"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Güçlü Belediyeler İçin Kanun Teklifi

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Belediyeler, vatandaşa en yakın demokratik hizmet kurumlarıdır. Dolayısıyla belediyeleri güçlendirmek, vatandaşlara ulaşacak hizmetleri güçlendirmek anlamına gelecektir.

Belediyeler, vatandaşa en yakın demokratik hizmet kurumlarıdır. Dolayısıyla belediyeleri güçlendirmek, vatandaşlara ulaşacak hizmetleri güçlendirmek anlamına gelecektir.

Ülkemizde yıllar içinde belediyelerin sorumluluk alanları genişledi, ancak gelirleri aynı kaldı. Özellikle Covid-19 salgınında ve ekonomik buhran şartlarında belediye hizmetlerinin önemi bir kez daha anlaşıldı. Belediyeler, sayısı her geçen gün artan ihtiyaç sahiplerinin yanında olmak, onlara destek vermek için imkânlarını seferber ederken, mevcut gelirlerinde bir iyileştirme yapılmadı. Bu olumsuz tabloya son dönemdeki hayat pahalılığı, döviz kurlarındaki yükseliş ve temel girdi maliyetlerindeki artış eklendi. Kâr amacı gütmeden vatandaşlara doğrudan hizmet götüren belediyeler, bu süreçten en fazla etkilenen kurumlar oldu.

Anayasa’nın 127. maddesinde “mahallî idarelere görevleriyle orantılı gelir kaynaklarının sağlanması gerektiği” vurgulanıyor. Bu nedenle belediyelerin kamu hizmetlerini aksatmadan sürdürebilmesi, vatandaşlara ucuz, etkin ve hızlı hizmet ulaştırabilmesi için mali yapılarının güçlendirilmesi gerekiyor.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak belediyelerin gelirlerinin artırılmasına yönelik acil önlemler içeren kanun teklifimizi bugün TBMM Başkanlığı’na sunuyoruz. Kanun teklifimizde belediye gelirlerinin, yürüttükleri görev ve sorumlulukla orantılı olarak artırılmasına ilişkin düzenlemelere yer veriyoruz.

Teklifle belediyelerin genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı payların %50 oranında artırılmasını amaçlıyoruz. Mevcut durumda belediyelere ayrılan paylara bazı mallardan alınan ÖTV gelirleri dahil edilmiyor. Teklifimizde bu olumsuzluğu ortadan kaldırıyoruz.

Belediyeler, şehiriçi ulaşım hizmetlerinden sorumlu olmasına rağmen Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden pay alamıyor. Bu kapsamda Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsilatının %20’sinin belediyelere aktarılmasının yararlı olacağını düşünüyoruz.

Özellikle turizm bölgelerindeki belediyeler her yıl kendi nüfusundan katbekat fazla yerli-yabancı turist ağırlıyor, artan kentsel ihtiyaçlarla karşı karşıya kalıyor. Ancak iktidarın tüm itirazlara rağmen yasalaştırdığı kanunla Konaklama Vergisi’nden belediyelere pay verilmiyor. Kanun teklifimizle bu alanda da düzenlemeye gidiyoruz. Ayrıca belediyelerin, iktidarın arka bahçesine dönüşen kalkınma ajanslarına pay ödeme zorunluluğunu kaldırıyoruz.

Belediyelerin kullandığı elektrikte avantajlı bir tarifeye geçilmesini, elektrik ve doğalgaz kullanımlarındaki KDV’nin %1’e indirilmesini öneriyoruz. Bununla birlikte toplu taşımada kullanılan akaryakıtın da KDV ve ÖTV’den istisna tutulmasını talep ediyoruz. Toplumun temel ihtiyaçlarını karşılayan belediyelerin mali zorlukları aşmasıyla birlikte vatandaşlara daha iyi hizmet vermesini sağlamayı hedefliyoruz.


Önerilen Haberler