Scooter "Kumrular" şimdi de öğrencilerin kullanımında

• 21 Mart 2022
Karşıyaka Belediyesi’nin ilçe belediyeleri arasında bir ilke imza atarak hayata geçirdiği elektrikli scooter Kumrular, Karşıyaka’dan sonra İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencilerinin de kullanımına sunuldu.

Sürdürülebilir, çevreci ve güvenli ulaşım için tercih edilen, Karşıyaka’da vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanılan Kumru’nun İzmir İYTE’deki ilk sürüşü Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ve İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran’ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Öğrencilerin ilgiyle takip ettiği test sürüşleri renkli anlara sahne oldu. Yerleşkenin farklı noktalarında hizmet verecek elektrikli scooterların açılış ve dakika başı ücreti 1 TL olarak belirlendi. Fosil yakıt tüketmeyen çevreci scooterlar tek kişilik olduğu için trafik problemi de yaratmayacak. 500 wattlık motor gücüne sahip scooterlar, 55 kilometrelik menzil sunuyor. Bataryadaki gücün azalması hâlinde batarya ilgili kişiler tarafından yenisiyle değiştiriliyor. Kısa mesafeli ulaşım için Kumru’yu tercih etmek isteyen öğrenci, akademisyen ve personellerin uyumlu cep telefonlarına “Kumru” adlı uygulamayı indirmesi ve bir kullanıcı profili oluşturması gerekiyor. Uygulama, kullanıcılara yakınlarındaki scooterların konumunu ve batarya durumunu gösteriyor. Scooterın yanına gelen kullanıcı, üzerindeki QR kodu okutarak kilidini açıyor ve sürüş başlıyor. Kullanım sonunda yine aynı uygulama üzerinden sürüş tamamlanıyor. Scooter park edilip kilitleniyor. Sürüşün tamamlanabilmesi için park edilen scooterın fotoğrafı çekiliyor, uygulamaya yükleniyor.