterilmekten gurur duyuyorum. Katılımcı bütçe süreci, belediye ve vatandaşlar arasındaki ilişkiyi güçlendirmesi, sosyal bağları şekillendirmesi, yeni bir demokratik kültür oluşturulması, aktif vatandaşlığın teşvik edilmesi açısından bizim için eğitici ve öğretici oldu. Bu süreçte Çanakkale Kent Konseyi, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları bir parçamız oldu. Çanakkale’de katılımcılığa hep önem verdik, vermeye de devam ediyoruz. Kent adına alınacak kararlar ve yapılacak yatırımlar öncesinde konunun uzmanlarıyla fikir alışverişinde bulunmayı önemsiyoruz. Çanakkale’yi ortak akılla, katılımcılıkla ve demokrasi kültürüyle yönetiyoruz. Yerel Gündem 21 süreciyle uzun yıllar önce tanışan Çanakkale’de yoğrulan bu kültür, kent konseylerinin yasalaşmasıyla birlikte yeni bir boyut kazandı. Çanakkale Kent Konseyi, yürütme kurulu, meclisleri ve çalışma gruplarıyla kentteki varlığını etkin şekilde sürdürüyor.
Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
ÜLGÜR GÖKHAN: Sosyal belediyecilik doğrultusunda ihtiyaç sahibi vatandaşlara ayni ve nakdi yardımda bulunuyoruz. Vatandaşların yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik sosyal hizmet çalışmaları yapıyoruz.
Sosyal yardım hizmetlerimizi şöyle sıralayabilirim:
• Halk Kart,
• Sosyal Market,
• Evde destek hizmeti,
• Hoş Geldin Bebek Paketi,
• Bebek bakım ve emzirme kabinleri,
• Çamaşır Merkezi,
• Sıcak yemek yardımı,
• Özel eğitim öğrencilerine yönelik taşıma ve yemek hizmeti,
• Öğrenim ve barınma yardımı,
• Asker paketi ve asker ailesi yardımı,
• Altın Yıllar Yaşam Merkezi,
• Sosyal Yaşam Evleri,
• Çocuk Kültür Evi,
• ATAM kreşleri.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
ÜLGÜR GÖKHAN: Hizmet maliyetleri açısından sıkıntı yaşıyoruz. Giderlerimiz artıyor, ancak gelirlerimiz azalıyor. Ekonomik kriz, artan yoksulluk, işsizlik nedeniyle vatandaşların desteğe ihtiyaç duyması, bizi de zorluyor.
ÇANAKKALE BELEDİYESİ
KURUMSAL YAPI: İç Denetim Birimi, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Etüt Proje Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Kültür İşleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Hal Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Su İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü.
MİSYON: Kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullanmak. Yerel ve ortak hizmet gereksinimlerini yenilikçi, katılımcı, toplumcu, çevreye duyarlı ve insan odaklı bir anlayışla yerine getirmek.
VİZYON: Eğitimde, kültürde, turizmde, tarımda ve kent yönetiminde gelişen, kentsel barışı ve dayanışmayı sağlayan, çevre bilincine sahip, sürdürülebilir bir kent oluşturmak.
STRATEJİK HEDEFLER: Çevresel tehditlerin kent üzerindeki etkilerini azaltmak. Suyun varlığını sürdürülebilir kılmak. Kentsel gelişmeye yönelik çalışmalar yapmak. Sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir bir kent oluşturmak. Kenti, kırsalıyla bir bütün görmek. Sürdürülebilir yerel kalkınmayı, çok paydaşlı ve insan odaklı sosyal gelişmeyi sağlamak. Kent kültürünü korumak, gelecek nesillere aktarmak. Halk sağlığını tehdit eden unsurları ortadan kaldırmaya yönelik koruyucu sağlık çalışmalarını yaygınlaştırmak. Teknolojiyi ve bilgiyi etkin kullanmak, kurumsal kapasiteyi ve hizmet kalitesini artırmak.
ÇALIŞAN SAYISI: 1.287
BÜTÇE: 301.167.665,75 TL
ÜLGÜR GÖKHAN KİMDİR?
Ankara Üniversitesi Maliye Bölümü’nü bitirdi. 1989 yerel seçimlerinde SHP’den belediye meclis üyesi seçildi. 1992 yılında CHP’nin Çanakkale Kurucu İl Başkanlığı görevini üstlendi. 1999 yerel seçimlerinde CHP’den belediye meclis üyesi seçildi. 2002 yılında dönemin Belediye Başkanı İsmail Özay’ın milletvekilliği için istifa etmesi nedeniyle boşalan belediye başkanlığı görevine meclis üyelerinin oylarıyla seçildi. 2004 yılına kadar emanet aldığı belediye başkanlığı görevini başarıyla sürdürdü. 2009, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde Çanakkale Belediye Başkanı seçildi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda, Çanakkale Spor’un yönetim kadrolarında görev aldı. Rotary Kulüp Başkanlığı yaptı. UCLG-MEWA ombudsmanlık görevi yaptı. Tarihi Kentler Birliği’nin encümen üyesidir. Evli ve iki çocuk babasıdır.