"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İmamoğlu: “Yerel yönetimler gençlerle işbirliği yapmalı”

  • 21 Mart 2022
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Belediyenizin gençlere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Gençleri yerel karar alma süreçlerine dahil etmek için “Gençlik Birimi”, “Gençlik Meclisi” gibi katılım mekanizmaları oluşturdunuz mu?
EKREM İMAMOĞLU:
İstanbul Kent Konseyi bünyesinde yürütülen gençlere yönelik çalışmalar, normalleşme süreciyle birlikte Gençlik Meclisi’nin çatısı altında toplandı. İlçe kent konseylerinin gençlik temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler gibi farklı alanlardan gönüllü gençlik meclislerinin çalışmalarının belli periyotlar dahilinde ele alınacak temalarla yürütülmesi kararlaştırıldı.

Madde bağımlılığının önlenmesi, genç istihdamının artırılması, meslek edindirme eğitimlerinin yaygınlaştırılması, barınma sorununun çözülmesi, burs, ulaşım ve internet ihtiyacının karşılanması, spor faaliyetlerinin teşvik edilmesi için çalışmalarınız var mı?
EKREM İMAMOĞLU
: Belediyemizin bünyesindeki Bağımlılıkla Mücadele ve Rehabilitasyon Şube Müdürlüğü, koruyucu, önleyici çalışmalarla sosyal rehabilitasyon ve entegrasyon çalışmaları yapmak amacıyla Sosyal Uyum Destek Merkezi’ni (SUDEM) kurdu. SUDEM’de bağımlı bireylere ve yakınlarına yönelik bilgilendirme, yönlendirme, danışmanlık hizmetleri sunuluyor, bireysel psikoterapi, aile, grup, psiko-eğitim, toplumsal farkındalık çalışmaları yapılıyor. Bağımlılıkla mücadele sürecindeki koruyucu ve önleyici çalışmalar kapsamında iletişim stratejilerine, medya okuryazarlığına, basın bültenlerine, tanıtım filmlerine, yazılı/görsel medya araçlarının kullanılmasına yönelik faaliyetler gerçekleştiriliyor.

Üniversite eğitimi için şehirdışından gelen gençlerin barınma sorununa çözüm üretmek için 2021 yılında yurt hizmeti vermeye başladık. Yurtlar, seçim vaatlerimiz arasında yer alıyordu. 2021-2022 eğitim-öğretim yılı başlangıcında üç adet kız öğrenci yurdunu hizmete sunduk. Özel İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avcılar Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu 1, 190 yatak kapasitesiyle, Özel İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avcılar Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu 2, 250 yatak kapasitesiyle ve Özel İstanbul Büyükşehir Belediyesi Örnektepe Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu, 182 yatak kapasitesiyle hizmet veriyor.

2022 yılının sonuna kadar yurt ve barınma hizmeti verdiğimiz öğrenci sayısını artırmayı hedefliyoruz. 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde öğrenciler, belediyemizin yurtlarında barınmak için aylık 600 TL ödüyor. Bu ücrete sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil. Belediyemizin yurtlarında kalan ve talepte bulunan öğrencilere iş imkânı sağlıyoruz. Öğrenciler, belediyemizin sosyal tesislerinde ve Bölgesel İstihdam Ofisleri aracılığıyla özel sektörde yarı zamanlı olarak çalışmaya başlayabiliyor.

Gençleri spora teşvik etmek için çalışmalar yapıyoruz. 12 yeni spor tesisinin yapımına devam ediyoruz. İstanbul’da 63 spor tesisinde hizmet veriyoruz. Okullara 185 spor salını kazandırdık. Beden eğitimi derslerinin güvenli, temiz ve konforlu alanlarda yapılmasını sağlıyoruz. 35 yeni spor salonunu tamamladık, okulların hizmetine sunduk. Çocukların akademik, zihinsel ve bedensel gelişimine katkıda bulunuyoruz. Belediyemizin spor okullarında 3-15 yaş arası çocuklara 18 farklı branşta iki aylık dönemlerde spor eğitimi veriyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Müdürlüğü’yle Spor İstanbul tarafından açılan spor okulları için kayıtlar, online.spor.istanbul ve event.spor.istanbul üzerinden yapılıyor.

Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek, gençlere psiko-sosyal danışmanlık/destek hizmeti vermek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu süreçte üniversitelerle, gençlik örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptınız mı?
EKREM İMAMOĞLU:
Mahalle Evi Projesi’yle eğitim ve psiko-sosyal destek faaliyetlerinin İstanbul’un her noktasına yayılmasını, mahallelinin belediye hizmetlerine ve sosyal hizmetlere hak temelli erişebilmesini, mahalle kültürünü canlandırarak toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesini hedefliyoruz. Mahalle Evi’nde hak temelli yaklaşım doğrultusunda mahallelinin gelişmesine ve güçlenmesine yönelik çoklu zekâ gelişimini destekleyen atölyeler, sosyal ve kültürel gelişime katkıda bulunan geziler, bireysel gelişim uzmanlarının katıldığı seminer ve söyleşiler düzenliyoruz. Mahalle Evi Projesi, sosyal hizmetlerin toplum temelli, bütüncül ve etkin bir şekilde sunulması, İstanbul’un çeşitli mahallelerinde yoksunluk yaşayan ve temel haklarından faydalanamayan vatandaşların eğitim toplumsal yaşama katılım ve gelişim hakkı açısından oldukça önemli bir yere sahip.

Mahalle Evi’ndeki faaliyetlerimizi yürütürken çalışma ilkelerimizle örtüşen kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıyoruz. Mahallelinin ilgi, talep ve ihtiyacına yönelik hizmetlerin sunulması için muhtarlıklar, okullar, aile sağlığı merkezleri ve yerel kuruluşlarla dayanışma içinde olmaya önem veriyoruz. Vakıflar, dernekler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, öğrenci kulüpleri, gönüllü platformlar, sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı mahallelerde eğitime, psiko-sosyal gelişime, kültür-sanat faaliyetlerinin planlanmasına, yürütülmesine ve bu sayede toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesine destek oluyor. Üniversiteleri, öğrenci kulüplerini ve sosyal adaletin sağlanmasına destek olmak isteyen tüm gençleri hak temelli, eşit, kapsayıcı, katılımcı ve yerel dayanışma ağımıza katılmaya davet ediyoruz.

Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin alacağı inisiyatifler nelerdir? Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli mi?
EKREM İMAMOĞLU:
Kapsayıcı bir kent için politikalar ve uygulamalar üretmek için harcanan çaba hem kökeni hem de etkisi itibarıyla tüm insanlığın idealleriyle paralel. Kentler, tüm grupların haklarına, ihtiyaçlarına göre geliştirildiğinde ve iyileştirildiğinde herkesin esenlikle yaşayabileceği yerler. Gençler, toplumun inşasına yön verecek olan en önemli gruplardan biri. Bu nedenle yerel yönetimlerin geliştireceği politikalar ve gençlerle yapacağı işbirliği çok önemli. Yönetişim anlayışını benimseyen yerel yönetimler, masa başında politika üretmek yerine sahada gençleri dinleyerek yerel siyasete yöne vermeyi amaçlıyor.

Gençlerin toplumsal yaşamdaki varlığını vurgulayan birçok uluslararası belge ve ilke var. Bu belgelerin ve ilkelerin yerelde hayata geçirilmesi için yerel yönetimlere büyük bir sorumluluk düşüyor. Bu bağlamda gençlerin ihtiyaçlarıyla ilgili araştırmaların yapılması, yerel düzeyde gençlerle ilgili politikaların ve stratejilerin geliştirilmesi, gençlerin yerel siyasete katılımının sağlanması, gençlerin kent yaşamındaki rolünün zenginleştirilmesi, gönüllülük ve sosyal sorumluluk bilincinin artırılması, eğitim alanında ve kültürel alanda gençlere destek verilmesi, meslek ve kariyer gelişiminin desteklenmesi, spor ve kültür imkânlarının geliştirilmesi gibi çok yönlü çalışmalar yapılıyor. Tek taraflı ve sadece hizmet veren bir yöntem yerine gençler için katılımcı süreçleri ve mekanizmaları hayata geçirmek, katılımı sağlamak, gençlik haklarına erişime yönelik etkili işbirliğinin ve iyi yönetişim araçlarının geliştirilmesi için çalışılıyor.

Katılım sürecinde gençlerin yaratıcılıklarını ortaya koyabilecekleri mekanizmaların üretilmesi için de çalışmalar yapılıyor. Mevcut mekanizmaların çağın ihtiyaçlarına göre yenilenmesinin tek yolu, bu mekanizmaların yine gençler tarafından inşa edilmesidir. Bu nedenle kent konseyinin, çalışma gruplarının ve özellikle gençlik meclislerinin çalışmalarını çeşitlendirmek, desteklemek ve etkinliklerini artırmak önem kazanıyor.


Önerilen Haberler