YÜKLENİYOR
Foça Belediye Gazetesi Fatih Gürbüz Belediye Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.
Belediyenizin gençlere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Gençleri yerel karar alma süreçlerine dahil etmek için “Gençlik Birimi”, “Gençlik Meclisi” gibi katılım mekanizmaları oluşturdunuz mu?
FATİH GÜRBÜZ: Genç bir belediye başkanıyım. Bu nedenle gençler için yapılacak çalışmaları yönlendirme avantajım var diyebilirim. Gençlere kentli olmanın sorumluluklarını aktarmaya çalışıyoruz. Kentin tarihine, dokusuna, insanına, tüm dezavantajlı bireylerine, sokak hayvanlarına ve çevresine sahip çıkmanın önemini anlatıyoruz. Cittaslow felsefesini, bu felsefenin Foça açısından önemini aktarmaya çalışıyoruz. İlçemizdeki sivil toplum kuruluşları aktif çalışıyor. Gençler, sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına dahil oluyor. Foça Kent Konseyi’nin Gençlik Meclisi de aktif çalışıyor. Belediyemiz bünyesinde Gençlik Birimi kuruyoruz.
Madde bağımlılığının önlenmesi, genç istihdamının artırılması, meslek edindirme eğitimlerinin yaygınlaştırılması, barınma sorununun çözülmesi, burs, ulaşım ve internet ihtiyacının karşılanması, spor faaliyetlerinin teşvik edilmesi için çalışmalarınız var mı?
FATİH GÜRBÜZ: Madde bağımlılığını engellemek için yetkili olan kolluk kuvvetlerinin verdiği eğitimlere destek oluyoruz. Ekonomik şartlar, yerel yönetimlerin istihdam çalışmalarını etkiliyor. 30.000 nüfuslu bir ilçenin genç istihdamına yönelik çalışmaları yeterli olmayabilir. Foça’nın kendi kendine yetmesi için çalışıyoruz. Tarımda, hayvancılıkta, balıkçılıkta meslek edinme kurslarının açılması için destek veriyoruz. Köylerdeki öğrencilere ulaşım desteği sağlıyoruz. Pandemi sürecinde gençlere tablet ulaştırdık. Spor alanlarıyla ve faaliyetleriyle ilgili olarak belediyemizin spor kulübüyle, ilçemizdeki diğer spor kulüpleriyle işbirliği yapıyoruz. Branş çeşitliliğinin artması, spora olan ilgiyi artırıyor. Özellikle su sporlarıyla ilgili yapılan çalışmalara daha fazla destek olmaya çalışıyoruz, gençleri su sporlarıyla tanıştırıyoruz.
Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek, gençlere psiko-sosyal danışmanlık/destek hizmeti vermek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu süreçte üniversitelerle, gençlik örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptınız mı?
FATİH GÜRBÜZ: İlçemize yeni bir tesis yaptık: Atatürk Sosyal Yaşam Merkezi. Bu merkez, çocuklar ve gençler için yapıldı. Merkezde kültür-sanat eğitimleri veriliyor. NFT, Metaverse, blockchain gibi uygulamaları hepimiz öğrenmek zorundayız.
Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir? Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli mi?
FATİH GÜRBÜZ: En önemli görevimiz, Foça’nın kendine kendine yetmesini sağlamak ve genç olmanın önemini anlatmak. Herhangi bir ülke vatandaşının imkânları ve şartlarıyla kendimizi kıyaslamadığımız bir düzen yaratmak zorundayız. Gençlerin fikirlerine saygı duymak zorundayız. Gençlik hizmetleri, gençlik merkezleri veya gençlik politikaları kapsamında “belediye desteği” tabiri kısıtlayıcı olabilir. Doğrudan kenti ilgilendiren unsurlardan bahsediyoruz. Temel haklara ulaşma konusunda maalesef yaşla ilgili ayrımcılık söz konusu. Kuşaklar arası çatışmanın uçları sivriliyor. Gençlerin düşünceleri “farklı” olarak algılanıyor. Tam da bu noktada gençlerin haklarına müdahale başlıyor. En başta fikrini beyan etme hakkına müdahale ediliyor. Ekonomik kaygılar, yerel yönetimlerin oluşturduğu gençlik alanlarının gençlerle ve yeni fikirlerle buluşmasını engelliyor. Gençleri dinlemeliyiz. Onlara psikolojik destek vermeliyiz. Gençlerin sorun yaşamasına neden olan olumsuzlukları engellemeliyiz. Yerel yönetimlere doğrudan gençlik bütçesi aktarılmalı demek istemiyorum. Kendi imkânlarıyla, kararlarıyla bugününü ve geleceğini planlayan gençlik oluşumlarına kesinlikle yetki verilmeli ve bütçe sağlanmalı.