"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Seçer: “Genç istihdamına önem verilmeli”

  • 21 Mart 2022
Mersin Belediye Başkanı Vahap Seçer Belediye Gazetesi’ne konuştu.

Belediyenizin gençlere yönelik hizmetlerinden bahseder misiniz? Gençleri yerel karar alma süreçlerine dâhil etmek için “Gençlik Birimi”, “Gençlik Meclisi” gibi katılım mekanizmaları oluşturdunuz mu?
VAHAP SEÇER:
Belediyemiz bünyesindeki Gençlik ve Spor Şube Müdürlüğü’nü Gençlik ve Spor Daire Başkanlığı’na dönüştürdük. Gençlere yönelik çalışmalarımızı Gençlik ve Spor Daire Başkanlığı’nın yanı sıra ilgili diğer daire başkanlıklarının katkılarıyla sürdürüyoruz. Mersin, bir üniversite kenti. Kentimizde dört üniversite var, bu üniversitelerde toplam 50.000’e yakın öğrenci eğitim görüyor. Lise çağındaki gençleri de dahil ettiğimizde Mersin’in bir gençlik kenti olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle gençlere yönelik hizmet ve faaliyetlerimize önem veriyoruz.

Mersin Kent Konseyi’nin bünyesinde Gençlik Meclisi kuruldu. Gençlik Meclisi, gençlere uzlaşma ortamı sağlayan, dil, din, ırk, kültür, sınıf, eğitim ve cinsiyet farkı gözetmeksizin kentimizin sürdürülebilir gelişiminin temelini oluşturacak politikaların üretilmesine, sorunların belirlenmesine ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine katkıda bulunan bir oluşum.

Belediyemiz bünyesinde Gençlik ve Spor Kulübü yer alıyor. Merkezî ve gezici kütüphane hizmeti veriyoruz. Okuma salonlarıyla, yakında hizmete açacağımız dijital kütüphaneyle, tiyatro, müzik ve okuryazarlık atölyesiyle, enstrüman, resim ve halk dansları gibi kurslarla faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Gençlerin katılımıyla tiyatro gösterimleri, konserler ve spor müsabakaları, söyleşiler ve etkinlikler düzenliyoruz.

Tarsus’ta “Gençlik Kampı” var. Kamp, gençlerin yatılı ya da günübirlik ziyaretine açık, aynı zamanda etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Tarsus ve Silifke ilçelerindeki Gazi Çiftliği’nde Kadın ve Çocuk Bilim Teknoloji Atölyeleri’nde robotik kodlama da dahil olmak üzere birçok konuda bilimsel eğitimler veriliyor ve çalışmalar yürütülüyor.

Spor kulüplerimizin altyapılarında 21 branşta 400 sporcuyla müsabakalara katılıyoruz. Profesyonel Basketbol Erkek Takımı, TBL Ligi’nde, Basketbol Kadın Takımı, TKBL Ligi’nde, Voleybol Kadın Takımı, Sigorta Shop Kadınlar 1. Ligi’nde, Kadın Hentbol Takımı, Hentbol Federasyonu Kadınlar 1. Ligi’nde mücadele ediyor. 12 branştaki ücretsiz spor kurslarıyla da gençlere spor alışkanlığı kazandırmaya çalışıyoruz.

Kırsal bölgelerde yaşayan kız çocuklarını spora teşvik etmeyi amaçlayan çok özel bir proje yürüttüğümüzü hatırlatmak isterim. “Kır Çiçekleri” adını taşıyan bu projemiz kapsamında kırsal mahallelerde yaşayan ve spora yatkın kız çocuklarını tespit ediyoruz, ailelerinin onayıyla yurdumuzda misafir ediyoruz. Öğrencilerin masraflarını karşılıyoruz, onlara özel eğitim veriyoruz. 53 kız öğrenci, geleceğin güçlü kadın sporcuları olma yolunda ilerliyor.

Madde bağımlılığının önlenmesi, genç istihdamının artırılması, meslek edindirme eğitimlerinin yaygınlaştırılması, barınma sorununun çözülmesi, burs, ulaşım ve internet ihtiyacının karşılanması, spor faaliyetlerinin teşvik edilmesi için çalışmalarınız var mı?  
VAHAP SEÇER:
Madde bağımlılığı, çok önemli bir sorun. Gençleri madde bağımlılığından korumak için konunun uzmanlarıyla, psikologlarla, ilgili kurum ve kuruluşla bir araya geliyoruz, çözüm temelli kararlar alıyoruz ve uyguluyoruz. Bağımlılıkla mücadele kapsamında koruyucu ve önleyici çalışmaların yanı sıra avukatlarımızın çalışmalarıyla ailelere ve çocuklara hukuksal danışmanlık hizmeti de veriyoruz.

Genç işsizliğinin farkındayız. Genç istihdamının artırılması, meslek eğitimlerinin yaygınlaştırılması için önemli adımlar atıyoruz. MERCEK adını verdiğimiz merkezlerimizde 18 yaş üstü tüm vatandaşlara teorik ve pratik eğitimler veriyoruz, istihdam için destek sağlıyoruz. MERCEK’lerde açılan atölyelerde dijital teknolojiler, girişimcilik, giyim-üretim teknolojisi, bilişim, ahşap mobilya, metal sac işleme, kaynak gibi birçok konuda eğitimler veriliyor.

Kariyer Merkezi kurduk. Merkezde, Mersin’deki 37 kamu kurum ve kuruluşuyla üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de yer aldığı İşgücü Piyasası Koordinasyon Kurulu aracılığıyla Yetenek Dönüşüm Projesi’ni yürütüyoruz. Bu proje, genç istihdamına katkılar sağlıyor.

Barınma sorununu çözmek için Gülnar’da 68 yataklı kız yurdunu ve 40 yataklı misafirhaneyi hizmete açtık. 120 yataklı öğrenci yurdunu da kent merkezinde çok yakında hizmete açacağız.

Eğitim merkezlerimize devam eden 4.318 öğrenciye YKS’ye, 2.500 öğrenciye de LGS’ye yönelik ücretsiz hazırlık desteği veriyoruz. Lisans öğrencilerine 1.600 TL, ön lisans öğrencilerine 500 TL öğrenim desteği sağlıyoruz.

Merkez kütüphanemize gelen öğrenciler, ödünç kitap alabiliyor. Öğrenciler kütüphanede internetten, çay ve sıcak çorba ikramından yararlanabiliyor. Ayrıca haftanın belli günlerinde kütüphanemizde görevli Türkçe ve matematik öğretmenlerinden destek alıyorlar. Kütüphaneye gitme şansı bulamayan, dezavantajlı ve kırsal bölgelerde yaşayan öğrenciler için gezici kütüphane hizmeti sunuyoruz. Parklarda, otobüslerde öğrencilerin kullanımına sunmak üzere ücretsiz WiFi hizmetimiz de bulunuyor. Belediye otobüslerinde öğrencilerden sadece 1 TL alıyoruz, bu ücrete 2024 yılına zam yapmayacağız. Şehir Tiyatroları’nda, Türk Halk ve Sanat Müziği Topluluğu’nde, Halk Oyunları Topluluğu’nda ve Kent Orkestrası’nda genç sanatçıları istihdam ettik. Engelli gençlerin sosyal hayata katılmasını sağlamak, özgüvenlerinin gelişmesine katkıda bulunmak ve topluma uyum süreçlerini kolaylaştırmak için sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler düzenliyoruz.  

Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek, gençlere psiko-sosyal danışmanlık/destek hizmeti vermek amacıyla hangi projeleri hayata geçirdiniz? Bu süreçte üniversitelerle, gençlik örgütleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaptınız mı?
VAHAP SEÇER:
MERCİ adını verdiğimiz öğrenci danışmanlık merkezimiz var. MERCİ’lerde öğrencilere ve ailelerine psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve rehber öğretmenler aracılığıyla ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti veriliyor. Sınavlara hazırlanan gençlerin motivasyonunu artırmak için konusunda uzman rehber öğretmenlerle sunum ve seminerler düzenliyoruz.

Gençlerin kültür-sanat alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yapıyoruz. Bölgemizdeki üniversitelerden, gençlik örgütlerinden ve sivil toplum kuruluşlarından gelen talepler belediyemizin Etkinlik Değerlendirme Komisyonu’nda değerlendiriliyor, üniversiteler, gençlik örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılarak ihtiyaçlar karşılanıyor. Psikolog, sosyolog, sosyal çalışmacı ve özel eğitim öğretmenleri özel gereksinimli gençlere hem psiko-sosyal destek veriyor hem de danışmanlık hizmeti sunuyor.
 
Gençlerin sosyo-kültürel bilgi ve becerilerini geliştirmek için ilgili birimlerimizde, gençlik kampında ve diğer merkezlerimizde atölye çalışmaları yapılıyor, psikoterapi ve hukuksal danışmanlık hizmeti veriliyor. Sivil toplum kuruluşlarıyla, gençlik örgütleriyle sürekli iletişim kuruyoruz ve işbirliğimizi güçlendiriyoruz.

Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaştırılması için yerel yönetimlerin alacağı insiyatifler nelerdir? Gençlik hizmetlerine ilişkin yasal mevzuatın kapsamı ve bütçe kalemleri yeterli mi?
VAHAP SEÇER:
Gençlerin haklarının korunması ve gençlere yönelik sosyal politikaların yaygınlaştırılması için önemli inisiyatifler aldığımızı düşünüyorum. Irk, din, etnik grup, sosyo-ekonomik statü ayrımı yapmadan gençlere özen gösterilmesini ve gençlerin tüm temel hizmetlere ulaşmasını önemsiyorum. Gençleri temsil eden organizasyonlar, kentteki diğer kamu kurum ve kuruluşlarının gençlere yönelik çalışmaları desteklenmeli. Gençlerin istihdamı kolaylaştırılmalı, kamu, özel ve sivil toplum alanındaki karar alma süreçlerine katılımı desteklenmeli. Engelli genç bireylerin kimseye muhtaç olmadan yaşaması, önyargılardan uzak bir şekilde toplumla bütünleşmesini sağlayabilmek için onları çalışma hayatına dahil etmek gerekiyor. Gençlerin istihdamına önem verilmeli, gençleri istihdam eden işyerlerine verilecek teşvikler artırılmalı ve çeşitlendirilmeli. Belediyemiz bünyesindeki Öğrenci Çalışma Merkezleri’nin sayısının artırılması, ücretsiz dershanelerin yaygınlaştırılması, gençlere yönelik sosyal aktivitelerin çeşitlendirilmesi, gençlere didaktik yaklaşılmaması, rol model olacak kurumlara ve profesyonellere ulaşılması gibi inisiyatifler geliştireceğiz.


Önerilen Haberler